Tarkoittaako lajiyhteistyö myös faniyhteistyötä?

Koko valmennusjohto istui alas kehittämään suomalaista valmennustaitoa

Koko valmennusjohto istui alas kehittämään suomalaista valmennustaitoa

Suomen suuret palloilulajit Olympiakomitean tukemana ovat päättäneet tiivistää ja kehittää yhteistyötään. Tulevaisuudessa lajiliitot tulevat tekemään erilaisia yhteistyöhankkeita parantaakseen kokonaisvaltaisesti koko suomalaista urheilurintamaa.

Suomalainen lajin tai seuran kannattaja oli aiemmin hyvinkin uskollinen omalle lajilleen. Viime aikoina tietyissä urheilutapahtumissa, kuten Suomen koripallomaajoukkueen EM-taipaleella nähtiin, muodostui Susijengistä ilmiö ja koko Suomen kannattama sekä seuraama joukkue. Sloveniaan matkasi tuhatmäärin ihmisiä, joista osa ei ollut aiemmin nähnyt ainoatakaan koripallo-ottelua paikan päällä. Samanlaista ilmiötä odotetaan syksyn tulevissa koripallon ja lentopallon MM-lopputurnauksissa.

– Suomalainen urheilu on se joka saa ihmiset yhteen. Iloitaan toisten onnistumisista ja haetaan sieltä energiaa. Aivan mahtava juttu. Koko alkuvuosi ja meidän joukkueurheilun menestyminen. Tietysti Sotshi siihen päälle. Ilmapiiri on muuttumassa hienommaksi ja enemmän yhteistyötä tekeväksi. Suomalaiset fanit on tänä päivänä käsite – alkavat olla sitä jo kansainvälisestikin. Huikeaa kehitystä, iloitsee lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo.

Lajiliitot ja maajoukkueiden päävalmentajat odottavat mielenkiinnolla miten eri lajien yhteistyö alkaa kantamaan hedelmää. Päävalmentajat itse ovat valmiita auttamaan toisiaan menestymään. Urheilufanit pystyvät auttamaan maajoukkueita omalta osaltaan kannustamalla yli lajirajojen.

– Se on tietysti jokaisen oma päätös miten toimii ja tuntee. Mitä valmentajapuolelle tulee, niin ollaan tukemassa ja auttamassa toisiamme. Kukaan ei keskusteluissa pihistä mitään, vaan kaikki kertoo avoimesti miten oman lajin parissa toimitaan. Aina toinen laji voi auttaa toista lajia. Suomessa resurssit ovat kuitenkin aika pienet. Lajien päät kun saadaan yhteen, niin olemme varmasti kaikki vahvempia, jalkapallomaajoukkueen luotsi Mixu Paatelainen uskoo.

Jalkapallopuolella fanikehitys on tapahtunut aiemmin kuin lentopallo- ja koripallopuolella. Paatelainen on erittäin ylpeä sinivalkoisesta 12. pelaajasta sekä kotikentällä, että maailmalla Huuhkajien tukena.

– Suomalainen kannattaa kovaäänisesti omiaan. Me huomataan se meidän matseissa. Meidän fani kestää vertailun ihan mitä muuta maata vastaan tahansa. He ovat meille tärkeä voimavara ja ollaan heistä ylpeitä, Paatelainen toteaa.

Katso lisää valmentajakaksikon mietteitä suomalaisesta fanikulttuurista alapuolen videosta.