Euroopan jättiläisten kanssa uutta Supersarjaa suunnitteleva Bayern München on toimillaan määrittämässä koko saksalaista jalkapalloa uudelleen

C-More LogoKuka nostaa Euroopan himotuimman pokaalin tällä kaudella? Seuraa Mestarien liigaa suorana C Morella!

Saksan suurin ja menestyin jalkapalloseura FC Bayern München jakaa rajusti mielipiteitä. Se on yksi maailman suosituimmista seuroista, mutta myös laajasti vihattu. Varsinkin kotimaassaan. Seura herättää intohimoja, eikä kuusi edellistä Bundesliiga-mestaruutta voittanutta saksalaisseuraa voi ainakaan tylsäksi haukkua. Jo pelkästään tämän syksyn aikana sen ympärillä on sattunut ja tapahtunut.

Bayern aloitti kautensa ottamalla vakuuttavia voittoja, jyräten kovimpia haastajiaan yksi kerrallaan. Loukkaantumisten myötä kurssi kuitenkin kääntyi nopeassa tahdissa päälaelleen ja voitottomien otteluiden myötä katosi niin vire, yhteishenki kuin myös sijoitus sarjan kärjessä. Alkoi puheet kriisistä. Tätä seurasi Bayern-pomojen Uli Hoenessin ja Karl-Heinz Rummeniggen hämmentävän absurdi lehdistötilaisuus, jossa median edustajat saivat kuulla kunniansa.

Kun tähän pakettiin lisätään vielä Rafinhan paheksuntaa herättänyt arabiterroristi-asu Halloween juhlissa ja Thomas Müllerin Lisa-vaimon Instagram-avautuminen miehensä vähäisestä peliajasta – jota hän joutui pahoittelemaan myöhemmin – alkaa FC Hollywood lempinimelle löytyä taas katetta.

Eliittiseurojen oma hiekkalaatikko

Viime viikolla Saksassa oli isojen paljastusten aika, saksalaislehti Der Spiegelin julkaistua ansiokkaan Football Leaks –reportaasin. Valtavalla vaivalla koottu ja useiden suurten eurooppalaisten urheilumedioiden yhteistyön tuloksena toteutetun julkaisun mukaan Bayernin seurapomot suunnittelisivat aktiivisesti uutta Superliigaa 10 muun eurooppalaisen suurseuran kanssa. Bayernin leiri Rummeniggen suulla kiirehti, tietenkin, kieltämään uutisen todenperäisyyden välittömästi. Jotain tämän tyylistä oltiin kuitenkin osattu odottaa ja pelätä eurooppalaisessa seurajoukkuejalkapallossa tapahtuvaksi.

Nyt se sitten näyttäisi tapahtuvan.

Jos ja kun väitteissä on perää, voi sanoa niin saksalaisen kuin koko eurooppalaisen jalkapalloilun tulevaisuuden olevan vedenjakajalla seuraavien vuosien aikana. Uuden liigan olisi nimittäin tarkoitus korvata paitsi Mestarien liiga, mutta mahdollisesti myös osallistuvien seurojen osalta myös omat kansalliset sarjat. Kuvio saa entistä irvokkaampia sävyjä, kun siihen liitetään vielä maajoukkuepelit. Spiegelin saamien asiakirjojen mukaan Bayern München valjasti jo vuonna 2016 omat oikeusavustajansa selvittämään, minkälaiset mahdollisuudet Bayernilla olisi evätä pelaajiltaan maajoukkue-edustukset, jos seura irtaantuisi UEFA:n hallinnoimista kilpailuista ja liittyisi uuteen jättiseurojen itsensä perustamaan Superliigaan.

Hurjia visioita, sillä esimerkiksi Saksan maajoukkueessa on totuttu näkemään vuosikymmenten ajan lukuisia Bayern-tähtiä ja heidän mahdollisten poisjääntien vaikutuksia Die Manschaftiin voi tällä hetkellä vain arvailla. Nyt, pari vuotta myöhemmin uuden ”Eliitti-liigan” syntyminen vaikuttaa olevan entistä lähempänä. Tämän hetken vision mukaan se tapahtuisi vuonna 2021, jolloin UEFA:n ja seurojen välinen sopimus umpeutuu.

Didier Drogban Chelsea pääsi juhlimaan Mestarien liigan voittoa Münchenin Allianz Arenalla toukokuussa 2012.  Nyt Chelseaa ollaan myös viemässä suunnitteilla olevaan eliittiseurojen omaan Superliigaan. (Getty)

Uusi suljettu sarja koostuisi 11:sta perustajaseurasta, joilla ei olisi minkäänlaista putoamisuhkaa. Mukanaolo taattaisiin 20 vuotisella sopimuksella, jonka olisi tarkoitus kerryttää kullekin seuralle nykyistä huomattavasti massiivisempia tuloja. Lisäksi mukaan kelpuutettaisiin viisi muuta seuraa, jotta sarjan kokonaisjoukkuemääräksi saataisiin 16 seuraa. Bayern München olisi luonnollisesti yksi perustajista. Yksi näistä ”kutsuvierasjoukkueista” olisi Borussia Dortmund.

Siinä missä Bayernin edustajat ovat kiistäneet kaiken vuotaneen tiedon, on Dortmundin leiri myöntänyt keskustelujen käyvän kulisseissa kiivaina.

– On fakta, että keskustelut ovat parasta aikaa vireillä ja asiaa työstävät muutaman Euroopan suurseuran johtohenkilöt, Dortmundin toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzke tunnusti Der Spiegelin mukaan.

Ulos Bundesliigasta?

Yksi polttavimmista kynnyskysymyksistä on tällä hetkellä, tulisiko uusi Mestarien liigan korvaava sarja syrjäyttämään myös kansalliset sarjat vai pyörisikö se niiden rinnalla. Pöydällä oleva hahmotelma käsittää 34 kierroksen sarjan, joissa pelipäivinä olisivat tiistai, keskiviikko ja lauantai. Lopussa paremmuus ratkaistaisiin pudotuspelein.

Watzke on alleviivannut, että Dortmund ei ole jättämässä Bundesliigaa missään vaiheessa, mutta Bayern Münchenin uskotaan olevan paljon valmiimpi siirtymään kokonaan kotimaan sarjasta pois, huomattavasti tuottoisampaan Superliigaan. Vaikka Bayern ärsyttää Saksassa monia, olisi seuran siirtyminen Barcelonan, Real Madridin, Manchester Cityn, Manchester Unitedin ja PSG:n rinnalle omaan liigaansa monille jalkapallokannattajille kova paikka. Saksalaisjätin karkaaminen maan palloliitto DFB:n sekä Bundesliigaa hallinnoivan DFL:n ulottumattomiin olisi shokki ja repisi hyvin todennäköisesti myös baijeilaisseuran faneja kappaleiksi. Perinteitä ja paikallisuutta pidetään suuressa arvossa fanien keskuudessa ja Bayern-kannattajien protesteja nähtiin jo viime viikonlopun Freiburg-ottelussa.

Protestit silti tuskin painaa paljoakaan kun raha puhuu. Ruma totuus kun on, että raha ja ahneus muokkaavat jalkapalloa jatkuvalla syötöllä entistä enemmän ja vaikka useat esillä olleista seuroista ovatkin kieltäneet osallisuutensa uuteen hankkeeseen, lienee selvää, että Superliiga on tulossa. Perustaessaan uuden sarjan omilla ehdoillaan ja irtaantuessaan omien kansallisten sarjojen ja UEFA:n määräämisvallasta, Euroopan jättiläiset pystyvät tällä tavoin myös käärimään kaikki tuotot itselleen.

Dortmundin Hans-Joachim Watzke myönsi keskustelujen uudesta sarjasta olevan jo pitkällä, mutta jätti vielä Dortmundin roolin paletissa avoimeksi. (Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images)

Lauantai-illan ”Der Klassikerissa” riittää jännitettä ja panosta

Yhtenä pienenä kompastuskivenä uuden sarjan synnyttämisessä on se detalji, että ainakin saksalaisseurojen kohdalla pelaajasopimuksissa on tarkasti määritelty pelaajat nimenomaan Bundesliiga-pelaajiksi, joka ainakin teoriatasolla antaisi näille mahdollisuuden purkaa omat sopimuksensa jos seura luopuu sarjapaikastaan. Tässä piilee potentiaalinen riski, joka voisi aiheuttaa Superliigasta haaveileville saksalaisseuroille jopa satojen miljoonien euron lisälaskun.

Lauantaina pelattavaan Dortmund-Bayern München otteluun kiinnittyy poikkeuksellisen kova huomio. Kahden Saksan suurimman seuran kohtaaminen, ”Der Klassiker”, on joka kerta valtavan iso asia ja viimeisimpien paljastusten myötä tapahtumassa on nyt aivan uudenlainen värinä.

Piikkipaikalle vakuuttavilla otteillaan noussut Dortmund voisi lauantai-illan voitolla sysätä Bayernin todelliseen sekasortoon. Bayern on kuitenkin tottunut pelaamaan kovien paineiden alla ja voittamalla Signal Iduna Parkilla se kuroisi Lucien Favren kaitseman Dortmundin eron sarjassa miltei kiinni. Tappio sen sijaan saattaisi tietää jopa potkuja ensimmäistä kauttaan punaisissa valmentavalle Niko Kovacille. Edellisessä Dortmundin kotiottelussa vieraina olleet Hertha Berlinin ultrakannattajat pistivät hulinaksi, tapellessaan katsomossa poliisin kanssa ja hajoittaen muun muassa stadionin wc-tilat totaalisesti. Minkälaisia mielenilmaisuja on tiedossa lauantaina eteläsaksalaisvieraiden saapuessa Dortmundiin?

Katso huippuottelu Borussia Dortmund-Bayern München suorana lähetyksenä Viaplay-palvelussa!

Artikkelikuva: Getty Images

Lähteet: Der Spiegel, Deutche Welle