Britannian taival Euroopan Unionissa on ollut veden jakajalla Brexit-myllytyksen myötä. Englannin kärkijoukkueet eivät sen sijaan ole jättäneet mitään sattuman varaan marssiessaan vakuuttavasti puolivälieriin Mestarien liigassa, Euroopan suurimmassa seurajoukkuekilpailussa. Kun puolivälierien otteluparit arvotaan tänä perjantaina, joka toisesta arvontapallosta kaivetaan Valioliiga-joukkueen nimi. Mutta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2006 sieltä ei löydy ainuttakaan Bundesliiga-seuran nimeä.
Teutonit joutuivat karusti lädien yliajamaksi
Bayern Münchenin 3-1 kotitappio Liverpoolille keskiviikkoiltana sinetöi jo kolmannen saksalaisseuran putoamisen englantilaisseuran käsittelyssä, verrattain varhaisessa neljännesvälierävaiheessa. Tottenham oli kävellyt aiemmin jo Dortmundin yli ja tiistaina Manchester City suorastaan väkisinmakasi Schalken kotikentällään rumasti 7-0 lukemin. Kaiken kaikkiaan näissä kolmessa otteluparissa maaliero repesi lukemiin 17-3 Valioliiga-ryhmittymien eduksi. Räikeämmän asiasta tekee se, että kaiken lisäksi noista kolmesta saksalaisseuran tekemästä maalista kaksi syntyi rangaistuspilkulta ja yksi oli oma maali.
Brexit saattaa olla tapetilla saarivaltiossa, mutta jalkapalloilullinen ulostautuminen tuntuu tapahtuneen Englannin sijaan Saksassa. Viime kesänä Saksan maajoukkue pupelsi itsensä ulos MM-kisoista jo alkulohkon jälkeen ja nyt Mestarien liigassa nähtiin kolminkertainen mahalasku Bundesliigan joukkueilta. Tai nelinkertainen – riippuu tulkintavasta. Bayernin, Dortmundin ja Schalken lisäksi myös Hoffenheimin pelit loppuivat aikaisessa vaihessa, viimeksi mainitun jäätyä jo alkulohkoon.
Menestysvuosien jälkeen saksalaisfutis on nyt pienessä notkelmassa
Vielä reilut viisi vuotta sitten kaikki oli toisin, kun FC Bayern valloitti himoitun Mestarien liigan voittamalla finaalissa Dortmundin Lontoon Wembleyllä, englantilaisfutiksen pyhimmässä paikassa. Sen jälkeen Bundesliigaan nousi useita uuden sukupolven valmentajia, joilla riitti tuoreita ideoita, raikkaita näkemyksiä ja joiden joukkueet pelasivat entistä nopeampaa, kiihkeämpää, aggressiivisempaa ja ennen kaikkea yleisöystävällistä futista. Kansainvälisellä estradilla maan akatemiat alkoivat viimein tuottaa hedelmiä, jotka nousivat parrasvaloihin ”Die Mannschaftin” paidassa Brasilian MM-kisoissa vuonna 2014. Kaiken tämän ohella valtaosa saksalaisseuroista pysyi menestyksestä huolimatta 50+1 säännön turvin kannattajiensa hallinnassa.
Mutta loppujen lopuksi se on raha mikä puhuu. Pikakelaus viisi vuotta eteenpäin nykyaikaan osoittaa, että Valioliigan taloudellinen ylivoima on kahmaissut myös monia Saksan suurimpia lupauksia yksi toisensa jälkeen. Leroy Sane ja Ilkay Gündogan olivat työntämässä Schalkea Manchester Cityn tieltä. Ja englantilaisten luotsina on mies, joka lähti Bayern Münchenin peräsimestä isompien haasteiden perään Luoteis-Englantiin. Münchenissä puolestaan Jürgen Klopp suojatteineen näytti, että se osaa muutakin kuin ravata mahanalus täynnä jalkoja pelistä toiseen. Nyt Liverpoolin taktinen kypsyys oli liikaa Niko Kovacin joukkueelle.
Uutta kivijalkaa luomassa
Kuten kirjoitimme Faneille.com:issa aiemmin tällä viikolla, Bayern München on jälleenrakennuksen kourissa tällä hetkellä. Joukkueen vanhempi kaarti on väistymässä pikkuhiljaa nuorempien pelaajien edestä. Franck Ribery pelasi uransa viimeisen Mestarien liiga-pelin Bayernin sotisovassa, eikä ollut likimainkaan parhaimmillaan. Aiemmin maailman parhaana maalivahtina pidetty Manuel Neuer oli vain varjo entisestään Allianz Arenalla ja lisäksi maalitykki Robert Lewandowski on nyt pelannut seitsemän pudotuspeliottelua Mestarien liigassa ilman maalin maalia.
Uusi sukupolvi on kuitenkin kasvamassa taustalla ja sen huippuhetket ovat vielä edessä. Joshua Kimmich, Serge Gnabry, Niklas Süle ja Leon Goretzka muovautuu kokoajan entistä tiiviimmin yhteen. Yhteisiä onnistumisen hetkiä ryhmä on kokenut Bundesliigassa, jossa müncheniläiset ovat kivunneet takaisin mestaruustaisteluun mukaan.
Myös Dortmund on vielä pahasti keskeneräinen. Lähimenneisyydestä löytyy viimeisimmän mestarijoukkueen hajoaminen, torsoksi jäänyt jälleenrakennusyritys sekä viimeisimpänä toissa keväänä tapahtunut pommi-isku, joka turmeli joukkuetta niin monella tasolla. Lucien Favren joukkueelta on lupa odottaa urotekoja niin kotimaassa kuin Euroopan kentilläkin, mutta niiden aika lienee myöhemmin. Bundesliigan tai Mestarien liigan voitto ei edes ollut ”Die Schwarzgelbenin” ykköstavoite tällä kaudella, vaikka kotimaan mestaruus onkin yhä täyttä realismia.
Saksalainen jalkapallo on kokenut takaiskuja viimeisen kuukauden aikana, mutta jos jonain keväänä oli Mestarien liigan ratkaisupelit pelattava ilman saksalaisedustusta, olkoot se kausi sitten tämä. Tämän vuotinen mahalasku ei nimittäin tule olemaan pysyvää sorttia.
Artikkelikuva: Getty Images