Päänavaus: Miten meni, noin niin kuin omasta mielestä, Sinuhe Wallinheimo?

Ruutu LogoLiigan pudotuspelit pyörähtävät piakkoin käyntiin. Älä jää nuolemaan näppejäsi, vaan hommaa itsellesi Ruutu + ja jännitä suosikkiesi matkaa kohti Kanadamaljaa

Ammattipoliitikko, pelaajayhdistyksen puheenjohtaja ja entinen JYP-maalivahti Sinuhe Wallinheimo on ansainnut kaikki pätevyyden kyseenalaistamiset, joita kukaan voi keksiä. Niin häijysti hän unohti oman asemansa ja jonkinlaisen jääviytensä pöyristyessään HIFK-sentteri Juhani Tyrväisen poikittaisesta mailasta Kristian Vesalaiseen.

Kyse on twiitistä, jossa Sinuhe tuomitsi Tyrväisen teon seuraavilla sanoilla: ” Tällaiset teot eivät saa kyllä minkäänlaista ymmärrystä jääkiekkoyhteisössämme.” Muuten kaikki meni oikein, mutta Sinuhe on sellaisessa asema, että edesmennyttä presidenttiä, Mauno Koivistoa lainaten: ”Presidentin työkalupakista ei löydy niin pientä vasaraa, jotta sen vaikutukset eivät tuntuisi moukarilta.” Sinuhen twiitti oli juurikin vain ja ainoastaan pienen pieni vasaran isku, mutta ottaen huomioon miehen aseman jääkiekkopiireissä sen vaikutukset olivat vastaavat kuin kivitalon kokoisella purkupallolla.

Se oli juurikin Sinuhe, joka sai huomion kiinnittymään asiaan, jota ei kukaan ollut aiemmin noteerannut. Ei ottelun tuomaristo eikä otteluvalvoja. Onkin pakko sanoa, että itse ihmettelen myös otteluvalvojan toimia. Tyrväisen teko oli tuomariston mukaan jäähyn arvoinen ja siitä oli saatavilla erinomainen video. Ideaalitilanteessa tuomittava teko olisi saatu vietyä eteenpäin ilman omituista sääntöä, jolla oikeutetaan minkä tahansa tilanteen vieminen kurinpitoryhmälle, kunhan viejänä on Liigan toimitusjohtaja ja aikaa tilanteesta on kulunut alle 48 tuntia.

Wallinheimo siis bongasi melko laajalle levinneen twiitin, jonka lähtöpiste oli oululaisen nuorukaisen vähän seurattu tili. Ja näin nykypäivän vitsaus, eli someilmiö, oli valmis. Voi sitä mielensäpahoittajien määrää, joka kaivautui ulos poteroistaan. Enää olisi puuttunut, jonkun lajia seuraamattoman poliitikon irtopistekalasteluyritys väkivallan kitkemiseksi jääkiekosta. Tavallaan Sinuhe Wallinheimo tuli siis heittäneeksi yksittäisen pelaajan täydellisesti bussin alle. Tämä on tietenkin vastoin pelaajayhdistyksen puheenjohtajan toimenkuvaa. Oman lukunsa saagaan antaa myös Wallinheimon JYP-tausta.

Tosiasia on se, että juurikin Sinuhen takia HIFK:n ykkössentteri huilaa kolme pudotuspeliottelua ja juurikin Sinuhen sympatioimaa seuraa vastaan. Vaikka en haluaisi uskoa tämän olleen vaikutin Wallinheimon ulostulon takana, niin eihän tällaiselta ajatuksen kanssa ole mukavaa toimia. Ja teille vääräleuoille tiedoksi: vaikka HIFK:n pudotuspelivastus ei ollutkaan täysin selvä viikko sitten Wallinheimon twiitin aikaan, niin oli jo silloin lähes varmaa, että HIFK ja JYP kohtaisivat puolivälierissä.

Lienee sanomattakin selvää, että en puolusta Juhani Tyrväisen antamaa poikkaria millään lailla. Se oli ja on mielestäni törkeä teko, jonka Julle olisi hyvin voinut jättää myös tekemättä. Asiaan liittyvä Sinuhe Wallinheimon ulostulo meni vain väärin jokaisessa mahdollisessa mutkassa. Hän vain unohti yksinkertaisesti asemaansa kuuluvan vastuun halussaan heittää HIFK-pelaajan bussin alle. On aivan eri asia kuuluuko Tyrväinen sinne, ehkä kuuluukin, mutta pelaajayhdistyksen puheenjohtajan häntä sinne ei pitäisi heittää.

Kansikuva: Jari Pekkarinen/ AOP