Kommentti: Euroopan-mestaruuskilpailut – isointa maailmassa

Tänään lähtee käyntiin pitkään odotettu kuukausi. Se ei ole kesäloma, eikä mikään muu turhanpäiväinen tapahtuma. Nyt perjantaina 10. kesäkuuta pitkän odotuksen jälkeen potkaistaan käyntiin jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut. Kuningaslajin ja oikeastaan kaikkien urheilulajien kovatasoisin maajoukkueturnaus, jossa on mukana maailman parhaat pelaajat. Voisi sanoa, että vain Messi ja Neymar puuttuvat, mitä ei oikeastaan edes huomaa.

Vaikka jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut on ehkä seuratumpi tapahtuma, niissä kinkereissä on helposti mukana muutama maa, jotka ovat lähtökohtaisesti pisteautomaatteja ja päässeet mukaan maanosan helpoista karsinnoista.

Koska Ranskan isännöimiin EM-kisoihin pääsi karsinnoista nyt ennätysmäärä maita (24), on sielläkin muutama maa, jotka tuskin saava yleisöä haukkomaan henkeä. Kuukauden aikana ei kuitenkaan tule olemaan kovin montaa ottelua, jota ei kannattaisi katsoa. Ei välttämättä kannata käydä edes jääkaapilla, koska näistä kisoista kannattaa imeä joka sekunti talteen. Lähes jokaisella maalla on mahdollisuus kirkkaimpaan mitaliin ja Henri Delaynay-pokaaliin. Yllättäjiä nähdään aina.

Jokaisella maalla on oma pelitapansa ja usein joukkueen taistelutahto kasvaa turnauksen edetessä. Sen voi jopa huomata paljaalla silmällä.

Jos ei ole omaa joukkuetta jota kannattaa, kisoja voi olla jopa mukavampi seurata, koska silloin voi löytää itsellensä suosikkimaan. Joku saattaa tykästyä altavastaajaan, joka lähtee sinnikkäästi haastamaan isoja joukkueita ja voi yllättää. Toiselle kelpaa joukkue, joka kulkee voitosta voittoon ja kenties loppuun asti. Jollekulle saattaa ensimmäisenä pistää silmään joku tietty pelaaja tai esimerkiksi maan peliasu. Seurattavaa on vaikka kuinka paljon.

Juhannuksena on aina sateista ja kylmää, joten silloin on hyvä hetki avata mökin vanha putkitelevisio ja seurata juuri alkaneita pudotuspelejä. Jännitystä ei vie edes rakeinen kuva.

Faneille.com on vahvasti mukana kisahuumassa koko kuukauden ajat. Avausottelua odotellessa voit ottaa haltuun kattavat lohkoennakkomme:

A-Lohko: Kestääkö Ranska kotikisojen paineet?

B-Lohko: Joko nyt Englanti?

C-Lohko: Sortuuko Saksa mestaruuskrapulaan?

D-Lohko: Ketkä selviävät kuolemanlohkosta?

E-Lohko: Zlatan vastaan Suomen tyrmäämä Belgia

F-Lohko: Ronaldo valmiina ennätysjahtiin

Kansikuva: Getty