Huuhkajat kohti Kreikka- ja Romania-pelejä

Huuhkajat kaatoi sunnuntaina EM-karsintojen avauspelissä Färsaaret maalein 3-1. Seuraavat haasteet ovat Kreikka ja Romania, jotka saapuvat Olympiastadionille vieraaksi lokakuussa.

Sunnuntain Färsaaret-peli oli odotetun hankala. Tiedossa oli, että jos Suomi ei tee aikaista johtomaalia, pelistä tulee vaikea. Niin siinä juuri kävikin. Ja oman haasteensa toi vielä Niklas Moisanderin virhe, josta Färsaaret siirtyi 1-0-johtoon. Huuhkajat osoitti kuitenkin henkistää kypsyyttä, kun se nousi toisella jaksolla voittoon. Se oli hyvän ja kypsän joukkueen merkki. Klassinen sanonta ”tästä on hyvä jatkaa”, pätee nyt täysin.

Mitä jäi käteen?

Suomen puolustuslinja oli pelissä ajoittain pahasti hukassa molempiin suuntiin. Varsinkin Kari Arkivuo ja Moisander olivat vaikeuksissa ja virheitä tuli liikaa. Kaksikko on kuitenkin ollut A-maajoukkueen parhaimmistoa pitkään. Virheitä tulee joskus, ja nyt oli hyvä aika ne tehdä. Joona Toivio ja Jere Uronen pelasivat vähintääkin kelvollisella tasolla, joten puolustuslinjaan ei muutoksia tarvitse tehdä tuleviin peleihin.

Suomen keskikentällä Tim Sparv pelasi alemman linjan keskellä. Tämä pelipaikka on ollut jo pitkään Suomen ongelma, kun Roman Eremenko on siirretty ylemmäksi. Färsaarten kaltaista joukkuetta vastaan kyseisen pelipaikan pelaajalla on iso rooli pallollisessa pelaamisessa ja pelinavaamisessa. Sparv ei siinä täysin onnistunut, mutta hänen parhaat ominaisuutensa tulevat esiin kovempia maita vastaan, eli juuri seuraavissa peleissä Kreikkaa ja Romaniaa vastaan.

Roman Eremenkon pelaaminen oli jälleen lähes taidetta. Eremenko jakeli palloa ja käynnisti lukuisia hyviä hyökkäyksiä. Suomen hyökkäyspelin kannalta hän on tärkein pelaaja. Eremenkoa on siis turha ”uhrata” enää pykälää alemmaksi.

Eremenkon vierellä piti aloituksessa olla Kasper Hämäläinen, mutta hän loukkaantui alkulämmittelyssä. Hämäläisen tilalle nousi Riku Riski, joka pelasi todella hyvin ja teki vielä kaksi maalia. Riski onnistui vihdoin siis myös A-maajoukkueessa. Kreikkaa ja Romaniaa vastaan Mixu Paatelainen joutuu tarkasti pohtimaan, heittääkö hän avaukseen Hämäläisen vai Riskin. Kun pelataan kovempaa maata vastaan täydellä Olympiastadionilla, vaakakuppi kallistuu Hämäläiseen. Tosin Mixu seuraa varmasti tarkasti kaksikon otteita seuraavan kuukauden ajan seurajoukkueissa. Ei kuitenkaan sokaistuta Riskin kahdesta maalista, Hämäläinen on ollut viime peleissä loistava Huuhkaja-paidassa myös isompia maita vastaan.

Teemu Pukin esitys hyökkääjänä oli hieman ristiriitainen. Ajoittain hän teki hyviä asioita ja oli vahvasti mukana Suomen kahdessa ensimmäisessä maalissa, mutta välillä taas pelaaminen oli liian flegmaattista. Nyt Pukki saanee Bröndbyssä tärkeitä minuutteja, joten ei syytä huoleen. Ja pitää muistaa, että sunnuntain pelissä Pukki oli jatkuvasti tiiviisti puolustaneen Färsaarten keskuspuolustuksen puristuksessa. Kreikkaa ja Romaniaa vastaan mies pääsee käyttämään enemmän omia vahvuuksiaan.

Eli vielä ei ole aika laittaa hyökkääjäksi Eero Markkasta. ”Eero The Hero” on hyvä lisä hyökkäyspeliin, jos pelityyliä pitää suoraviivaistaa. Vaihtopelaajaksi hän sopii siis loistavasti. Tämän osoitti myös Färsaaret-peli.

Summa Summarum. Suomi teki sunnuntain pelissä paljon hyviä asioita, mutta maalinteko oli vaikeaa ja sen takia pelistä tuli odotetun hankala.

Mixu on hionut viimeiset vuodet Huuhkajien taktiikkaa ja pelaajistoa. Tässä vaiheessa on aivan turha lähteä tekemään isoja muutoksia mihinkään.

Suomi pystyy voittamaan Kreikan ja Romanian tällä taktiikalla ja näillä pelaajilla. Ei hätäillä!

Huuhkajat kohtaa seuraavaksi kotonaan Kreikan 11.10.2014. Ottelu pelataan tutusti Olympiastadionilla alkaen klo 21.45.