Chelsea janoaa menestystä Euroopassa – ”Olosuhteet eivät suosi englantilaisjoukkueita”

Viime kautensa mestaruusjuhliin päättänyt Chelsea lähtee jälleen yhtenä ennakkosuosikkina Valioliigakauteen. Tulevalla kaudella joukkue janoaa menestystä myös Euroopassa.

Jose Mourinhon miehistö lähtee puolustamaan mestaruutta varsin pienillä muutoksilla. Uusia hankintoja ovat Stokesta hankittu Asmir Begovic, brasilialaisesta Atletico Paranaensesta reilulla neljällä miljoonalla tullut Nathan sekä serbialaisesta Partizanista hankittu Danilo Pantic. Vastaavasti nimekkäimmät lähtijät ovat veriviholliseen Arsenaliin kaupattu Petr Cech, takaisin Atleticoon siirtynyt Filipe Luis sekä Pohjois-Amerikan MLS-sarjaan vapaalla siirrolla lähtenyt Didier Drogba.

Chelsea voitti mestaruuden lopulta kahdeksan pisteen erolla Manchester Cityyn ja joukkue hävisi vain kolme ottelua kauden aikana. Mourinhon mielestä Chelsean pitää olla arvaamattomampi joukkue tulevalla kaudella, mikä onnistuu varsin mielenkiintoisin keinoin.

– Päästämällä neljä maalia 45 minuutissa, Mourinho nauratti brittimediaa Yhdysvaltojen kiertueella pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Portugalilainen viittasi vajaa viikko sitten pelattuun otteluun New York Red Bullsia vastaan, jonka Chelsea hävisi 2-4 päästäen kaikki maalit ottelun jälkimmäisellä puoliajalla. Mourinho kuitenkin vakavoitui ja jatkoi.

– Olemalla arvaamattomampi pitää olla erilaisia tapoja pelata. Meidän nykyisten hyökkääjiemme kanssa pystymme pelaamaan kahdella kärjellä enemmän kuin aikaisemmin. Meillä on kolme hyvää hyökkääjää, joilla on kaikilla erityiset motivaatiot.

Mourinholla on käytössään kolme parhaassa peli-iässä olevaa hyökkääjää. Loic Remy halajaa takaisin maajoukkueeseen ja kotikisoihin, joten hänellä on tärkeää pelata onnistunut kausi. Viime kaudella ranskalainen viimeisteli sinisten paidassa yhteensä 29 ottelussa yhdeksän täysosumaa. Diego Costan debyyttikausi sinipaidoissa oli loistava, sillä mies viimeisteli Valioliigassa 26 ottelussa peräti 20 maalia. Espanjalainen kärsi kuitenkin varsinkin loppukaudesta paljon loukkaantumisista. Chelsea hankki hieman yllättäen Manchester Unitedissa flopanneen Radamel Falcaon, jonka Mourinho uskoo palaavan tasolleen parin vaisumman kauden jälkeen.

– Minulla ei ole salaisuutta Falcaon suhteen. Minä vain tunnen, että nyt hänellä on uusi mahdollisuus. Hänellä on allaan huono kausi, mutta minun tehtäväni ei ole puhua siitä tai etsiä vastauksia. Voin vain sanoa, että ne analyysit joita teimme, ja teimme muuten paljon niitä, osoittivat hänen olevan hyvässä kunnossa. Uskomme että hänestä on paljon hyötyä meille.

Falcaon kausi Manchester Unitedissa oli täynnä vastoinkäymisiä. Kuva: AOP

Falcaon kausi Manchester Unitedissa oli täynnä vastoinkäymisiä. Kuva: AOP

Viime kaudella muun muassa Valioliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Eden Hazard on luonnollisesti tulevallakin kaudella yksi Mourinhon tärkeimpiä pelaajia. 14 maalia viimeistellyt belgialainen pystyy omalla henkilökohtaisella panoksellaan kääntämään otteluita Chelsean eduksi. Mourinho kertookin, että varsinkin puolustuspelaamisen suhteen Hazard on ottanut kesän aikana suuria kehitysaskelia.

– Hän ole viime kaudella Valioliigassa todella onnekas, koska ei loukkaantunut. Hänestä tulee kokoajan vahvempi ja vahempi, ei vain vartalon suhteen, vaan asenteen. Hänestä on tulossa fyysisesti todella vahva. Hän ei ole niitä jotka ylireagoivat. Pahan taklauksen jälkeen hän ei jää kierimään, kuten monet pelaajat tekevät tavoitteenaan vaikuttaa tuomarien päätöksiin. Eden ei ole sellainen. Hän on lojaali sekä rehellinen ja saa paljon kunnioitusta vastustajilta sen takia, Mourinho kuvailee kultakimpalettaan.

Chelseasta poistui kesällä Drogban ja Cechin myötä paljon kokemusta ja johtajuutta. Mourinho ei ole kuitenkaan huolissaan etteikö uusia johtajia nousisi esiin.

Branislav Ivanovic on myös valmis olemaan iso kapteeni. Hän on enemmän kuin valmis: paljon kokemusta, paljon vuosia Chelseassa, hänen persoonansa, hänen karismansa, kunnoitus mitä hän saa muilta pelaajilta. John Terryn ja Ivanovicin myötä meillä on kaksi fantastista kapteenia ja heidän takanaankin tulee pelaajia. Gary Cahill, paljon vuosia Chelseassa ja Englannin maajoukkueen varakapteeni. Hyvä persoona ja hieno esimerkki.

Chelsea on voittanut historiansa aikana ainoastaan kerran Mestarian liigan ja Euroopassa pärjääminen on tulevan kauden melkein Valioliigan yläpuolella. Mourinho on tekemässä seuran kanssa jatkosopimusta, joka pitäisi hänet Lontoossa vielä ainakin kolme tai neljä vuotta. Hän ei kuitenkaan lupaa, että tulee voittamaan Mestarien liigan siinä ajassa.

– En pysty lupaamaan. Voin vain sanoa,, että jokaisella Englannin neljästä parhaasta joukkueesta on mahdollisuus voittaa Mestarien liiga, vaikka olosuhteet eivät suosi englantilaisjoukkueiden kilpailemista Euroopassa. Tällä kaudella, en sano että olisimme suosikkeja, mutta meillä on hyvä mahdollisuus voittaa.