HJK piti jatkomahdollisuutensa elossa

HJK kohtasi eilen torstaina pelatussa Eurooppa-liigan playoff-kierroksen ensimmäisessä osaottelussa Sonera Stadiumilla Rapid Wienin. Lähtökohta otteluun oli se, että HJK:n pitää voittaa eikä antaa Rapidin tehdä vierasmaalia, jotta jatkoon meno olisi realismia. Peli päättyi HJK:lle maalein 2-1 (0-0).  Ensimmäinen siis toteutui, jälkimmäinen ei. Tilanne on Klubin kannalta haastava, mutta ei missään nimessä mahdoton.

Rapid oli tehnyt kotiläksynsä paremmin, eikä sortunut samanlaiseen vastustajan aliarviointiin kuin HJK:n edellinen eurovastustaja APOEL teki. Se oli korvannut keskikentän pohjalla koko alkukauden pelanneen kreikkalaisen Thanos Petsosin puolustusorientoituneemmalla saksalaisella Brian Behrendtillä, joka jäi joukkueen hyökätessä jatkuvasti pallon alle toppareiden eteen pitämään kenttätasapainon kunnossa. Kun vielä toinenkin keskikenttämies Dominik Wydra lähti varovaisemmin tukemaan hyökkäyksiä kuin kotoisessa Bundesliigassa, niin näin Rapid ei antanut HJK:lle juurikaan mahdollisuuksia nopeisiin vastaiskuihin. Lisäksi hyökkäysvoimainen mutta heikosti puolustava laituri Florian Kainz oli jätetty vaihtopenkille.

HJK:n valmentaja Mika Lehkosuo manasi ottelun jälkeen suojattiensa syöttöpeliä ja syöttöketjujen lyhyyttä. On totta, että rakenteluvaihe ontui, eikä Klubi päässyt maalien lisäksi kuin pari kertaa edes yrittämään murtautumista. Ei tilanne kuitenkaan niin hirveän heikko ollut. Joukkueen muoto pysyi hyökätessä kasassa aivan loppua lukuun ottamatta eikä se menettänyt palloja kriittisillä alueilla. Pallonhallintakin meni ottelussa lähes tasan.

Lisäksi molemmissa maaleissa HJK liikutti vastustajaa hienosti sivuttaissuunnassa, ja  pelasi pallon syntyneeseen tyhjään tilaan. Tosin ensimmäisessä Robin Lodin tekemässä maalissa asiaa edesauttoi Rapidin pelaaminen yhden miehen vajaalla. Kun Behrendt joutui laskeutumaan hetkellisesti topparin tontille, Rapidin muodosta puuttui mies juuri siltä kohtaa, josta Lod maalin laukoi.

Kokenut Toni Doblas pelasi eilen ensimmäisen ottelunsa HJK:n maalilla. (Kuva: Gettyimages)

Ottelu tarjosi myös mielenkiintoisia esimerkkejä siitä, miten korkean ja matalan pelikulttuurin kasvattamat jalkapalloilijat eroavat toisistaan. Nikolai Alho teki Rapidin maaliin johtaneessa tilanteessa oman rangaistusalueen sisällä sellaisen kantapääkikan, jota ei tuollaisessa pelitilanteessa ottelun ollessa 0-0 korkeassa pelikulttuurissa kasvatetun pelaajan kohdalla yksinkertaisesti tapahtuisi. ”Ei Euroopan kentillä voi antaa tuollaista lahjaa. Juuri tuollaiset pienet yksityiskohdat ratkaisevat, saavatko he vierasmaalin vai ei”, sanoi HJK:n espanjalainen maalivahti ”Toni” Doblas pelin jälkeen viitaten juuri Alhon temppuun.

Oli hyvä, että sen sanoi meritoitunut korkean jalkapallokulttuurin edustaja, sillä jos sen olisi sanonut joku suomalainen, se olisi leimattu tyypilliseksi suomalaiseksi negatiivisuudeksi. On tärkeää, että tällaiset asiat sanotaan suoraan eikä niitä paineta villaisella ajatellen niitä yksittäisinä virheinä. Siitä ei ole kyse, vaan kokonaisen ajattelumaailman muutoksesta suomalaisessa jalkapallossa. Joukkueiden taukotoiminta tarjosi toisen esimerkin samasta asiasta: Rapidin pelaajat verryttelivät ja aktivoivat kroppaansa joukkueen fyysisen valmentajan johdolla ennen muutamia pallokosketuksia. HJK:n pelaajat taas potkiskelivat palloja maaliin 16-rajan takaa ensimmäisen jakson aikana jäähtyneillä jaloillaan. Kummatkohan olivat valmiimpia hyppäämään kentälle toisella jaksolla?

Vaikka HJK ei kauden parhaaseen esitykseensä pystynytkään, ottelu pysyi sen kontrollissa käytännössä koko 90-minuuttisen ajan aivan viimeisiä minuutteja lukuun ottamatta. Silloin parin minuutin sekasorron päätteeksi Rapidin pelaajan hutipotku noin 15 sekuntia ennen lisäajan loppua parhaalla maalintekosektorilla saattoi pelastaa Klubin tasapeliltä. Näin HJK piti jatkomahdollisuutensa hengissä 2-1 voitolla. Toinen osaottelu pelataan viikon päästä torstaina Wienissä kello 21.30 alkaen. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:ssa sekä Yle Areenassa.