Päänavaus: Kaisa Mäkäräinen – valopilkku vailla vertaa

Toisinaan olen taipuvainen ajattelemaan, että urheilumaailmassa ei mikään muutu. Ainakin talvisin tuntuu, että oma mielenkiintoni kohdistuu erityisesti kahteen asiaan. Toinen on jenkkifutiksen pudotuspelikaaviot ja lähenevä Super Bowl ja se toinen on Kaisa Mäkäräinen, joka tuntuu olevan suorastaan ikinuori.

Olen seurannut Kaisan uraa ampuhiihtäjänä aina siitä alkaen, kun satuin puolivahingossa kuulemaan hänen haastattelunsa noin kymmenen vuoden takaa, jolloin Mäkäräinen oli saavuttanut kolmannen sijan takaa-ajossa. Kisat käytiin lajin mahtimaassa Saksassa ja sen ampumahiihtopitäjässä Ruhpoldingissa. Mieleeni jäi hymyilevä ja aito pohjoiskarjalaisittain puhunut nainen, jonka iloisuus oli hyvin tarttuvaa. Ampumahiihto oli tuolloin minulle tullut tutuksi Magdalena Neunerin kaltaisten saksalaisten kautta, joten oli ilahduttavaa huomata, että myös suomalaisella ampumahiihdolla oli tulevaisuutta.

Sama iloisuus Kaisan tekemisessä on jatkunut aina näihin päiviin asti. Vai mitä sanotte oheisesta Youtube-pätkästä, jossa Dorothea Wierer ja Kaisa Mäkäräinen sanailevat iloisesti kisan kulusta ja tulevasta kilpailusta? On muuten sanottava, että Mäkäräinen todella voitti lauantaina käydyn takaa-ajon ja otti kauden kolmannen osakilpailuvoiton.

Mahtava alkukausi on ollut iloinen uutinen kaikille suomalaisille ampumahiihtofaneille. Edes hienon uran jatkuminen tälle kaudelle ei suinkaan ollut varmaa, sillä vaikka viime kaudesta jäi kotiin kannettavaksi maailmancupin voitto, niin se pahin pettymys koettiin Sochissa, jossa Kaisalta meni mahdollisuus olympiamitaliin.

Arvokisat ovatkin aina olleet Mäkäräiselle miltei ylitsepääsemätön paikka. Toki pitkälle uralle mahtuu täysosumia, suurimpana kultamitali Hantymansijskin takaa-ajossa vuodelta 2011, mutta uran muut saavutukset huomioiden niitä olisi luullut tulleen paljon enemmänkin. Olympialadut tulevat kuitenkin melkoisella varmuudella jäämään mitalittomiksi, jota voidaan Kaisan tapauksessa pitää suoranaisena pettymyksenä.

Vuonna 2022, jolloin seuraavat talviolympialaiset pidetään, Kaisa Mäkäräinen on auttamattomasti oman urheilu-uransa auringonlaskussa. Olisin itseasiassa melkoisen skeptinen, että tällä hetkellä 35-vuotias Mäkäräinen edes jatkaisi hienoa uraansa siihen saakka. Se ei kuitenkaan olisi aivan mahdottomuus, sillä on maailma nähnyt tätäkin vanhempia ampumahiihtäjiä.

Lienee turha kuitenkin mennä asioiden edelle, vaan nauttia Mäkäräisen suorituksesta nyt kun se on vielä mahdollista. Kauden alku ainakin näyttää erinomaiselta.

Kansikuva: Matthias Hangst/ Getty Images