Formula 1 USA – Vedonlyöntivinkit viikonlopulle

Lewis Hamilton sai kokea Japanissa Déjà-vu -kokemuksen, mikä tosin ei ollut sellainen kuin hän olisi halunnut. Ennen tämän vuoden kisaa britti oli noussut Suzukassa kahdesti voittajaksi toisesta lähtöruudusta. Tälläkin kertaa hänen lähtöpaikkansa oli sama kakkosruutu, koska Rosberg jatkoi vahvaa virettään harjoituksissa ja otti aika-ajoissa paalupaikan vakuuttavasti haltuunsa.

Suurin tunne siitä, että tämä on nähty ennenkin, iski kuitenkin Hamiltoniin vasta lähtövalojen sammuessa. Niin kisan kärkipaikka kuin mestaruushaaveetkin näyttivät pakenevan kaukaisuuteen, kun surkea lähtö pudotti Hamiltonin sijalle kahdeksan jo ennen ensimmäistä mutkaa.

Mercedeksen tekniikkaongelmista on riittänyt tällä kaudella spekuloitavaa, mutta tämä oli jo seitsemäs kerta tällä kaudella, kun jompikumpi tallin autoista on menettänyt ensimmäisellä kierroksella viisi sijaa tai enemmän. Tällä kertaa Hamilton tunnusti heikon lähtönsä johtuneen hänen omasta virheestään. Virhe merkitsi sitä, että hän joutui jälleen kerran vain minimoimaan syntynyttä vahinkoa, kun kärkipaikkansa säilyttänyt Rosberg puolestaan otti kisan nopeasti hallintaansa.

Yllättävä romahdus lähdössä sai Mercedeksen varikkomuurilla aivot käymään ylikierroksilla, kun Hamiltonille oli rakennettava paras mahdollinen strategia nousta lähemmäs kärkeä. Kaikki kunnia tallin väelle siitä, että sellainen myös onnistuttiin löytämään. Hieman pidemmällä ensimmäisellä stintillä Hamilton onnistui ohittamaan varikkokäyntien aikana sekä Sergio Perezin että Kimi Räikkösen. Kun alle saatiin samalla kova rengasseos, Hamilton sai kisaansa aivan uutta elämää.

Hamilton ohitti nopeassa tahdissa Daniel Ricciardon, Felipe Massan ja Valtteri Bottaksen. Hän oli nyt noussut jo neljänneksi, ja seuraavana hänen tähtäimessään oli Sebastian Vettelin hallussaan pitämä kolmossija.

Kierroksella 15 miesten välinen ero oli 14 sekuntia, mutta kierrokseen 32 mennessä Hamilton oli kaventanut eron jo 4,2 sekuntiin. Seuraavalla kierroksella Hamilton syöksähti varikolle hakemaan uuden sarjan kovia renkaita ja onnistui ohittamaan Ferrarin, joka tuli heti perässä vaihtamaan uuden sarjan pehmeitä renkaita.

Pehmeämpi rengasseos antoi Vettelille pientä toivoa vallata sijansa takaisin, mutta Hamilton alkoi kuitenkin hiljalleen hiipiä yhä kauemmas. Kun kisaa oli jäljellä enää muutama kierros, Hamilton oli jo kivunnut iskuetäisyydelle Max Verstappenista ja kisan kakkostilasta.

Hamilton teki rohkean ohitusyrityksen toiseksi viimeisellä kierroksella, mutta joutui ajamaan seuraavan mutkan suoraksi huoltotien kautta, kun aggressiivisesti puolustautunut teinikuski muutti ajolinjaansa vielä jarrutusvaiheessa. Mercedes teki tapahtumasta protestin kisan tuomaristolle. Talli kuitenkin veti protestinsa nopeasti takaisin, kun kävi selväksi, että protesti olisi käsitelty paljon heidän odottamaansa hitaammalla aikataululla.Hamilton menetti yliotteensa epäonnistuneeseen ohitusyritykseen ja sai tyytyä kolmossijaan. Vaikka hän teki kaikkensa pelastaakseen viikonloppunsa, jäänviileästi ajanut Rosberg otti vaivattomasti kauden yhdeksännen voittonsa.

Japanin lopputulokset varmistivat Mercedekselle jälleen yhden valmistajien mestaruuden, mutta samalla ne merkitsivät sitä, että Rosbergille riittäisi nyt kuljettajien mestaruuteen ja ensimmäiseen maailmanmestaruuteensa neljä kakkossijaa jäljellä olevista osakilpailuista, vaikka Hamilton onnistuisi voittamaan ne kaikki.

Hamiltonin mestaruuden puolustus on nyt sen varassa, että hänen tallikaverinsa sortuu itse virheisiin tai saa oman osansa Hamiltonia kauden mittaan vainonneesta epäonnesta.

Betsafe ja PlanetF1 tuottavat jokaisesta GP-osakilpailusta kattavan arvion ennen kisoja, joten käy tutustumassa koko artikkeliin, jossa myös video!