Ligue 1 on mielenkiintoisempi kuin vuosiin – sensaatiojoukkue Nizza hakee mestaruutta Balotellin johdolla

Viikonlopun Ligue 1 -matsit ilmaiseksi Unibetin asiakkaille – rekisteröidy nyt!

Ranskan pääsarja Ligue 1 on edennyt viime vuodet pariisilaisen PSG:n komennuksessa. Peräti neljä edellistä mestaruutta on matkannut kovia taloudellisia panostuksia tehneille pariisilaisille, mutta tänä vuonna Ranskassa puhtaltavat uudet tuulet, kun sarjan kärkisijaa on miehittänyt läpi syyskauden lähinnä turismistaan tunnetun Nizzan ylpeys OGC Nice. Mihin nizzalaisten hieno kausi oikein perustuu?

OGC Nice, Suomessa paremmin Nizzana tunnettu kaupungin ylpeys on perinteinen, jo vuonna 1904 perustettu seura. Nizzaa ei voida millään kuitenkaan nimittää perinteiseksi menestysseuraksi, sillä sen edellisesti liigamestaruudesta on jo reippaasti yli 50 vuotta. Nizzan suurimmat menestysvuodet ajoittuivat 1950-luvulle, jolloin seura juhli neljää Ranskan mestaruutta. Tämän jälkeen seura on pelaillut lähinnä alemmassa keskikastissa ja myös Ranskan toiseksi korkein sarjataso Ligue 2 on tullut Les Aigonlesille tutuksi.

Uusi komea stadion uuden tulemisen pohjana

Nizzan uuden ajan voidaan sanoa alkaneen viime kesän EM-kisoihin valmistuneen komean, reilut 35 000 ihmistä vetävän Allianz Rivieran valmistuttua juuri ennen kauden 2013 alkua. Tätä ennen Nizza pelasi ottelunsa kolkolla, vain reilut 15 000 paikkaisella Stade du Raylla. Uuden stadionin myötä Nizzan yleisömäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa ja tällä kaudella stadion on ollut keskimäärin melko täynnä joka kerta Nizzan pelatessa. Uusi komea stadion oli varmasti myös yksi selittävä tekijä sille, miksi kiinalaisen Chien Leen johtama liikemiesporukka kiinnostui seuran ostamisesta. Uusi moderni stadion takaa Nizzalle tasaiset yleisöluvut ja mahdollistaa seuran kokonaisvaltaisen kehittämisen tulevien vuosien aikana.

Nizza siirtyi uuteen omistukseen vuonna 2016. Viime kausi olikin Nizzan lähihistorian ylivoimaisesti menestyksekkäin, kun seura sijoittui Ligue 1:ssä komeasti neljänneksi ja pääsi sijoituksensa myötä mukaan myös tämän vuoden Eurooppa liigan otteluihin. Komean nelossijan suurin arkkitehti oli loistavan kauden pelannut ongelmapelaajan maineessa oleva Hatem Ben Arfa, jonka 17 liigamaalia siivittivät Nizzan todelliseen lentoon. Ben Arfa oli monen mielestä koko viime kauden paras pelaaja Ranskan pääsarjassa ja hän siirtyikin kauden jälkeen ökyseura PSG:n riveihin, missä peliaika on jäänyt todella vähäiseksi.

Mario Balotelli on joukkueen ykköstähti

 

Mario Balotelli hakee nousua takaisin huipulle. (Getty)

Nizza tuntuu erikoistuneen ongelmapelaajiin, sillä täksi kaudeksi se hankki Ben Arfan korvaajaksi kaikkien jalkapallon ystävien hyvin tuntevan Mario Balotellin. Super-Marion lahjakkuutta tuskin kukaan voi kiistää, mutta värikkään persoonan viime vuodet ovat olleet vaikeita siviilielämän sekoilujen ja jatkuvien loukkaantumisten vuoksi. Balotelli tarvitsi uutta starttia uralleen ja pienemmän liigan pienemmän mediahuomion seura vaikutti ainakin paperilla erinomaiselta valinnalta. Balotellin alkukausi olikin vahva, mutta viime viikkoina kentällä on nähty vanha Balotelli, joka kitisee, valittaa ja ottaa turhia varoituksia. Super-Mario on tehnyt tällä kaudella kahdeksan liigamaalia, mikä on kelvollinen määrä peliaikaan suhteutettuna.

Nizzan uusista omistajista, ja heidän taloudellisista satsauksistaan ei vielä ole aivan täyttä käsitystä. Median tietojen mukaan omistajaporukalla kyllä on rahaa, mutta he ovat ainakin toistaiseksi operoineet melko rauhallisesti siirtomarkkinoilla. Nizza onkin keskittynyt fiksuihin ja halpoihin hankintoihin. Puolustukseen seura hankki kokeneen entisen Brasilian maajoukkuetoppari Danten muutamalla miljoonalla ja myös esimerkiksi Wylan Cyprienin ja lupaavan laitapuolustaja Dalbertin hankinnat vaikuttavat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisilta.

Nizza on tällä kaudella luottanut laajasti nuoriin pelaajiin ja sen keski-ikä onkin Euroopan isojen sarjojen joukkueista selkeästi pienin. Saksasta ehkä parhaiten muistettava päävalmentaja Luciano Favre on antanut luottoa kokemattomille pelaajille, jotka ovat vastanneet erinomaisesti huutoon. Ehkä mielenkiintoisin nuori pelaaja on vasta 17-vuotias topparilupaus Malang Sarr, joka on esiintynyt Nizzan puolustuslinjassa seuran jokaisessa tämän kauden liigaottelussa. Sarr on jo nyt monen Euroopan suurseuran hankintalistalle ja pienistä huolimattomuusvirheistä huolimatta hän pelaa hämmästyttävän kypsästi ikäisekseen puolustajaksi. Kokeneen Danten läsnäolo on helpottanut Sarrin urakkaa, sillä brassitoppari johtaa joukkuetta isällisin ottein puolustuksesta käsin.

Favre on peluuttanut Nizzaa tällä kaudella pääsääntöisesti 4–3–3 formaatiossa, mutta myös kolmen miehen puolustuslinja on nähty muutamaan otteeseen. Favre on tullut tunnetuksi hyökkäävästä pallonhallintajalkapallosta ja myös Nizza on ollut tällä kaudella erittäin viihdyttävää seurattavaa. Joukkue on pitänyt palloa lähes 60% peliajasta ja pyrkii luomaan maalipaikkoja hieman barcelonan pelitapaa muistuttavalla maltilla ja jauhamisella. Peli onkin toiminut kuin unelma, aivan viime viikkoihin asti. Nizzan kolme edelllistä ottelua ovat päätyneet tasapeleihin ja joukkueen peli on juuri nyt kaukana alkukauden loistosta.

Ranskassa nähdään mielenkiintoinen mestaruuskamppailu

Koko Ranskan liiga tuntuu olevan tällä hetkellä mukavassa nosteessa. Viime kesän EM-kisojen myötä maassa on infrastruktuuri hyvässä kunnossa ja jokainen kärkijoukkue pelaa ottelunsa upouusilla komeilla stadioneilla. Nizza ei myöskään ole ainoa uuteen omistukseen siirtynyt seura, sillä parin viime vuoden aikana myös Marseille ja Lyon ovat saaneet taustalleen uutta rahaa. PSG ei suinkaan ole enää ainoa siirtomarkkinoilla riehuva seura ja Memphis Depayn siirto Lyoniin oli ensimmäinen osoitus siitä, että myös muut ranskalaisseurat pystyvät houkkuttelemaan riveihinsä nimekkäitä pelaajia. Tuorein osoitus ostovoimasta saatiin Marseillesta, joka hankki riveihinsä takavuosien Man United -tähti Patrice Evran. 

Ranskan suosituin seura on Marseille, vaikka joukkueen viime vuodet ovat olleet vaikeita. Marseille kuului vielä 1990-luvulla Euroopan ehdottomien eliittiseurojen joukkoon, mutta 2000-luvulla menestys on karttanut satamakaupunkia kaukaa. Marseille siirtyi vastikään uuden omistajan alaisuuteen, kun entinen Los Angeles Dodgersin omistaja, yhdysvaltalainen miljardööri Frank McCourt osti seuran itselleen reilulla 50 miljoonalla. Marseille on todellinen nukkuva jättiläinen koko Euroopan tasolla, sillä kyseessä on kaikilla muilla paitsi pelillisillä mittareilla todellinen suurseura. Marseillella on pelkästään Ranskassa miljoonia kannattajia, se pelaa isolla stadionille ja seuralla on perinteitä vaikka muille jakaa. Onkin mielenkiintoista nähdä, onnistuuko McCourt nostamaan ”Les Olympiensin” takaisin Euroopan huipulle. Dimitri Payetin huhuttu hankinta monen suurseuran nenän edestä olisi aika kova statement ja osoitus siitä, että Marseille on valmis käyttämään rahaa joukkueen parantamiseksi.

Loistavat EM-kisat pelannutta Dimitri Payetia huhuillaan Marseillen riveihin. (Getty)

Mestariksi Marseille tuskin palaa vielä tällä kaudella, sillä se on tällä hetkellä jo yli 15 pisteen takamatkalla sarjan kärkijoukkueista. Mestaruus tullaankin ratkaisemaan Nizzan, Monacon ja PSG:n välillä. Oikeastaan kaikki odottivat, että PSG marssisi jälleen kerran mestaruuteen, mutta Sevillan kolmeen Eurooppa liigan voittoon johdattaneen espanjalaisen Unai Emeryn debyyttikausi Ranskassa on ollut kaikkea muuta kuin helppo. PSG:n peli ei ole oikeastaan missään vaiheessa loksahtanut kohdilleen. Joukkue kyllä puolustaa hyvin ja päästää vähän maaleja, mutta hyökkäyspäässä se on aivan liikaa Edison Cavanin harteilla. Uruguayn maajoukkuehyökkääjä on tehnyt melkein puolet PSG:n liigamaaleista, vaikka joukkueesta löytyy Angel Di Marian ja Lucas Mouran kaltaisia supertähtiä. Profiilihankinnoista keskikenttämies Grzegorz Krychowiak on flopannut täysin, mutta tammikuussa Pariisiin siirtyneeltä Saksan maajoukkuemies Julian Draxlerilta odotetaan paljon.

Antti Muurinen tuli HJK:ssa tunnetuksi seksifutiksestaan ja samaa voidaan sanoa tämän kauden Monacosta. Leonardo Jardimin valmentama ruhtinaskunnan ylpeys on paukuttanut tällä kaudella peräti 60 maalia 20 sarjaotteluun, mikä on käsittämättömän kova määrä. Ykköstykki Falcao on ollut tällä kaudella kuin uusi mies. Kasassa on jo 12 liigamaalia, mikä on tuplasti yhtä paljon kuin kahdella edelliskaudella yhteensä. Monacon ratkaisijoiden arsenaali on ollut tällä kaudella laaja, sillä peräti neljätoista eri pelaajaa on onnistunut maalinteossa sarjapeleissä. Jardim on peluuttanut Monacoa tällä kaudella perinteisessä 4-4-2 muodostelmassa. Kamil Glik on ollut puolustuslinjassa loistava ja keskikentällä monipuolinen Bernardo Silva on pelannut itsensä Real Madridin ja Manchester Unitedin ostolistalle. Kolme peräkkäistä voittoa on nostanut Monacon jo sarjan piikkipaikalle, ohi Nicen.

Ranskan jalkapallosarja sijoittuu tällä hetkellä Euroopan hierarkiassa viidenneksi heti Italian, Englannin, Saksan ja Espanjan pääsarjan jälkeen. Ranskalaisseurat tekevät vuodesta toiseen loistavaa työtä nuorten pelaajien kanssa ja Ligue 1 onkin mahdollisesti koko maailman paras kasvattajasarja. Valitettavasti Ranskan liigan seurat eivät tällä hetkellä ole PSG:tä lukuunottamatta siinä asemassa, että ne pystyisivät pitämään suurimpia tähtiään ja lupauksiaan riittävän kauan riveissään, sillä Euroopan ökyseurat ostavat jatkuvasti isolla rahalla Ranskan liigan kovimpia pelaajia riveihinsä. Tulevaisuudessa tilanne saattaa kuitenkin muuttua, sillä uusien omistajien myötä Ligue 1 haluaa jatkossa nousta todelliseksi Euroopan suursarjaksi.

Katso sitä, mistä lyöt vetoa. Ligue 1 -matsit Unibet TV:sta koko kauden!

Kansikuva: Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images