Kommentti: Turva-auto pilasi Britannian GP:n

Formula 1-sarjan Britannian GP:n startti osoitti jälleen sen, kuinka turvallisuusajattelu kuninkuusluokassa on viety äärimmäisyyksiin. Ennen kilpailua Silverstonen radalla tuli rankasti vettä, joka kasteli radan. Sade loppui kuitenkin ennen starttihetkeä, mutta Charlie Whiting F1-sarjan kilpailujohtaja päätti, että kisaan lähdetään turva-auton perässä.

Tuo päätös vesitti sekä jännittävän startin, joka on yksi suurimmista viihde-elementeistä Formula 1-sarjassa, että kilpailun jännityksen. Turva-auton perässä ajettiin neljä viisi kierrosta, jonka jälkeen paalulta lähtenyt Lewis Hamilton sai vedettyä ennen starttiviivaa jo riittävän kaulan, että Nico Rosberg ei päässyt ”lähdössä” häntä hätyyttelemään. Kilpailun voittaja oli käytännössä ratkennut, vaikka kunnolla ei oltu edes kilpaa ajettu metriäkään. Hamilton voitti kilpailun.

Mikäli kilpailuun oltaisiin lähdetty normaaliin tapaan, starttaamalla lähtöviivalta, niin ensimmäisessä mutkassa oltaisiin saatettu nähdä kunnollista kilvanajoa ja taistelua sijoituksista. Ehkä myös olisi saattanut kolista. Nyt tuollaiset elementit jäivät pois, kun tehtiin typerä päätös turva-auton takaa lähdöstä. Toki turvallisuuteen täytyy panostaa, mutta liiallinen turvallisuushöpinä vie jännityksen itse kilpailulta.

Vielä 2000-luvun alkupuolella nähtiin kunnollista kisailua eikä sadekisoihinkaan lähdetty turva-auton perässä tai herkästi keskeytetty sadekisoja, jos radasta tuli liukas. Nykyään siitä on tullut arkipäivää, että kun hieman ripsauttaa vettä, niin heti ollaan siirtämässä starttia tai lähdetään turva-auton perässä. Sunnuntain Silverstonen kilpailun antikliimaksi nähtiin jo startissa. Oikeastaan pisteet olisi voinut jakaa jo ennen starttia.

Kansikuva: Mark Thompson / Getty Images