Kommentti: Palloliitolta ennenaikainen joululahja kannattajille

Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajien ilonaiheet ovat perinteisesti olleet vähissä, mutta päättyvä vuosi on ollut Palloliiton lippulaivan osalta jopa poikkeuksellisen raskas. Nolla voittoa, FIFA-rankingin valahtaminen sadan huonommalle puolelle, Roman Eremenkon dopingkäry ja muut takaiskut tekivät Huuhkajien vuodesta erityisen synkän.

MTV uutisoi sunnuntaina, että Palloliitto on päättänyt erottaa maajoukkueen päävalmentajana vajaan vuoden toimineen Hans Backen. Myös ruotsalaisen apuna toiminut Jukka Ikäläinen sai lähteä. Päävalmentajaksi nousee Markku Kanerva, joka saa jälleen yrittää pelastaa sen mitä pelastettavissa on.

Potkut olivat täysin perustellut. Suomi on käytännössä menettänyt mahdollisuutensa kisoihin jo neljän ottelun jälkeen, joten eläkkeeltä palanneen päävalmentajan roikuttaminen mukana loppukarsintojen ajan olisi ollut kyseenalaista. Varsinkin, kun pelissä ei ollut tapahtunut merkittävää parantumista koko vuoden aikana. Backen puolustukseksi on toki sanottava, että esimerkiksi Ukrainaa vastaan mies oli käytännössä mahdottoman tehtävän edessä valtavan loukkaantumissuman myötä.

Potkujen myötä surullisen kuuluisasta avoimesta hausta alkanut farssi tulee päätökseensä. Tästä huolimatta myös Palloliiton johdossa olisi syytä katsoa peiliin.

Roy Hodgsonin johtamien karsintojen jälkeen Huuhkajat on kyntänyt syvällä, vaikka ajoittaisia valonpilkahduksia on toki ollut. Isossa kuvassa edelliset kymmenen vuotta on kuitenkin ollut synkkyydessä vaeltamista vailla valoa tunnelin päässä.

Palloliiton valitsemien kolmen edellisen päävalmentajan työsuhteet ovat nyt päättyneet potkuihin, kun Stuart Baxterin, Mixu Paatelaisen sekä Backen pestit tulivat ennenaikaiseen päätökseen. Backen kohdalla reagointi oli selvästi nopeampaa, sillä ruotsalainen sai edeltäjiään huomattavasti vähemmän aikaa. Palloliiton johdossa ollaan kuitenkin epäonnistuttu pahasti päävalmentajan valitsemisessa viimeisten vuosien aikana eikä Backen nopeat potkut poista tätä faktaa.

Markku Kanerva astuu jälleen varsin epäkiitolliseen asemaan, kuten Baxterin ja Paatelaisen potkujenkin jälkeen. Kisapaikka on jo mennyt, joten paineita ei tosin ole niin paljoa. Pahan kyntämisen jälkeen Huuhkajilla on vain voitettavaa. Tärkeintä on kuitenkin, että Kanerva saa rauhoitettua tilanteen pyörremyrskyn silmässä olleen Huuhkajien ympärillä. Tähän Rive varmasti pystyy.

Palloliitto vastaavasti on todella haastavan tilanteen edessä. Kanerva onnistui edellisten karsintojen lopussa nappaamaan neljästä ottelusta kaksi voittoa ja tasapeliä, mutta tämä ei oikeuttanut mahdollisuuteen päävalmentajana karsintojen alusta alkaen. Irtoaako mahdollisuus nyt, jos loppukarsinnat menevät nappiin?

Mikäli seuraavien karsintojen päävalmentaja valitaan ulkopuolelta, niin avoin haku lienee syytä unohtaa. Sen sijaan Palloliiton osoitetiedoista voitaisiin kaivaa vanhan tutun nimi ja kysellä kesällä Englannin peräsimestä potkut saaneen Hodgsonin halukkuutta tulla pelastamaan turbulensissa oleva maajoukkueemme.

Kansikuva: All Over Press