TOP 10: Wimbledon-legendat

Vuonna 1968 Yhdysvaltain avoimissa sallittiin ensimmäistä kertaa ammattilaisten osallistuminen tenniksen Grand Slam -turnauksiin. Siitä lähtien tennismaailman suurimmat tähdet ovat niittäneet mainettaan arvostetuimmissa tennisturnauksissa, joista se kaikista suurin ja arvostetuin on legendaarinen Wimbledonin tennisturnaus. Wimbledonin historiaan mahtuu monia legendoja, joista alla olevat kymmenen muistetaan ehkä kaikista parhaiten tenniksen niin sanotulta avoimelta aikakaudelta (Open era).

10. Serena Williams

32-vuotias Serena Williams on voittanut viisi kertaa Wimbledonin naisten kaksinpelin. Hän saavutti turnausvoittonsa vuosina 2002, 2003, 2009, 2010 ja 2012. Kokenut yhdysvaltalainen on pelannut turnauksessa 14 kertaa ja on ansainnut paikkansa Wimbledon-legendojen joukossa. Williams oli tämän vuoden turnauksessa ykkössijoitettu, mutta hävisi yllättäen 3. kierroksella Ranskan Alize Cornetille.

9. Jimmy Connors

Peräänantamaton Jimmy Connors muistetaan luonteena, joka ei antanut periksi epätoivoisimmassakaan tilanteessa. Connors saavutti yhteensä kahdeksan Grand Slam -voittoa, joista kaksi hän voitti Wimbledonissa vuosina 1974 ja 1982. Ranskan avoimissa yhdysvaltalainen Connors ei saavuttanut koskaan mestaruutta.

8. Rod Laver

Australialainen Rod Laver pelasi Wimbledonissa 11 kertaa. Laver voitti turnauksen neljästi joista kaksi kertaa vielä ennen avointa aikakautta vuosina 1961 ja 1962. Hän nousi näiden voittojen jälkeen todelliseksi ammattilaiseksi ja hänestä tuli nopeasti hyvin suosittu ja tunnettu. Hän voitti vielä Wimbledonin kaksi kertaa vuosina 1968 ja 1969, eli ensimmäiset avoimen aikakauden Wimbledon -turnaukset. Laver on myös yksi seitsemästä miespuolisesta pelaajasta, jotka ovat voittaneet kaikki neljä Grand Slam -turnausta. Hänen ohellaan sen ovat saavuttaneet Fred Perry, Don Budge, Roy Emerson, Andre Agassi, Roger Federer ja Rafael Nadal. Lisäksi mainittakoon, että Laver on myös yksi viidestä pelaajasta, jotka ovat voittaneet kaikki neljä Grand Slamia saman vuoden aikana. Laver on tosin ainoa pelaaja, joka siihen on pystynyt kahdesti (1962 ja 1969). Laver nähdään edelleenkin Wimbledonissa vuosittain.

7. Boris Becker

Boris Becker on yksi menestyneimmistä saksalaisista tennispelaajista. Hän voitti Wimbledonin urallaan kolmesti. Hänen ensimmäisen Wimbledon-voittonsa myötä, vuonna 1985, Beckeristä tuli nuorin turnauksen voittanut miespelaaja. Becker pelasi Wimbledonissa peräti 15 kertaa ja hänen nimensä on jäänyt voimakkaasti turnauksen historiaan. Loppuvuodesta 2013 serbialainen Novak Djokovic ilmoitti virallisilla verkkosivuillaan, että Boris Becker valmentaa häntä kaudella 2014. Becker on siis mukana myös Wimbledonissa 2014, mutta pelaajien taustajoukoille varatussa aitiossa tällä kertaa.

6. John McEnroe

Seitsemän Grand Slamia urallaan voittanut John McEnroe voitti Wimbledonin turnauksen kolme kertaa vuosina 1981, 1983 ja 1984. Yhdysvaltalainen McEnroe muistetaan Wimbledonissa menestyksensä ohella tulisesta temperamentistaan.

5. Björn Borg

Nykyään vaatetusalallakin uraa luovaa ruotsalaista entistä tennispelaajaa Björn Borgia pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista pelaajista lajin historiassa. Lyhyen uransa aikana ruotsalainen voitti yhteensä 11 Grand Slam -turnausta, joista viisi hän saavutti Wimbledonissa. Kylmäpäisyytensä ansiosta Borg sai myös lempinimiä kuten “Ice Man” ja “Ice-Borg”. Borg on tuttu näky tänäkin päivänä Wimbledonissa muun muassa palkintojenjakotilaisuuksissa.

4. Steffi Graf

Saksalaista Steffi Grafia pidetään Martina Navratilovan ohella kaikkien aikojen menestyneimpänä naistennispelaajana. Graf voitti urallaan yhteensä 22 kaksinpelien Grand Slam -turnausta. Wimbledon-voittoja saksalaisella on kaikkiaan seitsemän. Graf kuuluu myös niihin viiteen pelaajaan, jotka ovat voittaneet kaikki neljä Grand Slamia saman vuoden aikana. Graf saavutti tuon vuonna 1988. Lisäksi hän voitti olympiakultaa Soulissa samana vuonna ja tuota Grafin saavutusta on kutsuttu Golden Grand Slamiksi. Hän on toistaiseksi ainoa pelaaja, joka on yltänyt kyseiseen saavutukseen.

3. Pete Sampras

Yhdysvaltalainen Pete Sampras oli aikoinaan maailmanlistan ykkösenä yhteensä 286 viikkoa. Ainoastaan Roger Federer on ollut häntä pidempään kyseisen listan ykköspaikalla. Sampras voitti Wimbledonin urallaan seitsemän kertaa ja on jaetulla ensimmäisellä sijalla turnauksen miesten kaksinpelin voitoissa niin ikään Federerin kanssa.

2. Martina Navratilova

Tshekkoslovakialaissyntyinen Yhdysvaltoja edustava entinen tennispelaaja Martina Navratilova voitti urallaan 18 Grand Slam -turnausta, joista puolet hän saavutti Wimbledonissa, mikä tekee hänestä eniten arvostetuimmassa turnauksessa voittoja saavuttaneen pelaajan avoimella aikakaudella.

1. Roger Federer

Sveitsiläinen Roger Federer on voittanut urallaan 17 Grand Slamia, millä hän pitää ensimmäistä sijaa miesten tenniksessä. Hän on myös ollut ATP-maailmanlistalla pisimpään ykkössijoitettuna pelaajana yhteensä 302 viikkoa. Seitsemällä Wimbledonin turnausvoitollaan hän jakaa ensimmäisen sijan Pete Samprasin kanssa. Vaikka Federer onkin avoimella ja iloisella luonteellaan todella suosittu kaikkialla minne hän meneekin, on sveitsiläinen luonut perinteitä vaalivaan brittiläisyleisöön aivan erityisen suhteen. Federerillä tulee aina olemaan paikka Wimbledon-legendojen kärkipäässä.