Markus Halstin Malmö matkustaa Juventuksen vieraaksi

A-lohkon illan toisessa kamppailussa kolme peräkkäistä Italian mestaruutta voittanut Juventus saa vieraita kaukaisesta pohjoisesta, kun huuhkajien runkopelaaja Markus Halstin tähdittämä Malmö saapuu vierailulle upouudelle Juventus Stadionille. Kotijoukkue Juventus lähtee otteluun selkeänä ennakkosuosikkina, mutta koko Ruotsin ylpeys Malmö lähtee otteluun ilman minkäänlaisia paineita ja on valmis yllättämään torinolaisen tähtisikermän.

Juventus

Kaksinkertainen Mestareiden Liigan voittaja Juventus avaa kansainvälisen kautensa pienoisena kysymysmerkkinä. Italian maajoukkueen päävalmentajaksi siirtyneen Antonio Conten alaisuudessa Juve dominoi kotimaan sarjaansa, mutta menestys Euroopassa jäi odotettua heikommaksi. Kliimaksiksi muodostui viime kausi, jolloin Juventus sijoittui helpossa alkulohkossaan kolmanneksi, osittan Turkissa vallinneen takatalven vuoksi, sillä ratkaiseva ottelu Galatasarayn vieraana muistutti enemmän suopotkupalloa kuin jalkapalloa. Juventus joutui Eurooppa Liigaan, jossa se tavoitteli finaalipaikkaa, sillä viime vuoden Eurooppa Liigan huipennus pelattiin Juventuksen omalla kotistadionilla. Homma näytti menevän hienosti, kunnes välierissä Juventus törmäsi Benfican bussiin ja eurokausi päättyi nolosti toiseen valtavaan pettymykseen Benfican edetessä finaaliin Sevillan vastustajaksi.

Yksi Juventuksen seurahistorian suurimmista legendoista, Antonio Conte, veti johtopäätöksensä ja ilmoitti eroavansa Juventuksen päävalmentajan paikalta kesän siirtoikkunan aikana. Juventus nimitti miehen nopeasti miehen korvaajaksi AC Milanissa yhden Italian mestaruuden voittaneen Massimo Allegrin, joka sai Juventuksen kannattajien keskuudessa vähintään viileän vastaanoton. Allegrin aikana Milan luisui tasaiseen alamäkeen, osittain seuran vähentyneiden pelaajasatsausten vuoksi. Allegrin aikana Milan pelasi kuitenkin Mestareiden Liigassa materiaaliinsa nähden vähintään kelvollisesti, joten odotukset uuden eurokauden alla ovat Torinossa jälleen kerran kovat. Kolmen peräkkäisen Italian mestaruuden jälkeen Vanha Rouva haluaa palata monen vuoden tauon jälkeen isoksi nimeksi myös Euroopassa ja täksi kaudeksi seura panostaa aikaisempaa kovemmin europeleihin. Alkulohko on etukäteiskaavailuissa helppo, mutta Conten aikana Juventus tiputteli pisteitä nimenomaan ennakkoon heikoimmille joukkueille.

Carlos Tevez on kovassa iskussa. (Getty)

Carlos Tevez on kovassa iskussa (Getty)

Antonio Conten alaisuudessa Juventus pelasi pääsääntöisesti kolmen topparin puolustuslinjalla, mutta Allegri on peluuttanut joukkuetta harjoituskaudella pääsääntöisesti neljän miehen alakerralla. Allegri kuitenkin yllätti ja on peluuttanut kaikkien odotusten vastaisesti joukkuettaan 3-5-2 formaatiossa kauden kahdessa ensimmäisessä liigaottelussa. Juventus on avannut kautensa Serie A:ssa tuloksellisesti vahvasti, eikä myöskään peliesityksissä ole ollut suuremmin valittamisen varaa. Kauden ensimmäisessä ottelussa kaatui Perparin Hetemajn Chievo 1-0 ja toisessa aina vaikea Udinese suvereenin esityksen jälkeen 2-0. Joukkue on kärsinyt ikävistä loukkaantumisista ja on edelleen melko varamiehinen varsinkin keskikentällä, josta puuttuu kaksi joukkueen suurinta tähteä, Andrea Pirlo ja Arturo Vidal. Täksi kaudeksi Udinesesta hankittu Roberto Pereyra pelasi entistä seuraansa vastaan keskikentällä erinomaisesti paikaten Vidalia parhaimpansa mukaan. Malmötä vastaan Pereyra on kuitenkin pelikiellossa ja hänen paikalleen avaukseen noussee monipuolinen Atalantan kasvatti Simone Padoin. Monipuolisuusihme Claudio Marchiso on siirtynyt hieman vanhemmalla iällä keskikentän pohjapelaajaksi ja oli Udinesea vastaan ehdoton kentän kuningas pelatessaan Pirlon roolissa joukkueen pelinrakentajana. Täksi kaudeksi Real Madridista hankittu kohulupaus Alvaro Morata loukkaantui heti Juventukseen siirryttyään, mutta on pikku hiljaa palailemassa täyteen iskuun. Mies teki debyyttinsä Udinesea vastaan tullessaan kentälle maamiehensä Fernando Llorenten tilalle ottelun lisäajan alkaessa. Morata ei ole vielä täydessä kunnossa, mutta tuo penkiltä uudenlaisen vaihtoehdon Allegrin käyttöön hyökkäyspäähän.

Malmö

Perinteikäs Skånen ylpeys Malmö FF on Ruotsin jalkapallohistorian menestyksekkäin seura 20 liigamestaruudella ja 14 Cup-voitollaan. Joukkue eteni ensimmäisenä ruotsalaisena seurana Mestareiden Liigan lohkovaiheeseen sitten 2000-luvun alun ja koko Malmö hengittää tällä hetkellä jalkapallojoukkueensa mukana. Joukkueen jokainen Mestareiden Liigan alkulohko-ottelu myytiin välittömästi loppuun, vaikka joukkuetta ei arvottu Zlatan Ibrahimovicin tähdittämän PSG:n kanssa samaan lohkoon. Zlatan on syntyperäinen malmöläinen ja edusti kaupungin ylpeyttä useamman kauden ajan ennen Euroopan valloitustaan. Zlatan ei puhjennut täyteen kukkaansa vielä Malmössä pelatessaan, mutta mies on kaupungissa Jumalan asemassa ja mies itsekkin totesi, miten hienoa olisi ollut, jos PSG ja Malmö olisi arvottu samaan alkulohkoon.

Malmö ei ole suinkaan seurahistoriansa ensimmäistä kertaa kansainvälisissä otteluissa, sillä se eteni 70-luvun loppupuolella aina silloisen Mestareiden Liigan finaaliin saakka, jossa legendaarisen Brian Clougin valmentama Nottingham Forrest oli parempi luvuin 1-0. Mestareiden liiga perustettiin nykyisessä muodossaan vuonna 1992 ja Malmö tekee Juventusta vastaan debyyttinsä uudistuneessa seurajoukkuekilpailujen kuninkaassa. Entisen Norjan maajoukkuepelaaja Åke Hareiden valmentava Malmö on pelannut erinomaisen kauden ja on vahvasti matkalla kohti toista peräkkäistä Ruotsin mestaruutta. Joukkueen pelillinen vire näyttää hieman herpaantuneen Mestareiden Liigan paikan varmistuttua, mutta seitsemän kierrosta ennen Allsvenskanin loppua joukkue johtaa sarjaa viidellä pisteellä ennen Eero Markkasen entistä seuraa AIK:ta.

Halstinho dominoi Malmön keskikentällä (Getty)

Halstinho dominoi Malmössa (Getty)

Malmö on totuttu näkemään erittäin viihdyttävää jalkapalloa pelaavana seurana. Joukkue on paukutellut sarjassa 23 ottelussa 46 maalia, mikä on AIK:n ohella sarjan suurin maalimäärä. Varsinkin pitkän ulkomaankiertueensa jälkeen takaisin Malmön riveihin palannut entinen Ruotsin maajoukkuehyökkääjä Markus Rosenborg on ollut viime aikoina hurjassa vireessä paukutellen maaleja ottelusta toiseen. Myös nuori 22-vuotias laituri Emil Forsberg on pelaamassa todellista läpimurtokauttaan. Mies on paukuttanut tällä kaudella jo kymmenen liigamaalia ja noussut mukaan Ruotsin maajoukkuerinkiin. Miestä on huhuiltu moneen Malmötä suurempaan seuraan, mutta hän päätti jäädä joukkueeseen ainakin Tammikuun siirtoikkunaan asti.

Malmö pelannut 4-4-2 formaatilla suurimman osan liigamatseistaan Ruotsin kentillä. Mestareiden Liigan karsinnoissa joukkue on kuitenkin esiintynyt täysin eri tavalla kuin kotimaan kentillä ja esimerkiksi ratkaisevassa kotiottelussa Salzburgia vastaan joukkue esiintyi eräänlaisella 3-5-1-1/5-3-1-1 formaatiolla, jossa Malmössä pääsääntöisesti keskikentällä esiintynyt Markus Halsti laskeutui usein topparien tasolle peliä rakennettaessa sekä hitaita hyökkäyksiä puolustettaessa. Joukkue ei siis ole esiintynyt europeleissä yhtä hyökkäävästi kuin kotimaan kentillä, mikä on joukkueen kansainvälisessä vertailussa rajallisella materiaalilla järkevä päätös. Malmö pääsee lähtemään Juventus otteluun ilman paineita sekä ilman suurempia loukkaantumishuolia. Kenraali Häckenin vieraana päättyi 3-3 tasapeliin ja kyseisessä ottelussa Malmö puolusti erittäin heikosti ja lepsusti. Juventusta vastaan nimenomaan puolustuksen on pelattava samalla tasolla kuin jälkimmäisessä ottelussa Salzburgia vastaan, sillä muuten tulee noutaja ja todennäköisesti vielä erittäin rumin luvuin.

Ottelun kulku

Ei täydy olla kovin suuri fakiiri, jos ennustaa sen, että Juventus tulee hallitsemaan ison osan ottelua ja Malmö keskittyy tukkimaan syöttölinjoja ja kyttäämään vastaiskuja nopeille Rosenborgille ja Forsbergille. Massimo Allegrin aikana Juventus on muuttanut peliään entistä enemmän pallonhallintaan perustuvaksi ja esimerkiksi vierasottelussa Chievoa vastaan joukkue piti palloa 72% otteluajasta. Malmö on kotimaan kentillä perustanut niinikään pelinsä pallonhallintaan ja rauhallisiin hyökkäyksien rakentamiseen, mutta joukkueen materiaali sopii myös erinomaisesti vastaiskupeliin, jota tullaan näkemään tiistaina Juventus Stadionilla. Juventus on erinomainen kotijoukkue ja edes kovin pohjoismaalaissympatioin on vaikea nähdä ottelun päättyvän kuin useamman maalin kotivoittoon. Juventus on yksinkertaisesti materiaaliltaan liian kova Malmölle ja hyökkäyspään superyksilöt löytävät riittävän määrän tilaa ja aikaa riittävien maalien tekemiseen.

Todennäköiset avauskokoonpanot

juvemalmo

Juventus-Malmö klo 21.45 MTV Sport 1

Ylen Tv-otteluna nähdään Dortmund-Arsenal – ennakkoon tästä.

Muista myös osallistua keskiviikkoskabaan! Arvaamalla Mestarien liiga -kierroksen myöhäisimmän maalin voit voittaa iPhone 6:n. Tsekkaa ohjeet tästä.