Huuhkajat Omanissa – Joronen Fulhamista HJK:hon?

Teemu Tainiolla on paljon opetettavaa myös kentällä kärsimisestä (Getty Images)

Teemu Tainiolla on paljon opetettavaa myös kentällä kärsimisestä (Getty Images)

Suomen jalkapallon A-maajoukkue, Huuhkajat, suuntaa tammikuun lopussa pelileirille Omaniin. Leirin päätteeksi Huuhkajat pelaa A-maaottelun Omania vastaan.

Ykkösmiehistöstä mukana joukkueessa ovat Joona Toivio, Veli Lampi, Kari Arkivuo, Markus Halsti, Toni Kolehmainen, Rasmus Schüller ja Teemu Tainio. Suomen kirkkaimmat tähdet ovat jätetty pois reissusta, mikä on ihan ymmärrettävää. Vielä jokin aika sitten talven peleihin kerättiin pelaajat kotimaan kentiltä, kun talvimaajoukkue matkasi talvella lämpimiin olosuhteisiin pelaamaan. Nyt ryhmää ei voi enää kutsua talvimaajoukkueeksi, sen verran kova kokoonpano on jalkeilla.

Se on kuitenkin varma juttu, että aika moni ulkomailla pelaavista pelaajista kieltäytyi tästä reissusta – joko uuteen seuraansa tai alkavaan kevätkierrokseen vedoten. Ymmärrettävää.

Eniten pelaajia joukkueessa on HJK:sta, peräti kahdeksan. Päävalmentaja Mixu Paatelainen on jutellut asiasta HJK-luotsi Sixten Boströmin kanssa. Tuskin kukaan valmentaja haluaa menettää kesken parhaan harjoittelukauden kahdeksaa parasta pelaajaansa viikon ajaksi. Sopu kuitenkin löytyi, mutta tuskin HJK:ssa kovin iloisia ollaan asiasta, vaikka maajoukkue on aina kunnia-asia.

Maalivahtiosastolla mielenkiintoisin nimi on 20-vuotias Jesse Joronen, joka on noussut valioliigajoukkue Fulhamin kolmosvahdiksi ja reissaa joukkueen mukana kaikissa peleissä. Tammikuun alussa Joronen oli jopa penkillä FA-cupin ottelussa. Jorosen sopimus päättyy tähän kauteen ja tiettävästi neuvottelut jatkosopimuksesta ovat jo käynnissä. Ongelma on kuitenkin se, että Joronen tarvitsee nyt peliminuutteja, jotta kehitys ei pysähdy. HJK on julkisesti ilmaissut kiinnostuksensa Jorosta kohtaan, eikä se suuri ihme olisi, jos Simpeleen Urheilijoiden kasvatti päätyisi Klubin riveihin keväällä. Nyt Joronen antaa kuitenkin lisää näyttöjä myös A-maajoukkueelle. Jos kehitys jatkuu, taistelee hän parin vuoden päästä ykkösvahdin paikasta.

Puolustuspään pelaajista Joona Toivio, Markus Halsti, Kari Arkivuo ja Veli Lampi ovat varmasti isossa roolissa tänä vuonna alkavissa EM-karsinnoissa. Kaikilla heistä on stabiili tilanne oman seurajoukkueensa kanssa ja kauden alkuun on vielä matkaa, joten Oman-reissu antaa hyvän lisämausteen talven pre-seasoniin.

Puolustuspään mielenkiintoisin pelaaja on nuori Jere Uronen, jonka polvivamma on nyt historiaa. Uronen pelasi jo syksyn maaotteluissa hyvin ja tulevissa karsinnoissa hän voi nousta jo avauskokoonpanon vakionimeksi. Tapio Heikkilä, Valtteri Moren ja Sebastian Sorsa ovat hyviä liigapelaajia, mutta kahdelle ensiksi mainitulle Omanin matka antaa lähinnä vain lisää kokemusta A-maajoukkueen kuvioista.

Keskikentällä Mika Ojala ja Erfan Zeneli ovat tällä hetkellä ilman seuraa. Molemmat haluavat pelata ulkomailla, mutta uutta osoitetta ei ole vielä löytynyt. Molemmat ottavat nyt ison riskin, sillä mahdollinen loukkaantuminen vesittäisi siirron takuuvarmasti. Pitää kuitenkin muistaa, että molemmat ovat olleet sopimuksettomia tammikuun siirtoikkunan auettua, joten siirtoikkuna ei heitä koske. Pari maalia Omania vastaan voi nostaa kiinnostuksen ihan uudelle tasolle. Sama tilanne on myös Hönefossin Toni Kolehmaisella. Uusi seura pitäisi löytyä, mutta näyttöjä tarvitaan lisää.

Keskikentällä on mukana myös Mehmet Hetemaj, joka siirtyi AlbinoLeffestä lainalle Honkaan viime viikolla. Tilanne on hieman erikoinen, sillä Italian Serie B:ssä pelatessaan Hetemaj ei kutsuja A-maajoukkueeseen saanut. Nyt viikko Hongassa avasi heti näyttöpaikan Huuhkajiin. Olisi mielenkiintoista tietää, millainen rooli valinnassa oli Hongan päävalmentaja Mika Lehkosuolla, joka toimii siis Paatelaisen apuna A-maajoukkueessa.

Keskikenttäpelaajista Rasmus Schüller ja Sakari Mattila ovat tekemässä vahvaa läpimurtoa Huuhkajissa ja nyt on taas hyvä aika antaa näyttöjä Mixulle lisää.

Teemu Tainio on näyttönsä jo antanut ja hän kuuluu halutessaan myös tulevissa karsinnoissa Suomen avauskokoonpanoon. Moni varmasti ihmetteli, että minkä takia Tainio piti valita mukaan myös Omaniin? On fakta, että kokemusta tarvitaan aina, jotta nuoret pelaajat saavat heiltä oppia ja harjoitusten taso pysyy korkealla. Eli ei Tainio pelkästään auringon perässä reissuun lähde. Hän on tärkeä palanen koko leiriä.

Mikael Forssellia koskevat tasan tarkkaan samat sanat kuin Tainiota.

Joukkueen ”yllätyspelaaja” on MYPAn Pekka Sihvola, joka on nyt 29-vuotiaana ensimmäistä kertaa A-maajoukkueen mukana. Sihvola on takonut liigassa kolmen viime kauden aikana 35 maalia ja ollut oikeastaan tasaisin maalintekijä koko ajan. Suomessa maalintekijät ovat harvassa, eikä näitä kykyjä voi hukata. Joku puhkeaa kukkaan 20-vuotiaana ja joku toinen 27-vuotiaana. Sihvolalla on vielä pitkä matka Huuhkajien ykkösnippuun, mutta valinta oli Mixu Paatelaiselta oivallinen. Tällä hän osoittaa sen, että A-maajoukkueessa ovat mukana parhaat, ja silloin ei ikää katsota.

Parhaista puheen ollen: Berat Sadik on pelannut tällä kaudella kahdeksan peliä avauksessa Sveitsin liigassa Thunin riveissä ja tehnyt jo viisi maalia. Sadik pelasi säännöllisesti myös Eurooppa-liigan lohkovaiheen pelejä ja onnistui myös siellä maalinteossa. Viimeisin A-maaottelu on kahden vuoden takaa, eikä sen jälkeen kutsuja ole postilaatikkoon tullut. Kutsun on saanut muun muassa Saksan kolmostasolla pelaava Timo Furuholm, joten joku asia tässä yhtälössä ei täsmää. Sadik on taidoiltaan ja liikkuvuudeltaan aika rajallinen pelaaja, mutta maalinteon hän osaa ja pelityyliltään hän sopisi hyvin Huuhkajien keskushyökkääjäksi. Mixu kertoi valintatilaisuudessa, että aikoo keväällä mennä seuraamaan Sadikin otteita Sveitsiin. No, nyt olisi ainakin ollut hyvä sauma katsoa Sadikin nykytasoa viikon ajan lähietäisyydeltä.

Suomessa lämpötila on tällä hetkellä noin -20C. Omanissa on jopa 50 astetta lämpimämpää. Tämä varmasti kelpaa koko Omaniin matkaavalle ryhmälle.

A-maajoukkue Omania vastaan, 24.1.2014

Jesse Joronen, Fulham FC (21.03.1993), 1/0
Henri Sillanpää, VPS (04.06.1979), 5/0
Walter Viitala, FC Honka (09.01.1992), 0/0
Joona Toivio, Molde FK (10.03.1988), 23/2
Tapio Heikkilä, HJK (08.04.1990), 0/0
Veli Lampi, HJK (18.07.1984), 31/0
Kari Arkivuo, BK Häcken (23.06.1983), 30/1
Jere Uronen, Helsingborgs IF (13.07.1994), 5/0
Valtteri Moren, HJK (15.06.1991), 0/0
Sebastian Sorsa, HJK (25.01.1984), 2/0
Markus Halsti, Malmö FF (19.03.1984), 18/0
Mika Ojala, ei seuraa (21.06.1988), 7/0
Sebastian Strandvall, VPS (16.09.1986), 0/0
Mehmet Hetemaj, FC Honka (08.12.1987), 2/0
Toni Kolehmainen, Hønefoss BK (20.07.1988), 7/3
Rasmus Schüller, HJK (18.06.1991), 7/0
Sakari Mattila, Ålesunds FK (14.07.1989), 0/0
Erfan Zeneli, ei seuraa (28.12.1986), 2/0
Nikolai Alho, HJK (12.03.1993), 0/0
Pekka Sihvola, MYPA (22.04.1984), 0/0
Teemu Tainio, HJK (27.11.1979), 61/6
Mikael Forssell, HJK (15.03.1981), 86/29