F1-ennakko: Hännän huiput Sauber ja Lotus

Formula 1 kausi käynnistyy parin viikon päästä Australian Melbournesta. Viime kauden mestaritalli Mercedes on myös tänä vuonna yksi suurimmista suosikeista. Faneille.com ennakoi nyt alkavassa juttusarjassa tulevaa kautta ja sen voimasuhteita.

Perinteinen Formula 1-talli Sauber on ajautunut viime vuosina todella kovaan ahdinkoon. Peter Sauberin omistamasta tallista on rahat olleet hyvin vähissä eikä siihen ole ilmeisesti korjausta tulossa vieläkään, ainakaan suuremmin.

Sauber taistelee sijoista ynnä muuta (AOP)

Sauber taistelee sijoista ynnä muuta (AOP)

Tällä kaudella sveitsiläistallin ohjaimissa nähdään viime kaudella Caterhamilla ajanut ruotsalainen Marcus Ericsson ja Williamsilla testikuskina ajanut brasilialainen Felipe Nasr. Odotusarvoisesti Sauber-kuljettajat eivät ole sieltä parhaimmasta päästä, eikä heiltä siten voida menestystäkään odottaa.

Nasr on täysin tuntematon kortti ja hän saattaa jopa yllättääkin, mutta Ericssonin taidot nähtiin viime kaudella Caterhamilla ja ne olivat hyvin kevyet. Todennäköisesti Sauber tulee laahaamaan lähtöruudukon loppupäässä ja pisteiden saaminen voi olla hyvinkin hankalaa.

Ainoa lohtua tuovat tekijä on Ferrarin moottori, mitä on talven aikana onnistuttu kehittämään huomattavasti nopeammaksi kuin mitä se viime kaudella oli. Tämä saattaa siivittää tallia muutamia sijoja ylemmäksi, mutta siitä huolimatta menestystä ei voi kovinkaan paljoa Sauberille povata.

Monisha Kaltenbornin johtamassa tallissa taistellaan lähinnä hengissä säilymisen puolesta. Toivottavasti perinteisestä keskikastin tallista ei saada uutta Caterhamia tai Marussiaa, joka jättää leikin kesken kauden.

Lotus samassa jamassa

Viime kaudella taloudellisten ongelmien kanssa paininut Lotus on myös hyvin mielenkiintoinen tapaus. Lähtökohtaisesti taloudelliset ongelmat eivät ole mihinkään kadonneet ja voimme odottaa samankaltaista kautta heiltä, mitä jo viime kaudella nähtiin.

Lotus on Sauberin pahin kilpailija tällä kaudella (AOP)

Lotus on Sauberin pahin kilpailija tällä kaudella (AOP)

Yksi iso tekijä heikkoon viime kauteen oli tosin Renaultin moottori, mikä on vaihtunut tälle kaudelle Mercedeksen voimapesään, mistä voidaan jo lähtökohdiltaan odottaa parempia aikoja. Viime vuonna Lotus keräsi vain kymmenen pistettä ja tänä vuonna niitä varmaan tulee muutama enemmän.

Siitä huolimatta kolariherkkien kuljettajien Romain Grosjeanin ja Pastor Maldonadon ajamina ei voida odottaa mitään sellaista menestystä, mitä Kimi Räikkönen tallille toi vielä vuosi sitten. Tallin henkilökuntakin on niiltä ajoilta vaihtunut, joten odotettavissa on sija 8-9 tallien mestaruustaistelussa.

Lotus tulee taistelemaan Sauberin kanssa tasatahtiin tulevalla kaudella ja se kumpi tuon taistelun häviää, jää viimeiseksi pistetaulukossa. Kokemus puoltaa kuitenkin Lotusta, sillä Maldonado ja Grosjean ovat ajaneet formuloissa kauemmin kuin Ericsson ja Nasr. Joten kokemuksella Lotus napannee kahdeksannen sijan ja Sauber jätetään yhdeksänneksi.

Formula 1 kausi käynnistyy Australian Melbournessa 15. marraskuuta. Kilpailuja voi seurata MTV Max-kanavalta ja MTV Katsomosta.