Esittelyssä Dennis Bergkamp – Hollannin jalkapallolegenda.

Viaplay LogoEnglannin Valioliigan kaikki ottelut Viaplayn ja Viasatin kanavilla.

Dennis Bergkamp syntyi 10. maaliskuuta 1969 Amsterdamissa. Vain 12-vuotiaana hän liittyi Hollannin jalkapalloseura Ajaxin riveihin ja pelasi junioritasolla vuodet 1981 – 1986. Tämän jälkeen Bergkamp liittyi Ajaxin pääsarjatason joukkueeseen ja viihtyi sen riveissä vuodet 1986 – 1993.

Bergkamp viimeisteli seitsemän kauden aikana Ajaxin paidassa 103 maalia 183 ottelussa. Ajax voitti Hollannin mestaruuden ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen ja UEFA Cupin mestaruuden kaudella 1989-90. Seuraavalla kaudella Bergkamp teki peräti 29 maalia 36 ottelussa. Hän voitti Hollannin liigan maalikuninkuuden kolmesti kausilla 1991-1993 ja Bergkamp valittiin myös Hollannin vuoden jalkapalloilijaksi vuosina 1992 ja 1993.

Ajaxin ajan jälkeen Bergkamp halusi siirtyä Italian kentille, sillä hän piti sarjaa tasoltaan Euroopan kovatasoisimpana. Bergkamp siirtyi Internazionale-joukkueeseen, joka tunnetaan Italian ulkopuolella paremmin nimellä Inter Milan. Bergkamp kohtasi kuitenkin vaikeuksia Italian vuosiaan, sillä sarjan puolustava pelityyli ei sopinut hänelle ja ongelmia seurasi niin median kuin joukkuetovereidenkin kesken.

Kahden vaisun kauden jälkeen Bergkamp siirtyi Englantiin, Arsenal Gunnersin riveihin. Sopeutuminen vei aikaa ja paremmat ajat antoivat odottaa itseään, mutta ajan kanssa Bergkampin otteet paranivat ja uran parhaat kaudet häämöttivät edessä. Kehuja sateli joka puolelta ja Bergkampia pidettiin Englannin parhaana ulkomaalaisena pelaajana. Kaudella 1995-1996 Arsenal valloitti sekä Valioliigan mestaruuden että FA Cupin. Bergkamp viimeisteli tuolla kaudella 16 maalia ja hänet valittiin pelaajayhdistyksen toimesta vuoden parhaaksi pelaajaksi.

Bergkampin tavaramerkkejä olivat huikea peliäly, pallon taitava hallinta ja lisäksi hän oli viimeisen päälle loistava joukkuepelaaja, joka ei elänyt pelkästään maaleista.

Bergkamp debytoi Hollannin maajoukkueessa EM-kisoissa vuonna 1990. Arvokisoissa Bergkamp oli mukana EM- ja MM-kisoissa vuosina 1992, 1994, 1996, 1998 ja 2000. Erityisesti Bergkamp muistetaan vuoden 1998 MM-kisoista, jossa Hollanti sijoittui neljänneksi. Puolivälierissä Hollanti pudotti jatkosta Argentiinan ja Bergamp vastasi voittomaalista.

Vuoden 2000 kotikisojen jälkeen Bergkamp lopetti maajoukkueuransa. Yhtenä merkittävimmistä tekijöistä tähän oli hänen lentopelkonsa, sillä seuraavat arvokisat olisi pelattu kaukana Aasiassa. Lentopelko rajoitti hänen pelaamistaan uran aikana ja tärkeimpiin otteluihin Bergkamp matkusti autolla ja junalla. Maajoukkueuran päättyessä Bergkamp oli kaikkien aikojen paras maalintekijä Hollannin paidassa 37 osumallaan, kaikkiaan 79 ottelussa. Sittemmin ennätyksen rikkoi Patrick Kluivert, joka viimeisteli 40 maalia.

Loppuun vielä fiilistelyvideo Dennis Bergkampin uran näyttävistä otteista. Etenkin videon lopussa oleva voittomaali Argentiinan verkkoon saa hollantilaisen selostajan tunteet valloilleen.
Kansikuva: Stu Forster /Allsport