EM-futis: Kotikisat kääntyvät useimmiten taakaksi – Ranska on poikkeus

Jalkapallon EM-kilpailut on järjestetty 14 kertaa ennen tulevia Ranskan kisoja. Saksalla ja Espanjalla on molemmilla kolme mestaruutta. Tämän vuoden isäntämaakin on pärjännyt hyvin, sillä se on voittanut Henri Delaunay -pokaalin kaksi kertaa. Kisaisännän paineet ovat aina kovat – kannattajat ja kotiyleisö odottavat vain menestystä. Ainoastaan kolme kertaa isäntämaa on voittanut EM-kilpailut.

Espanjan maajoukkue on ollut hurjassa lennossa 2008 kilpailujen jälkeen. Se otti Itävallan ja Sveitsin kisoissa ensimmäisen kultamitalinsa sitten vuoden 1964 kotikisojen, jossa se voitti Neuvostoliiton.

Italialla on yksi Euroopan mestaruus vuodelta 1968. Se pelasi ensin Jugoslavian kanssa tasan 1–1, mutta voitti uusintaottelussa 2–0. Italia onnistui toisena maana heti Espanjan jälkeen voittamaan kotikisoissaan Euroopan mestaruuden.

Ranska hakee kolmatta kultaansa kotikisoissaan. Vuoden 1984 mestaruus osoittaa, että Les Bleus voi tänäkin vuonna räjäyttää kotiyleisön hurjaan juhlaan. Ranskan lisäksi myös Italia on onnistunut voittamaan myös maailmanmestaruuden kotonaan. Italia voitti Roomassa vuonna 1934, kun Azzurri otti kultaisen mitalin heti toisissa järjestetyissä MM-kilpailuissa. Ranska puolestaan juhli MM-kultaa 1998 Stade de Francella Pariisissa, jossa muuan Zinedine Zidane nousi finaalin kahdella maalillaan koko jalkapallomaailman tietoisuuteen. Ranskan joukkueen kapteenina toimi tuolloin maajoukkueen nykyinen valmentaja Didier Deschamps. Euroopan maista myös Saksa on onnistunut voittamaan maailmanmestaruuden kotikentällään. Hollanti kaatui Münchenissä 1974 maalein 2–1.

Kisaisännän tie mestaruuteen on usein kivikkoinen. Jo kisoihin valmistautuminen on erilaista, koska isäntämaa ei osallistu karsintoihin vaan joutuu pitämään kuntoaan yllä harjoitusotteluilla. Vaikka harjoitusotteluissa vastaan voi tulla koviakin maita, niistä puuttuu kuitenkin iso panos – niin sanottua pakkovoittoa ei ole. Harjoitusottelut voivat jopa olla isäntämaan kannalta huonokin asia, sillä moni pelaaja on näytönpaikan edessä ja saattaa pelata itsekkäästi.

Ranska on kuitenkin onnistunut voittamaan järjestämistään neljästä arvoturnauksesta kaksi, joten maassa osataan patonginsyönnin ja punaviinin juomisen lisäksi myös voittaa kotikisat. Todella fanaattinen kisayleisö sekä huikea kisajoukkue, jossa ei nyt pitäisi olla riidanhaastajia, voivat auttaa Ranskan aina loppuun asti.

Mikä on suosikkijoukkueesi kisoissa? Vastaamalla kysymykseen saat 10 euron riskittömän vedon Betssonille. Pääset mukaan tästä.

Kansikuva: Getty