Hauskoja huutoja katsomosta ja pelikentiltä

Urheilu on elämyksellistä ja tilannekohtainen huumori sopii siihen hyvin. Tässä muutamia poimintoja vuosien varrelta parhaista pelikentillä ja katsomoissa kuulluista jutuista.

Hakametsän hallissa 90-luvun loppupuolella: Ilveksen maalia tarkistettiin videolta iät ja ajat, eikä ratkaisua tuntunut löytyvän millään. Yleisö alkoi viheltää ja pelaajat lähtivät luistelemaan jäälle pitääkseen lämpöä yllä. Kun lopulta tuli aivan hiljaista ja päätuomari Rami Savolainen tutki edelleen tilannetta, niin katsomosta kajahtaa ”Hei Savolainen! Soitatko sä jollekin seksilinjalle?”, ja nauru hallissa oli taattu.

2000-luvun alussa, ottelussa Kärpät – Tappara: Juhani Tammisen kirjoittama kirja oli juuri ilmestynyt. Katsomossa istui kaksi miestä, jotka olivat tukevassa laitamyötäisessä. Erätauon koittaessa Tamminen lähti kävelemään koppiin päin ja Tapparaa kannattaneista päihtyneistä ukoista toinen huusi Tamin perään ”Tami, mene kirjoittamaan kirjaas, täällä on peli!”. Kuitti kajahti vierestä saman tien: ”Ole hiljaa tai me tuodaan sun kotios pakettiautollinen niitä kirjoja!”.

HPK:n ottelussa Hämeenlinnassa: Kiekko kimposi Andrew Wernerin torjunnasta suoraan Jani Nikon housuihin. Kiekko kaivettiin esille ja katsomosta huudettiin ”Ei tuolla kiekolla voi enää pelata!”.

Pesäpallomatsissa Siilinjärvellä 1990-luvulla: Pitkä polttoheitto napsahti suoraan etenijän kasseille ja huoltaja tuli ensiapulaukun kanssa hoitamaan. Katsomossa oli hiljaista, mutta hetken kuluttua kajahti huuto: ”Älä laita kylmää, se kangistaa!”.

Suomessa pelattiin miesten jääkiekon MM-kisat. Katsomoon oli jo kertynyt mukavasti väkeä ennen ottelun alkua, kun maaleja asennettiin paikalleen ja jäähän porattiin reikiä maalitolppia varten. Katsomosta kajahti: ”Tuleeko kalaa?!” ja naurunremakka oli melkoinen.

HPK:n kotihallissa: Pekka Peltola luisteli tuomarin selän takaa ja karjaisi kovaan ääneen ”Sä oot paska!”. Tuomarin kääntyessä Peltola oli jo kääntynyt joukkuetoverin puoleen ja ikään kuin jatkoi juttuaan ”Koita nyt pitää se siniviiva edes joskus”. Tuomari saattoi arvata palautteen kohdistuneen häneen, mutta ilman todisteita ei voinut mitään.

Kansikuva: Claus Andersen/Getty Images