EM-futis: Puola-Sveitsi – Katseet kohdistuu yhteen supertähteen

EM-kisojen neljännesvälierät potkaistaan käyntiin mielenkiintoisella ottelulla, kun Puola ja Sveitsi kohtaavat lauantain ensimmäisessä ottelussa. Kyseessä on poikkeuksellisen iso peli molemmille, sillä kummatkin joukkueet selvittivät ensimmäistä kertaa tiensä pudotustupeleihin EM-kisoissa. Nyt olisi mainio sauma niittää menestystä, sillä seuraavalla kierroksella vastaan asettuu joko Portugali tai Kroatia.

Puolan vahvuudet kääntyneet päälaelleen

Puola otti Ranskassa historiansa ensimmäiset voitot EM-kisoissa, kun joukkue kaatoi sekä Ukrainan että Pohjois-Irlannin maalein 1-0. Lohkon kärkiottelussa Puola jäi Saksan kanssa maalittomaan tasapeliin ja saksalaiset nappasivat lohkovoiton maalin verran paremman maalieron myötä.

Puola on selvittänyt tiensä EM-kisoihin kaksi kertaa (2008 ja isäntämaana 2012), mutta molemmilla kerroilla tie tyssäsi jo alkulohkoon. Nyt kasassa on kenties paras joukkue sitten 1970-80-lukujen menestysvuosien, kun Puola nappasi muun muassa kaksi MM-pronssia. Joukkuetta kohtaan onkin ollut suuret odotukset ja mustan hevosen viittaa vieritettiin Puolan päälle jo ennen kisoja.

Lauantaina yksi Puolan tähdistä on erityisen suuressa valokeilassa. Joukkueen suurin supertähti Robert Lewandowski viimeisteli Bundesliigassa 30 täysosumaa ja EM-karsinnoissa 13 maalia voittaen molemmat maalipörssit. Tämän piti olla elämänsä iskussa olevan Lewandowskin turnaus ja hänen odotettiin johdattavan maaleillaan Puolan kohti mitalipelejä. Toistaiseksi hyökkääjän ruuti on ollut kuitenkin läpimärkää, sillä Lewandowski ei saanut kolmessa ensimmäisessä ottelussa edes yhtään laukausta maalia kohti. Mikäli onnistumisia ei tule lauantainakaan ja Puola tippuu, niin Lewandowski jää historian kirjoihin yhtenä turnauksen vaisuimmista pelaajista. Vastaavasti jos maaliverkot heiluvat ja Puola jatkaa turnaustaan, niin kukaan ei muistele vaisua alkulohkoa.

Lewandowski on ollut illasta toiseen vastustajien puolustuksen tarkassa vartioinnissa, mikä on luonut muille tilaa hyökkäyspäässä. Arkadiusz Milik on kiittänyt tästä ja viimeisteli yhden täysosuman sekä teki mainion esityön Jakub Blaszczykowskin maaliin. Päättyneellä kaudella 21 maalia Ajaxin paidassa Eredivisienissä viimeistellyt 22-vuotias Milik on herättänyt pirteillä otteillaan varmasti myös maanosan suurseurojen kiinnostuksen.

Puolan suhteen asetelma on kääntynytkin hieman päinvastoin. Joukkue teki karsinnoissa eniten maaleja ja päästi kisoihin selvinneistä joukkueista toiseksi eniten. Saman menon odotettiin jatkuvan kisoissakin, mutta toistaiseksi Puola on viimeistellyt vain kaksi täysosumaa ja pitänyt maalinsa puhtaana kaikissa kolmessa ottelussa.

Myös Sveitsi saa olla tarkkana 29 maaottelussa 11 maalia viimeistelleen Milikin kanssa. Kuva: Getty

Myös Sveitsi saa olla tarkkana 29 maaottelussa 11 maalia viimeistelleen Milikin kanssa. Kuva: Getty

Sveitsin taival lähes identtinen

Sveitsin historia EM-kisojen suhteen on lähes identtinen Puolan kanssa. Sveitsi on tosin osallistunut karkeloihin kolmesti (1996, 2004 ja isäntämaana 2008), mutta menestys on karttanut Rossocrociatia eikä pudotuspeleihin ole ollut aikaisemmin asiaa. Helpolla se ei irronnut nytkään, sillä Ranska, Albania sekä Romania laittoivat joukkueen koville A-lohkossa. Saldona oli lopulta kaksi tasapeliä sekä voitto Albaniasta.

Puolan tapaan myöskään Sveitsi ei juhlinut maaleilla alkulohkossa, sillä joukkue viimeisteli niin ikään vain kaksi täysosumaa. Molemmat osumista syntyivät kulmapotkuista ja Sveitsi on jatkoon päässeistä joukkueista ainoa, joka ei tehnyt yhtään pelitilannemaalia. Tosin joukkueen puolustuskin oli rautaa. Ainoastaan Romania onnistui maalinteossa Sveitsiä vastaan, mutta sekin osuma syntyi rangaistuspotkusta.

Sveitsin puolustus ansaitseekin puhtaat paperit alkulohkosta maalivahti Yann Sommerin johdolla. Borussia Mönchengladbachia edustava maalivahti oli yksi alkulohkojen parhaista maalivahdeista venyen useampaan tärkeään pelastukseen. Sen sijaan hyökkäyspään onnistumiset loistivat poissaolollaan. Haris Seferovic tuhlaili paikkoja muidenkin edestä eikä Sveitsin pääsarjassa vakuuttavaa jälkeä tehnyt 19-vuotias huippulupaus Breel Embolo ole vielä vakuuttanut arvokisoissa.

Sveitsin vahvuudet löytyvät erikoistilanteista. Kuvassa numerolla 22 pelaava Fabian Schär puskee joukkueensa avausmaalin kisoissa. Kuva: Getty

Sveitsin vahvuudet löytyvät erikoistilanteista. Kuvassa numerolla 22 pelaava Fabian Schär puskee joukkueensa avausmaalin kisoissa. Kuva: Getty

Mitä odottaa ottelulta?

Luvassa on todella tasainen kamppailun, kuten molempien joukkueiden otteet alkulohkoissa antavat odottaa. Kaikki Saint-Étiennen Stade Geoffroy-Guichardilla kisoissa aiemmin pelatut ottelut (Slovakia-Englanti, Tsekki-Kroatia, Portugali-Islanti) ovat päättyneet tasapeleihin eikä olisi ihme mikäli nytkin ratkaisua haettaisiin varsinaisen peliajan jälkeen.

Molemmat joukkueet lähtevät otteluun ennen kaikkea tiiviin puolustuspelin myötä. Sekä Puola että Sveitsi pelasivat läpi alkulohkon todella ehjää ja organisoitunutta jalkapalloa. Heikompia jaksoja ei sattunut oikeastaan lainkaan kummallekaan joukkueelle. Varsinkin keskikentän herruudesta käydään lauantaina kova taistelu, missä Sveitsi on lähtökohtaisesti hieman edellä Valon Behramin ja Granit Xhakan muodostaman keskikentän erinomaisen pohjan myötä. Puola on elementissään nopeissa vastaiskuissa, joiden antamista Sveitsi tulleekin välttämään viimeiseen asti.

Suurimpaan valokeilaan lauantaina joutuvatkin joukkueiden hyökkäyskalustot. Puola ei ole tehnyt vielä EM-historiansa aikana kertaakaan yli maalia ottelussa, kun pelejä on takana yhdeksän. Sveitsiä vastaan tilaa on todella vähän, mutta puolalaisten on pystyttävä luomaan nähtyä enemmän maalipaikkoja, joista joukkueen laadukkaat hyökkääjät laittavat palloa kovalla prosentilla kyllä pussiin. Kolmessa alkulohkon ottelussa Puola sai vain seitsemän laukausta maalia kohti, kun vastaavasti Sveitsi 13.

Puola lähtee otteluun ilman kisoja aloittanutta maalivahtia Wojciech Szczesnyä, joka loukkaantui avausottelussa Pohjois-Irlantia vastaan. Torjuntavastuun kantaa kahden edellisen ottelun tapaan Lukasz Fabianski. Alkulohkossa 169 minuuttia Puolan keskintällä raatanut Bartosz Kapustka on sivussa korttitilin täyttymisen myötä ja hänen tilallaan vasemmalla laidalla aloittanee Kamil Crosicki. Sveitsi pääsee otteluun parhaalla kokoonpanollaan, mutta Embolo, Xhaka, Behrami ja Fabian Schär ovat varoituksen päässä pelikiellosta.

Arvio

Puolalta oli kova temppu selvitä jatkoon ilman Lewandowskin maaleja. 27-vuotias hyökkääjä on todennäköisesti maanosan paras pelaaja pelipaikallaan eikä Lewandowski jäänyt päättyneellä kaudella Bayernin paidassa Bundesliigassa kuin kertaalleen kolmessa peräkkäisessä ottelussa ilman täysosumia. Sveitsin ja Puolan ottelussa ei tulla juhlimaan maaleilla, vaan kyseessä on kahden todella organisoidun joukkueen kohtaaminen. Avainasemaan nousevatkin vähemmän yllättäen erikoistilanteet, joissa Sveitsi on kisojen eliittiä. Terävästi viimeistelevä Lewandowski on kuitenkin elementissään puolustajien puristuksessa ja johdattaa Puolan puolivälieriin maalein 1-0.

Lauantain ottelut:

16.00 Sveitsi-Puola

19.00 Wales-Pohjois-Irlanti

22.00 Portugali-Kroatia

Kansikuva: Getty