EM-futis: Voiko 1000 suomalaista olla väärässä? – Tällä kertaa näin kävi

Faneille.com haki lukijoiltaan näkemyksiä välieräjoukkueista ennen ensimmäistä puolivälieräottelua. Loistava määrä, yli tuhat lukijaa, otti kantaa aiheeseen, mutta tulokset olivat hyvin päinvastaisia kuin ennalta oletettiin. Kiitos kaikille näkemyksensä antaneille!

Neljästä puolivälierästä lukijoiden ennakkonäkemykset osuivat vain kertaalleen. Tämä lieneekin EM-turnauksen helmi, kun ennakolta ei ole kovinkaan helppo, etenkään tässä vaiheessa kisoja, ennakoida tulevaa voittajaa. Vilkaistaan samalla myös, miten Faneille.comin tilastoanalyysit ja ennakot purivat. Seuraavaksi vuorossa ovat välierät ja ennakointi tuskin yhtään helpottuu

Puola–Portugali

Lukijoista 63 % uskoi Puolan voittoon, mutta lopulta Portugali oli kuitenkin rangaistuspotkujen kautta parempi ja jatkaa tästä parista kisoja. Kieltämättä Puolalla oli omat mahdollisuutensa eikä rankkaritkaan kauas jääneet, mutta maailmassa, jossa tulokset ratkaisevat, vain vähemmistö pystyi haistamaan jatkoon menijän.

Tilastoanalyysin tulos: Portugali voittaa

Faneille.comin ennakkoarvion tulos: Portugali voittaa

Wales–Belgia

Perjantain otteluun Belgia lähti niin tilastollisesti kuin lukijoidenkin papereissa ennakkosuosikkina. 69 prosentin suosio ei auttanut joukkuetta vaan Gareth Balen johtama Wales suorastaan murskasi belgialaiset.

Tilastoanalyysin tulos: Belgia voittaa

Faneille.comin ennakkoarvion tulos: Wales voittaa

Saksa–Italia

Puolivälierien ennakolta tasaisin ottelu eteni myös tasatilanteen myötä jatkoajalle ja 18 vetäjän rangaistuspotkukisaan. Turnauksen huippumaiden kannattajia löytyy varmasti paljon ja ehkä myös siitä syystä lukijoiden oli vaikeaa löytää merkittävää eroa kaksikon välille. Lopulta Italiaa veikattiin hieman enemmän (54 %) kuin hallitsevaa maailmanmestaria, mutta toisin kävi. Saksa nappasi kautta aikain ensimmäisen arvokisavoittonsa Italiasta lauantaina.

Tilastoanalyysin tulos: Saksa voittaa, mutta varsinainen peliaika päättyy tasan.

Faneille.comin ennakkoarvion tulos: Saksa voittaa

Ranska–Islanti

Viimeinen tämän kierroksen ottelu jakoi myös mielipiteitä, mutta isompi osa uskoi Ranskan voittoon (57 %). Itse ottelussa yllättäjä-Islanti taisteli alusta loppuun asti, mutta ei voinut hurjassa vireessä olleelle Ranskalle mitään. Tämä ottelu oli ainoa neljästä, joka meni lukijoilta nappiin.

Tilastoanalyysin tulos: Ranska voittaa

Faneille.comin ennakkoarvion tulos: Ranska voittaa

Yhteenveto

Yhteenvedon aluksi on todettava, että viimeistä ottelua lukuunottamatta erot olivat hiukset hienot ja voitot olisivat voineet mennä helposti myös toisin päin. Tulokset ratkaisevat, joten lyödään ne pöytään:

  1. Faneille.comin ennakot: 4 oikein
  2. Tilastoanalyysit: 3 oikein
  3. Lukijakysely: 1 oikein

Nähtäväksi jää, pysyykö kirjoittajien osumatarkkuus samalla tasolla turnauksen loppuun asti.

Kansikuva: Getty