”Kirurgi” Juho Mäkelä hakee maaleja nyt ”Saarella”

Kliinisen viimeistelynsä vuoksi lempinimen Kirurgi HJK-faneilta aikoinaan saanut Juho Mäkelä hakee nyt tehoja IFK Mariehamnin paidassa. Mäkelä on viettänyt saarella nyt kuukauden päivät. Tuona aikana hän on päässyt kentälle neljästi vaihtopenkin kautta. Maaleja ei kuitenkaan kaksinkertainen Veikkausliigan maalikuningas ole pystynyt vielä tekemään.

– Pikku hiljaa ovat kuviot tulleet täällä tutuiksi. Pelaamiseni on kuitenkin ollut vielä vähän hakemista enkä ole päässyt peliin vielä ihan toivotulla tavalla sisään. Fyysisesti olen hyvässä kunnossa, mutta nyt kaipaan ysikymppisiä alle, jotta pelituntuma löytyisi, Mäkelä summaa.

IFK on pelannut viime peleissä erittäin alavireisesti, ja voittoja ei ole tullut yli kuukauteen. Mäkelän mukaan se on näkynyt myös joukkueen ilmapiirissä.

– Totta kai se on vaikuttanut, että voittoja ei ole tullut. Läppä ei lennä kopissa ihan normaaliin tyyliin. Ainoa lääke siihen on kova työ. Meidän täytyy tehdä yhdessä töitä, jotta laiva kääntyy. Herätystä tarvitaan, Mäkelä pohtii.

Viime pelissä KuPS oli tyly isäntä saarelaisille voittaen 4-0. Keskiviikon TPS-pelissä IFK:lla on näytönpaikka.

– Kuopiossa emme noudattaneet pelitaktiikkaa, mutta nyt siihen tulee muutos. TPS saa vastaansa varmasti taistelevan ja vihaisen IFK:n. Laitamme työkengät jalkaan ja käännämme kurssin. Mitään emme kuitenkaan saa helposti, sillä TPS on nuori ja yllätysvalmis joukkue, joka varmasti taistelee kovaa, Mäkelä ennakoi.

Mäkelä on ehtinyt urallaan pelata muun muassa Skotlannin, Sveitsin, Australian ja Saksan kentillä. Pelaamista Ahvenanmaallakin hän pitää poikkeavana muihin suomalaisiin joukkueisiin verrattaessa.

– Tämä on mielenkiintoinen kokemus. Pari kertaa minua on aiemminkin kysytty tänne, mutta nyt se kävi toteen. Haluan pelata paljon ja tuoda voittoja IFK:lle maalieni avulla. Täällä on erilainen, ehkä hieman ruotsalaisvaikutteinen kulttuuri. Myös valmennustyyli on hyvin keskusteleva täällä, Mäkelä kertoo.

Maalitykki harrasti nuorempana paljon yleisurheilua ja etenkin pikajuoksua. Harrastuksesta on ollut miehelle selvästi hyötyä hänen omien sanojensa mukaan.

– Siitä on pelkästään hyötyä. Se on antanut minulle erilaisen harjoitustaustan. Osaan yksilöllisesti pitää fyysisen terävyyteni yllä, ja kuntopiikin rakentaminen onnistuu. Sieltä olen saanut paljon oppia ja harjoitteita. 30 metrin juoksumatka on minulle ominaisin. Ennätykseni sillä matkalla on 3,73 sekuntia. Nopeasta lähdöstäni on erittäin paljon hyötyä jalkapallossa, Mäkelä arvioi.

Ulkomailla pelatessaan Mäkelälle tapahtui miehelle hienoja asioita. Ikimuistoisimpana hän pitää tekemäänsä maalia Barcelonan verkkoon pelatessaan skotlantilaisen Heartsin riveissä. Skotlanti oli miehelle muutenkin mieleinen maa.

– Pidin maan futiskulttuurista. Kadulla ihmiset tunnistivat, että olin Heartsin pelaaja. Myös ensimmäinen pelini oli siellä unohtumaton, sillä tein siinä hattutempun.

Henkilökohtaisista saavutuksista korkeimmalle 30-vuotias hyökkääjä nostaa kaksi maalikuninkuuttaan Veikkausliigassa. Pienen muistelun jälkeen myös futiskenttien hulluin tapahtuma on helppo valita.

– Se tapahtui Valkeakoskella pari vuotta sitten pelatessani HJK:ssa. Pelissä oli kaksi palloa yhtä aikaa ja teimme maalin toisella niistä. Asiasta syntyi hirveä kohu. Se oli aika ikimuistoinen episodi, Mäkelä muistelee.