HJK selvänä haastajana Ruotsiin – lähtökohta sopii Klubille

HJK:n europelit jatkuvat torstaina, kun helsinkiläiset matkustavat IFK Göteborgin vieraaksi. Klubi lähtee otteluun haastavista lähtökohdista altavastaajana, mutta vastustaja ei ole missään nimessä ylitsepääsemätön.

HJK kuittasi varsin odotetut voitot kahdelta ensimmäiseltä karsintakierrokselta, kun Atlantas ja Beroe kaatuivat rutiinilla. Nyt vastassa on jo huomattavasti kovempi nippu, mutta HJK:lla on allaan mainio kenraali. Klubi dominoi sunnuntaina pääkaupunkiseudun derbyssä PK-35 Vantaata vastaan ensimmäisellä puoliajalla aivan miten halusi. Toki kyseessä oli myös osittain vastustajan heikkoutta, mutta ensimmäinen puoliaika oli todennäköisesti murskaavin esitys mitä kuluvan kauden Veikkausliigassa on nähty. Helsinkiläiset takoivat pallon vajaassa kahdessa kymmenessä minuutissa neljästi vastustajan verkkoon ja peli oli ohi.

Numeroiden lisäksi ottelussa oli paljon muutakin positiivista. Paljon parjattu Nikolai Alho pelasi kauden toistaiseksi parhaan ottelunsa, vaikka laituri oli kentällä vain avauspuoliajan. Alho ehti silti viimeistellä Klubin toisen maalin ja tehdä esityön kahteen seuraavaan. Nnamdi Oduamadin viimeisteli helsinkiläisten neljännen maalin oikeastaan täydellisen vastahyökkäyksen jälkeen. Mika Lehkosuon HJK ei ole varsinaisesti tullut tunnetuksi nopeista hyökkäyksistään. Tässä olisi kuitenkin yksi joukkueen aseista Göteborgia vastaan.

Klubi sai ottelussa jobin postia Oduamadin loukkaantumisen myötä eikä laituri matkannut joukkueen mukana Ruotsiin. Reissusta jäi sivuun myös Beroeta vastaan loukkaantunut Taye Taiwo. Vasemmalla laidalla viihtyvä nigerialaiskaksikon puuttuminen on valtava menetys Klubille. Varsinkin Veikkausliigan parhaimpiin pelaajiin lukeutuvan Taiwon paikkaaminen on lähes mahdotonta. Sunnuntaina nigerialaista stunttasi Obed Malolo, joka selviytyi urakasta kelvollisesti, vaikka vieras pelipaikka paistoi ajoittain otteista läpi. Onkin mielenkiintoista nähdä, jatkaako Malolo europelissäkin laitapakkina vai siirtyykö esimerkiksi Ville Jalasto vasemmalla laidalle Sebastian Sorsan hoitaessa oikean pakin roolin. Oduamadin paikkaaminen aiheuttaa huomattavasti vähemmän päänvaivaa. Pirteistä väläyttelyistä huolimatta nigerialainen ei ole missään nimessä korvaamaton, vaikka Oduamadi on elementissään juuri nopeissa vastahyökkäyksissä ja haastoissa.

Klubi lähtee hakemaan vieraista vain ja ainoastaan hyvää tulosta. Kauneuspisteillä ei ole mitään merkitystä, joten joukkue luovuttanee pallonhallinnan suosiolla kotijoukkueelle. Helsinkiläisten puolustus joutuu samalla kauden kovimpaan testiin. Toistaiseksi Klubin puolustus on pelannut pääosin mainiosti, mutta joukkue on silti onnistunut pitämään nollan vain kuudesti 22 ottelussa Veikkausliigassa ja eurokarsinnoissa. Nyt Klubin keskikentän nimekäs ankkurikaksikko MedoAnthony Annan todella mitataan. Kaksikon on onnistuttava täydellisesti, jotta HJK voi haaveilla jatkopaikasta. Lisäksi on lähes sanomattakin selvää, että esimerkiksi Lum Rexhepillä ei ole varaa hölmöilyihin.

IFK Göteborg on aloittanut kautensa mainiosti ja joukkue majailee 15 ottelun jälkeen Allsvenskanin sarjataulukon sijalla kolme. Torstain otteluun IFK lähtee 11 ottelun tappiottomassa putkessa. HJK ei varmasti lähde kumartelemaan vastustajaa, mutta helsinkiläiset ovat hienokseltaan altavastaaja otteluparissa. Tämä tosin sopii Klubille mainiosti. Joukkue voi lähteä rauhassa pelaamaan vain ja ainoastaan tuloksesta, tyylipisteistä välittämättä. Kaksi ensimmäistä kierrosta Klubi suoritti rutiinilla, mutta nyt helsinkiläisillä ei ole enää varaa samanlaisiin nukahduksiin, mitä kävi vielä aiemmissa ottelupareissa.

Kansikuva: All Over Press