Huuhkajat kuolemanotteluun kovavireisenä, mitä tekee Mixu Paatelainen?

Huuhkajat kohtaavat todellisessa kuolemanpelissä Unkarin 13.6 Helsingin Olympiastadionilla. Kaikkien aikojen karsinnoiksi nimetty urakka on alkanut kaikkea muuta kuin onnelisten tähtien alla, mutta Mixu Paatelaisen valmentamalla joukkueella on vielä ainakin teoriassa kohtalaiset mahdollisuudet selvitä Ranskassa kesällä 2016 järjestettäviin jalkapallon EM-kisoihin.

Karsintojen alku täydellinen katastrofi

Suomifutiksen ystävät ovat mananneet läpi vuosien huonoa arpaonnea, kun Huuhkajat on arvottu kerta toisensa jälkeen etukäteen arvioituna liian kovaan karsintalohkoon. Ilo olikin ymmärrettävästi ylimmillään, kun legendaarinen kaljupää Gianni Infantino nosti Suomelle kerrankin suotuisan alkulohkon. Kreikka, Romania ja Unkari tiedettiin etukäteen yllätysvalmiiksi porukoiksi, mutta Mixu Paatelaisen maajoukkueella oli kerrankin realistiset saumat edetä kolmen parhaan joukkoon.

Vuonna 2016 jalkapallon EM-kisat laajenevat 24 joukkueen turnaukseksi ja Paatelainen on puhunut pitkään projektista, minkä piti johtaa Suomen jalkapallomaajoukkueen historian ensimmäiseen aikuisten arvoturnaukseen. Karsinnat alkoivat takkuillen piskuista Fäärsaarta vastaan. Lopulta Riku Riskin toisen puoliajan maalit toivat suomelle kaivatun avausvoiton, mutta voittoa seurannut tuplamaaottelu Romaniaa ja Kreikkaa vastaan osoittautui täydelliseksi katastrofiksi, kun Suomi saavutti otteluista vain yhden vaivaisen pisteen.

Vierastappiot Unkarille ja Pohjois-Irlannille saivat huuhkaja-fanit melankolian valtaan, mutta tasaisessa karsintalohkossa kotivoitto Unkarista nostaisi Suomen vain pisteen päähän kisapaikkaan oikeuttavasta kolmossijasta. Selittelyt on nyt selitelty, sillä ainoa mahdollinen lopputulos Unkaria vastaan on kotivoitto, kaikki muut tulokset olisivat suoranainen katastrofi, jonka myötä haaveilu kisapaikasta voidaan lopettaa kokonaan.

Suomalaisilla onnistunut vuosi kansainvälisillä kentillä

Suomi pääsee lähtemään tulevaan kuolemanotteluun ristiriitaisista tunnelmista. Toisaalta moni huuhkajapelaaja on pelannut ylivoimaisesti parhaan seurajoukkuekautensa, mutta samaan aikaan muutama avainpelaaja kärsii ikävistä loukkaantumisista.

Hetemaj'lle olisi käyttöä Huuhkajien keskikentällä. (AOP)

Hetemaj’lle olisi käyttöä Huuhkajien keskikentällä. (AOP)

Alustavaan karsintaryhmään valittu Alexander Ring joutuu jättämään ottelun välistä polvivamman vuoksi eikä myöskään Perparim Hetemaj’n ja Jere Urosen pelikunto ole missään nimessä varmaa. Varsinkin Perpan rooli nyky-huuhkajissa on valtava, sillä miehelle ei löydy läheskään samantasoista korvaajaa käytettävissä olevasta materiaalista. Alexander Ring pelasi loistavan syyskauden Saksan kakkosbundesligassa, mutta Ring ei ole koskaan päässyt omalle tasolleen maaotteluissa ja hänen pystytään korvaamaan vähintäänkin kelvollisesti käytössä olevilla pelaajilla.

Laitapakkiosasto on tunnetusti Suomen heikoin osa-alue, varsinkin Paatalaisen laitapelaamista korostavassa pelitavassa. Jere Uronen on Suomen paras hyökkäävä laitapuolustaja ja hänen korvaamisensa on vaikeaa, vaikka Jukka Raitala onkin saanut alamaissa olleen uransa pienoiseen nousuun onnistuneella lainasopimuksella Tanskan pääsarjaan.

Paatelainen on näiden karsintojen aikana osoittanut valtavaa mielkuvitusta keksimällä jos jonkinlaisia selityksiä heikoille otteluille. Nyt Paatelainen saa käsiinsä kovassa vireessä olevan huuhkajalauman, sillä useampi avainpelaajista on pelannut selkeästi parhaan kautensa ulkomailla.

Ykkösmaalivahdin paikka pitäisi olla itsestäänselvyys, sillä Lukas Hradecky pelaa juuri nyt kokonaisvaltaisesti uransa parasta jalkapalloa ja on huomattavasti edellä Hollannin divariin jumiutunutta Niki Mäenpäätä. Erinomaisen syöttövalikoiman omaava Hradecky sopii muutenkin Meänpäätä paremmin Paatelaisen haluamaan pallolliseen pelitapaan, joten TPS-kasvatin paikka avauksessa pitäisi olla betonoitu.

Tappiollisessa Pohjois-Irlanti ottelussa oli sentään jotain positiivista, sillä Paulus Arajuuri näytti kuuluvansa tasonsa puolesta Suomen avauskokoonpanoon. Arajuuren lopullista läpimurtoa ovat hidastaneet jatkuvat loukkaantumiset, mutta stadilainen on pysynyt tämän kauden aikana kasassa ja hän onkin noussut räjähdysmäisesti kovan Puolan pääsarjan eliittitopparien joukkoon. Isolla itseluottamuksella pelaava Arajuuri sopii loistavasti Niklas Moisanderin topparipariksi, sillä isokokoinen Arajuuri on dominoiva pääpelaaja ja hän näinollen paikkaa mukavasti Moisanderin suurimpia heikkouksia. Suomea on rokotettu näissä karsinnoissa aivan liikaa erikoistilanteista ja suurin yksittäinen syy tähän on liian usein avauksessa esiintynyt Joona Toivio, joka ei maineestaan huolimatta ole mairitteleva pääpelaaja.

Mikä on Roman Eremenkon pelipaikka?

Roma pelasi uskomattoman kauden CSKA Moskovassa. (AOP)

Roma pelasi uskomattoman kauden CSKA Moskovassa. (AOP)

Keskikentällä Alexander Ringin ja Perparim Hetemajn mahdollisen poissaolojen myötä henkiin herää jälleen kerran keskustelu Roman Eremenkon pelipaikasta. Suomen paras jalkapalloilija Eremenko äipyi tällä kaudella hurjaan vireeseen uudessa seurassaan TSKA-Moskovassa paukutellen peräti 13 liigamaalia, jolla irtosi koko sarjan maalipörssin kakkossija heti superähti Hulkin vanavedessä. Eremenko on todistanut seurajoukkueessaan olevansa kansainvälisen tason hyökkäävä keskikenttäpelaaja, mutta tarvitseeko suomen pelinrakentelu tavallista alempana pelaavaa Eremenkoa?

Vuoden pelaajaksi Venäjällä valittu Eremenko on Suomen paras pelaaja myös alempana, missä häntä taidetaan tällä kertaa tarvitaan hieman enemmän. Kasper Hämäläinen on pelannut uransa parhaan kauden Puolan liigassa nimenomaan hyökkäävänä keskikenttäpelaajana ja mahdollisten pelitavallisten uudistusten myötä Eremenko voisi ainakin kertaluontoisesti paikata loukkaantumisia hänen vanhalla pelipaikallaan keskikentän pohjan pelinrakentajana. Rinnalleen hän saanee Tanskassa liigamestaruutta juhlineen Tim Sparvin, joka kuului menneellä kaudella Tanskan sarjan parhaiden pelaajien joukkoon.

Aliarvostettu Tim Sparv ei ole se mediaseksikkäin pelaaja, sillä häneltä harvoin nähdään youtubevideoihin päätyviä henkilökohtaisia yksilösuorituksia. Äärimmäisen viisaana pelaajana Sparv tekee kuitenkin kentällä jatkuvasti oikeita ratkaisuja, minkä myötä hän on yksi nyky-huuhkajien tärkeimmistä yksittäisistä pelaajista.

Myös keskikentän terrieri Perparim Hetemaj pelasi selkeästi parhaan kautensa Italiassa kovaan kevätvireeseen äipyneen Chievo Veronen riveissä. Hetemaj’n piti olla poissa Unkari-matsista, mutta mies on toipunut reisivammastaan huomattavasti ennakoitua nopeammin ja Unkarin matsiin toipumisen pitäisi olla täyttä realismia.

Onko Berat Sadik mukana Unkaria vastaan?

Hyökkäyspäässä Berat Sadik loistaa poissaolollaan kokoonpanolistaa selaillessa. Asialle on järkiperäinen selitys, sillä Sadikin häät ovat ennen keskiviikkona pelattavaa Viro-maaottelua ja Sadikille jätettiin takaportti Unkari-otteluun tulemiselle. Kaiken järjen mukaan Sadik myös tulee joukkueessa olemaan, vaikka valmistautuminen tärkeään otteluun jääkin hieman vajaaksi.

Sadik on antanut tällä kaudella kovat näytöt seurajoukkueessaan Thunissa, jossa hän iski 12 maalia ollen ylivoimaisesti joukkueensa paras maalintekijä Sveitsin liigaotteluissa. Pitkään maajoukkueeseen huhuttu Sadik sai näyttöpaikan Pohjois-Irlantia vastaan tehden heti perinteisen hyökkääjän maalin kentälle päästyään. Sadikin paikkaa puoltaa myös hänen historiansa Teemu Pukin kanssa. Pukki ja Sadik muodostivat HJK:ssa Antti Muurisen aikana mahdollisesti koko Veikkausliigan historian parhaan kärkiparin ja Pukki on pelannut parhaat ottelunsa muussa kuin yksinäisen piikin roolissa.

Pukki on mielialapelaaja sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta juuri nyt hänellä on menossa positiivinen vaihe, sillä hän on tehnyt viime viikkoina mukavaan tahtiin maaleja seurajoukkue Bröndbyssä. Pukki on mielenkiintoinen pelaaja, sillä hän tekee epäortodoksisella tavalla maaleja. Pukin maalikimaroita selaillessa mieleen tulee väistämättä se, ettei hän ole urallaan juurikaan tehnyt niin kutsuttuja räkämaaleja, joita huippuhyökkääjät perinteisesti tekevät usein kauden aikana. Pukin tekemät maalit ovat teknisesti hyvin vaikeita suorituksia, jotka kertovat valtavasta lahjakkuudesta. Pukin pitäisi saada vielä hieman lisää tappajanvaistoa, jotta hänellä olisi mahdollisuus ottaa se paljon kaivattu seuraava askel urallaan. Juuri nyt Tanskan pääsarja tuntuu sopivalta sarjalta Teemulle, joskin Bröndbyn sekavassa pelitavassa hänen vahvuutensa eivät pääse parhaalla mahdollisella tavalla esille.

Paatelaisen aika näyttää todelliset kyntensä

Saako Suomen Zlataniksi nimetty Hambo paikkansa näyttää? Toipuuko mies ajoissa? (AOP)

Saako Suomen Zlataniksi nimetty Hambo paikkansa näyttää? Toipuuko mies ajoissa? (AOP)

Mixu Paatelaisesta ei voida puhua ilman joulukuusen mainitsemista. Suomalaisessa jalkapallokeskustelussa ollaan jumiuduttu ehkä jopa liikaa numeraaliseen formaatioon, sillä peliformaatiota tärkeämpi asia on itse joukkueen pelitapa. Mixun 4-3-2-1 korostuu laitapakkien laitapelaaminen, jota Suomi korostaa hyökkäämällä jatkuvasti korostetun hitailla hyökkäyksillä. Sisäpiiritiedot jopa kertovat, että laitapakeilta on kielletty 1 vs 1 haastot, koska Mixu haluaa toimittaa pallon hyökkäyskolmannekselle syöttelemällä.

Suomen laitapelaaminen on kuitenkin näissä karsinnoissa loistanut poissaolollaan ja pahimmillan Huuhkajien pelaaminen on ollut hyvin yksipuolista ja ennalta-arvattavaa. Varsinkin Romania ja Pohjois-Irlanti onnistuivat riisumaan Suomen täysin aseistaan sumputtamalla keskustan tukkoon.

Nyt Paatelainen saa maajoukkueen käyttöönsä reiluksi viikoksi ja Suomen hyökkäyspelaamisen on monipuolistuttava huomattavasti. Berat Sadikin, Vahid Hambon ja Tim Väyrysen tyylisten pelaajien kutsuminen joukkueen mukaan voisi kieliä siitä, että Paatelainen haluaisi Unkaria vastaan kentälle hieman erityylisen pelaajan.

Teemu Pukin ja Kasper Hämäläisen tapaisten pelaajien vahvuudet ovat pystyjuoksuissa, mutta Huuhkajat tarvitsisi ehdottomasti hyökkäykseensä kaksinkamppailuja voittavan pelaajan, joka voisi pitää palloa vastustajan hyökkäyskolmanneksella. Tässä suhteessa jo mainittu Hambo on mielenkiintoinen pelaajatyyppi, sillä hän on tavallaan Teemu Pukin ja Berat Sadikin risteytys. Hambo on koostaan huolimatta nopea pelaaja, joka tykkää myös juosta pystyyn. Kunnioittavalla varrella varustettu suomenbosnialainen toki taitaa myös kaksinkamppailut ja hänellä saattaisi hyvinkin olla jo nyt annettavaa Huuhkajille, varsinkin vaihtopelaajan roolissa.

Suomen kisamahdollisuudet ovat yhä elossa, mutta se vaatii Mixu Paatelaiselta oman ylimielisyytensä unohtamista ja selkeää pelinkehitystä. Käytössä olevat palikat ovat parempia kuin pitkään aikaan, joten selittelyn aika on nyt ohi.

Huuhkajat kohtaa tiistaina 9.6 klo 19.00 Veritas-stadionilla harjoitusmaaottelussa Viron ja lauantaina 13.6 klo 19.00 EM-karsintaottelussa Olympiastadionilla Unkarin.