Onko Bayernilla mitään mahdollisuuksia Barcelonaa vastaan?

Pep Guardiolan toisesta kaudesta Bayern Münchenin peräsimessä uhkaa tulla ensimmäisen kaltainen. Joukkue voittaa kyllä Bundesliigassa mestaruuden vaivattomasti, mutta Mestarien liigassa tulee kylmää kyytiä tosipelien koittaessa. Viime kaudella Bayern hävisi välierissä Real Madridille yhteismaalein 0-5. Tiistaina espanjalaisjäteistä toinen eli Barcelona lähtee jälkimmäiseen osaotteluun 3-0 johtoasemasta. Toki Guardiolalla ja saksalaisilla on vielä 90 minuuttia aikaa, mutta kiivettävä vuori on valtava.

Bayern München

Bayern ei lähde tiistain kamppailuun tosiaan aurinkoisista lähtökohdista. Joukkueella on menossa yksi lähihistoriansa huonoimmista jaksoista, sillä Guardiolan suojatit ovat hävinneet peräti neljä ottelua putkeen. Lauantaina Bayern hävisi kotonaan Augsburgille 0-1, joten joukkueen pitkä maaliton jakso sai jälleen jatkoa. Münchenin edellisestä maalista on kulunut peräti 361 minuuttia. Kyseessä on seuran pisin maaliton putki 17 vuoteen.

– Totta kai meidän täytyy tehdä maaleja. Meidän täytyy hyödyntää ne muutamat paikkamme, jotka todennäköisesti saamme. Emme odota, että voittaisimme niin isolla marginaalilla kuin Portoa tai Shakhtar Donetskia vastaan. Meidän täytyy olla kärsivällisiä. Emme voi tehdä kaikkea tarvitsemaamme 20-25 minuutissa, Guardiola kertoi UEFAn sivuilla.

Bayern ei ole kuitenkaan menettänyt toivoaan Mestarien liigan suhteen. Guardiola lepuutti muutamia avainpelaajiaan Augsburgia vastaan tiistain kamppailua silmällä pitäen. Mm. Manuel Neuer, Xabi Alonso, Medhi Benatia ja Rafinha aloittivat ottelun penkiltä

Tiistain urakkaa ei helpota lainkaan joukkueen terveystilanne. Sivussa ovat edelleen Holger Badstuber, David Alaba, Arjen Robben ja Franck Ribéry.

Valtavat paineet alkavat näkyä myös Guardiolassa. Faneilta ja medialta tulee jatkuvasti painetta euromenestyksen suhteen. Valmentaja onkin joutunut kommentoimaan tilannetta mediassa toistuvasti.

– Jos joukkue jahtaa kolme titteliä, voittaa sarjamestaruuden, yltää välieriin Cupissa sekä Mestarien liigassa, niin kyseessä on superkausi. Kuinka monta kertaa Bayern on voittanut triplan? Kerran. Totta kai halusimme triplan, mutta kausi on silti ollut uskomaton, Guardiola vastaili turhautuneena lehdistötilaisuudessa ESPN:n verkkosivujen mukaan.

FC Barcelona

Millä pelipäällä Messi on tällä kertaa? (Getty)

Millä pelipäällä Messi on tällä kertaa? (Getty)

Barcelonan valtakunnassa paistaa aurinko ja kaikki on mainiosti. Joukkue käytännössä varmisti viikonloppuna La Liigan mestaruuden, kun Real Madrid jäi kotitasuriin Valenciaa vastaan. Barcelonalla on nyt neljän pisteen kaula, kun sarjaa on jäljellä kaksi ottelua. Joukkue toki kohtaa Atleticon seuraavalla kierroksella vieraissa, mutta nykyvireessään on vaikea kuvitella katalonialaisten menettävän pisteitä kahdessa ottelussa. Viikonloppuna Barcelona voitti kotonaan Real Sociedadin maalein 2-0, kun Neymar sekä Pedro vastasivat kotijoukkuen maaleista. Barcelona ei liiemmin lepuuttanut pelaajiaan, vaan joukkue pelasi lähes samalla kokoonpanolla kuin Bayerniakin vastaan.

– Ei saa olla liian itseluottavainen, vaan vastustajaa on kunnioitettava, joten meidän on pidettävä pelaajat tyynenä. Tiedämme miten iso Bayern on, joten yritämme parhaamme, ettemme anna heille liian montaa paikkaa. Heillä on fanit takanaan, joten yritämme hallita palloa ja luoda mahdollisimman paikkoja, Barcelonan päävalmentaja Luis Enrique kommentoi UEFAn sivulla.

Espanjalaiset saapuivat Saksaan ideaalitilanteessa, sillä yksikään joukkueen pelaajista ei ole sairastuvan puolella. Avauskokoonpano onkin mitä ilmeisemmin täysin sama kuin vajaa viikko siten kotipelissä.

– Jos me saamme johdon, niin se on hyvä meille. Joka tapauksessa Bayernilla on laatua tehdä maaleja ja se aiheutti meille ongelmia Barcelonassa. Yhteinen tavoite meillä on tavoite päästä finaaliin. Tärkeintä on olla motivoitunut. Totta kai meillä on tosi hyvä tulos ensimmäisestä osasta, mutta on tärkeää, että pelaajat luottavat itseensä. Bayern tulee hyökkäämään ja yrittää luoda paikkoja. Tiedän mitä Guardiola tulee yrittämään ja ja odotan todella hienoa ottelua, Enrique ennakoi.

Ottelun kulku

Ottelun juoni on selkeä. Bayern on täysin selkä seinää vasten ja sen on pakko tehdä maaleja. Saksalaiset ovat osoittaneet vahvuutensa, sillä Bayern on aikaisemminkin ollut ensimmäisen osan jälkeen ongelmissa, mutta kotiottelussa on noussut voittoon. Barcelonaa vastaan haaste on kuitenkin aivan eri tasoa kuin vaikkapa Portoa vastaan.

Bayern oli ensimmäisessä osassa täysin aseeton eikä joukkue saanut ainuttakaan laukausta kohti espanjalaisten maalia. Joukkue kuitenkin voitti pallonhallinnan niukasti. Neuerin huippupelastukset tosin pelastivat saksalaiset vielä pahemmalta nöyryytykseltä.

Barcelonan hyökkäyskolmikko Lionel Messi, Neymar sekä Luis Suarez ovat käsittämättömän kovassa iskussa. Bayernin puolustuksella onkin täysi työ pitää kolmikko maaleitta. Barcelona on onnistunut maalinteossa nyt 18 ottelussa putkeen.

Bayern tulee todennäköisesti hallitsemaan palloa vielä enemmän kuin ensimmäisessä osassa ja se sopii Barcelonalle. Vieraat ovat todella vaarallisia vastaiskuja ja pyrkinevätkin rokottomaan avautuvista paikoista armoitta. Bayernin hyökkäyspelaaminen tulee varmasti avaamaan tilanteita myös puolustussuuntaan.

Kotijoukkue tulee tiistain ottelun alkuun todella kovaa yrittäen saada vapauttavaa avausmaalia. Barcelonalle vastaavasti sopii mitä pidemmälle edetään tasatilanteessa. Toisaalta joukkue tiedostaa sen, että yksikin vierasmaali käytännössä ratkaisisi otteluparin kokonaan.

Ottelu suorana YLE TV2 -kanavalta studion johdattamana klo 21.35 alkaen.