Suomalainen jalkapallo K-18?

Peter Crouch ja Ronaldokaan eivät ymmärrä tätä tilannetta (Getty Images)

Peter Crouch ja Ronaldokaan eivät ymmärrä tätä tilannetta (Getty Images)

Ehdin jo tämänpäiväisessä videossammekin juhlimaan sitä, että ilman kotimaista jalkapalloa ei tarvitse tällä kaudella olla, koska Veikkaus näyttää 50 Veikkausliiga-ottelua verkkopalvelunsa kautta. Veikkausliiga ilmoitti tehneensä kahden vuoden sopimuksen (2014-15) Veikkauksen kanssa tiedotteessaan, jossa kerrotaan että nyt tulee kovaa laatua, ruudun kokokin on kasvanut. Se on hyvä asia, varsinkin tuo, että ”Kaikki muutkin ottelut kuvataan kokonaisuudessaan ja materiaali kaikista otteluista on vapaasti median käytössä.” Eli jokainen Veikkausliigan ottelu kuvataan ja ne ovat vapaasti käytössä julkaistavaksi, toivommekin, että saamme joka ottelusta koosteen Faneille.comiin.

Aloin tässä kuitenkin miettimään, että kauden paristasadasta ottelusta näytetään vain 50, joka ei sinänsä ole ihan mahdottoman huono lukema, vaikka vain 25% onkin. Se iso kysymys on se, että katsoakseen näitä otteluita pitää rekisteröityä Veikkauksen palveluun ja tallettaa rahaa tilille. Rekisteröitymisehtojen ensimmäinen klausuuli lukee: ”Rekisteröityminen ja Veikkauksen pelien pelaaminen on mahdollista 18 vuotta täyttäneille.”

Tämä sopimus siis johtaa siihen, että suorana Suomessa pystyy jalkapalloa katsomaan ainoastaan yli 18-vuotiaat henkilöt.

Palloliitolla on sivujensa mukaan ”yli 1 000 jäsenseurassa on noin 115 000 rekisteröityä pelaajaa. Jalkapalloa harrastaa Suomen Gallupin tutkimusten mukaan 500 000 suomalaista. Suomen Palloliitto on harrastajamäärältään Suomen suurin urheilun lajiliitto.” Puhumattakaan niistä kaikista muista jalkapallon pelaajista, jotka eivät lisenssiä omista. Nuorille jalkapallon katsominen paikan päällä ja televisiosta on varmasti aika paljon tärkeämpää kuin heidän vanhemmilleen, mutta nyt olemme siinä pisteessä, että se ei ole mahdollista (antamatta omia vedonlyöntitunnuksiaan lapselleen, joita ei myöskään Veikkauksen lisenssiehtojen mukaan tehdä: ”Palvelu on tarkoitettu ainoastaan Suomessa vakinaisesti asuvien henkilöiden henkilökohtaiseen pelaamiseen, eikä sitä ole oikeutta käyttää muun henkilön toimesta.”)

Vaikea kuvitella, että vuonna 2014 Euroopasta löytyisi maailman suurimman lajin pääsarja, jonka futista ei näytetä televisiosta tai alle 18-vuotiaille.

Kuinka siis saada futis nuorille? Rakentaisiko joku verkkopalvelun johon kaikki matsit saadaan käyttöön? Itse epäilen, että näitä matseja edes kovin helposti kaiken median saataville tulee, kun kerran mitään tietoa aiheesta ei vielä ole ja matsit alkavat jo sunnuntaina. Ehkä päämediat ja mediatalot ovat näistä saaneet tietoa, mutta se, että me pääsisimme mediana matseja näyttämään … No niin no.

Päivitys 5.4.2013 – Veikkausliigann yhteyspäällikkö Pyry Waltari laittoi meille ohjeistuksen otteluiden videoinneista.

Veikkausliigan 2014 ottelutallenteet ja suorat monikameralähetykset toteuttaa tuotantotalo Werne Oy.

Monikameralähetyksinä toteutetaan 50 ottelua eli vähintään yksi joka kierrokselta. Loput 148 ottelua tallennetaan yhdellä kameralla. Videopalvelussa tarjotaan valmiiksi leikattu ottelukooste haastattelujen kera kaikista otteluista.

Ottelukohtaiset videot on ladattavissa toimitusten vapaaseen käyttöön ottelun päätyttyä vielä saman illan aikana.

Mikä mielenkiintoisinta: ”Kaikki videopalvelun sisältämä materiaali on median vapaasti käytettävissä niin tv:ssä kuin verkossakin (sosiaalinen media mukaan lukien). Tiedotusvälineillä on vapaus liittää materiaaliin omat tunnuksensa ja/tai grafiikkansa sekä tehdä muita haluamiaan muutoksia, esim. lisätä selostus. ” Ehdokkaita matseja selostamaan? 🙂