Katsaus tulevaan Serie A -kauteen – ”Milanossa herkullisin asetelma vuosikausiin”

Paulo Sousan luotsaama ”Viola” saattaa olla yksi yllätyksellisimmistä joukkueista tämän kauden Serie A:ssa. Kuva: Getty

Myös Italian pääsarja Serie A käynnistyy tulevana viikonloppuna, joten Penkinlämmittäjät koki aiheelliseksi katsastaa, mitä saapasmaassa on kuluneen kesän aikana tapahtunut ja ketkä ovat suurimmat ennakkosuosikit kauteen lähdettäessä.

Hallitseva mestarijoukkue Juventus on kaikista näkövinkkeleistä suurin ennakkosuosikki viemään pystin myös tällä kaudella. Edes Carlos Tevezin, Andrea Pirlon ja Arturo Vidalin menettäminen ei heikennä torinolaisseuraa niin paljon, etteikö se edelleen olisi materiaalinsa puolesta liigan kärkitasoa.

Massimiliano Allegri ohjasti Juventuksen edellisellä kaudella loistaviin esityksiin ja Juventus pystyy vaihtamaan pelisysteemiään ottelusta toiseen. Halu menestyä myös Euroopan kentillä on varmasti tällä kaudella kova.

Kovimpina haastajina Juventuksen mestaruushaaveiden murskaamiselle ovat tällä hetkellä AS Roma ja Fiorentina. Molemmat joukkueet ovat vahvistuneet erityisesti hyökkäyspään pelaajien osalta. Nimekkäimpinä hankintana kenties Manchesterista Italian pääkaupunkiin matkaava Edin Džeko.

Espanjan liigaa ennakoidessa käsittelyyn pääsivät sarjan nousijajoukkueet, ja niin toimitus teki myös Serie A:n kohdalla, kun todella pienet ja entudeestaan pääsarjatasolla tuntemattomat Carpi ja Frosinone nousivat keskusteluun.

Muutoksen tuulet puhaltavat vahvasti muodin mekassa eli Milanossa. Sekä AC Milan että Internazionale ovat tehneet kesän aikana isoja satsauksia, ja molempien suuntana on usean vaikean kauden jälkeen taas liigan kärkisijat. Hokkus pokkus -temppuja ei kannata vielä tulevan kauden aikana odotella, mutta Atte Ruuttila ja Anssi Karjalainen ovat varmoja siitä, että kurssi on kääntymässä kohti parempaa.

Serie A:ssa on tälläkin kaudella mukana myös muita mielenkiintoisia seuroja, joita kannattaa seurata. Toimitus poimi vielä alapuolelle muutaman.

Lazio: Olisi suuri virhe jättää viime kauden sarjakolmonen ulos kärkiseuroista puhuttaessa. Hiljaista, mutta koko ajan varmasti edennyttä työtä tehnyt Lazio on tälläkin kaudella varteenotettava kandidaatti liigan top-3-sijoille. Päävalmentaja Stefano Piolin joukkue pelaa todella yhtenäistä ja tehokasta jalkapalloa. Pioli on onnistunut löytämään muutaman avainpelaajan kautta ryhmitelmän, joka toimii parhaimmillaan kuin mikä tahansa Euroopan huippuseura. Hyökkäyspelin maestro, Felipe Anderson tullaan viemään viimeistään vuoden päästä isolla summalla suurempiin ympyröihin, mutta sitä ennen brasililainen ihastuttaa katsojia pääkaupungin toisen seuran paidassa. Mestarien liiga laittaa Lazion alkukaudella isoon testiin, joten pistemenetyksiä voi olla luvassa, mutta loppusijoitus tulee tälläkin kaudella olemaan neljän parhaan joukossa.

Sampdoria: Serie A sai toisen suomalaispelaajan Perparim Hetemaj’n lisäksi, kun maajoukkuekapteeni Niklas Moidander päätti valita seuraavaksi osoitteekseen Eurooppa-liigaan yltäneen Sampdorian. Nimekkäästä hyökkäysosastosta huolimatta joukkue onnistui viime kaudella vain 48 kertaa maalinteossa. Kulttihyökkääjä Antonio Cassano tekee paluun genovalaisseuran paitaa monen vuoden tauon jälkeen, ja kokeneelta maalintekijältä odotetaankin tehoja Ederin ja Luis Murielin rinnalla. Myös keskikenttämies Roberto Sorianon odotetaan kehittyvän entisestään Sampdoriassa ja nousevan aikanaan Italian maajoukkueen vakiokasvoksi. Suurimmat kysymysmerkit leijuvat uuden päävalmentajan, Walter Zengan ympärillä. Miehen edellinen visiitti Italian maaperällä päättyi 13 ottelun jälkeen, kun tulokset Palermon peräsimessä olivat todella heikot. Moisanderin Sampdorian on tyytyminen kauden päätteeksi vasta kymmennen sijan tienoille.

Genoa: Sampdorian paikalliskilpailija jäi viime kaudella vain neljän pisteen päähän Eurooppa-liigaan oikeuttavasta viidennestä sijasta. Kausi oli silti onnistunut, sillä seura on vuosi toisensa jälkeen totuttu näkemään Serie A:n keskikastissa. Nyt paluu vanhaan tuttuun näyttää jälleen todennäköisemmältä. Genoasta on vuosien varrella noussut jalkapalloa seuraavan maailman tietoisuuteen useita pelaajia, mutta yhtä nopeasti he ovat myös seuran jättäneet. Tänä kesänä menetetyt Iago Falque ja Andrea Bertolacci jättävät ison aukon Genoan materiaaliin. Pitkään Italiassa pelannut Goran Pandev hankittiin paikkaamaan hyökkäyspään vajetta. Maaleja joukkue osaa Gian Piero Gasperinin pelisysteemin vuoksi edelleen tehdä, mutta kun lähtijöihin lisätään myös lainassa ollut Facundo Roncaglia, niin tilanne vaikuttaa jo liiankin haastavalta. Genovalaiset tulevat muistamaan kauden kuumista paikallisotteluista, mutta pelillinen menestys ei johda tänäkään vuonna Euroopan kentille.

Twitter: @Penkinlam

Toimittajat: Atte Ruuttila (@ARuuttila) ja Anssi Karjalainen (@A_Karjalainen)