UCL-raati laittoi alkulohkot pakettiin – kuka vakuutti, entä kuka floppasi?

Mestarien liigan alkulohkopelit saatiin tiistain ja keskiviikon aikana päätöksen, joten futistoimittajamme Janne KainulainenEemeli Kosonen ja Jaakko Tiira tarttuivat tuumasta toimeen ja paketoivat lohkovaiheen. Mitään sen suurempia yllätyksiä lohkovaiheessa ei nähty, mutta muutamia hatunnoston arvoisia onnistumisia sekä tietysti floppeja.

Mitkä joukkueet olivat vakuuttavimpia alkulohkossa?

EK: Mikään joukkue sentään selvittänyt alkulohkovaihetta ilman pistemenetyksiä. Barcelona oli odotetun kova, mutta Atlético Madridin ja Borussia Dortmundin lohkovoitot olivat kyllä vakuuttavia. Joukkueet tosin olivat kuin yö ja päivä: Dortmund teki kolme kertaa enemmän maaleja kuin Atlético, mutta espanjalaiset päästivät vain kaksi maalia. Mielenkiintoista nähdä kumpi pelitapa kantaa pidemmälle pudotuspeleissä, mutta uskoisin ainakin Atléticon raivaavan tiensä jälleen pitkälle.

JT: Tappioitta alkulohkon selvittänyt Dortmund teki allekirjoittaneeseen suurimman vaikutuksen. Nuorekkaasta saksalaisryhmästä löytyy variaatioita, syvyyttä ja kuten Rookie-Kosonen edellä totesi hyökkäysvoimaa. Tietysti myös Leicesterille täytyy nostaa hattua vaikka lohko olikin helppo. Valioliigamestarien peli ei ole kulkenut kotimaassa, mutta Mestarien liigassa Claudio Ranierin suojatit olivat vakuuttavia, pois lukien eilinen Porto-tappio, jonka Leicester pelasi täysin kakkosmiehistöllä.

JK: Peesi. Uudistunut ja nuorekas Dortmund oli häikäisevä. Joukkue naputti alkulohkopeleissä yhteensä 21 maalia, joka on uusi ennätys Mestarien liigan alkulohkovaiheessa. Lisäksi papukaijamerkit Leicesterille ja Napolille.

Mitkä joukkueet olivat suurimpia pettymyksiä?

EK: Erityisen kovia odotuksia ei tietenkään ollut, mutta maaleitta jääminen kuudessa ottelussa oli heikko suoritus jopa Dinamo Zagrebilta. Myös Club Bruggen nolla pistettä ja heittopussina oleminen varsin vaatimattomassa lohkossa oli huono suoritus.

JK: Tottenham oli täysfarssi. Lisäksi annan kolmetoista lampaanpyllyä Baselille, PSV:lle ja Sportingille. Näiltä kolmelta odotin selvästi vahvempaa kontribuutiota, mutta Basel ja PSV jäi nollaan voittoon.

Tottenham oli yksi alkulohkojen pahimpia floppeja ja putosi Eurooppa Liigaan. Kuva: Getty

JT: Sporting Lissabonilta odotin enemmän. Lohko oli tietysti kova, mutta uskoin Euroopanmestareita vilisseen ryhmän kykenevän edes jossain määrin haastamaan Real Madridia ja Dortmundia. Varsinkin, kun Sportingissa on William Carvalhon tai Adrien Silvan tasoisia pelureita, joiden potentiaali yltää huomattavasti Liga NOSia kovempiin sarjoihin. Loppuen lopuksi lissabonilaiset eivät päässeet edes Eurooppa Liigaan vaan jäivät päätöskierroksen tappion myötä Legia Varsovan taakse. Pahimman pupeltajan titteli kuuluu kuitenkin Tottenhamille, joka hävisi kaksi kolmesta ”kotipelistään”.

Mitkä pienemmistä joukkueista tekivät suurimman vaikutuksen?

EK: FC Kööpenhamina. Joukkue päästi vain kaksi maalia ja taisteli viimeiselle kierrokselle asti pudotuspelipaikasta. Tanskalaiset tekivät liudan komeita maaleja ja kamppailivat tasaisesti Euroopan huippuseurojen kanssa. Ehdottomasti isoin positiivisin yllätys pienemmän kaliiberin joukkueista. Yksittäisistä otteluista Rostovin voitto ja lohkovoiton riistäminen Bayern Münchenilta oli isoin paukku.

JT: Legia Varsova. Neljä pistettä ja paikka Eurooppa liigan jatkopeleihin oli kova suoritus puolalaisilta. Legia tosin kärsi muutamia pahan luokan tappioita ja omissa kolisi 24 kertaa, mutta kolmospaikka kivikovassa lohkossa oli mielestäni hieno suoritus. Etenkin Sportingin kampeaminen lohkon päätöspelissä jätti hyvän maun Legiasta, eikä edelliskierroksen 8–4-tappio Dortmundissa tehnyt ainakaan hallaa Mestarien liigan viihdearvolle.

JK: Kööpenhaminalta oli todella kova temppu napsia peräti yhdeksän pistettä, vaikka lohko ei ollut vaikeimpia. Samassa lohkossa pelannut Leicester voidaan laskea pienemmäksi seuraksi Euroopassa, joten viime vuoden Valioliigamestarin lohkovoitto oli aika iso jytky.

Ketkä yksilöistä olivat alkulohkovaiheen parhaita pelaajia?

JT: Alkulohkojen suurten tasoerojen vuoksi pelaajien suorituksia on vaikea arvioida keskenään. Lionel Messin kymmenen maalia viiteen peliin ei kuitenkaan jätä ketään kylmäksi. Alkulohkojen parhaaksi pelaajaksi nostan kuitenkin pitkästä loukkantumisesta toipuneen Marco Reusin. Dortmundin laituri iski 119 pelaamansa minuutin aikana kolme maalia ja tarjoili kolme maalisyöttöä, mikä on täysin hävytön tahti. Briljantti saksalaislaituri niittasi myös lohkovoiton varmistaneen tasoitusmaalin Bernabeulla.

Edinson Cavani tuhnuili, mutta heilutti myös verkkoa kiitettävään tahtiin. Kuva: Getty

EK: Riyad Mahrezin merkitys Leicesterille oli valtaisa. Algerialainen viimeisteli neljä osumaa ja syötti yhden viidessä pelaamassaan ottelussa eikä hallitseva mestari tehnyt kuin kaksi maalia, joihin Mahrez ei ollut osallisena. Myös Edinson Cavani otti vakuuttavasti pariisilaisten ykköspyssyn viitan harteilleen Zlatanin vaihdettua maisemaa.

JK: Näiden ukkojen lisäksi nostan Arsenalin kaksikon Mesut Özilin ja Alexis Sanchezin. Pitkälti näiden talismaanien ansiosta Tykkimiehet pystyivät nappaamaan lohkovoiton.

Mikä joukkue on mielestäsi suurin mestarisuosikki tällä hetkellä?

EK: Isot ovat jälleen isoja eikä suuria yllätyksiä nähdä. Alkulohkojen perusteella Barcelona ja Atlético ovat mielestäni suurimpia mestarisuosikkeja tällä hetkellä.

JT: Tällä kaudella Mestarien liiga on jopa poikkeuksellisen tasainen ja yllätysmestarin mahdollisuus on aidosti olemassa. Barcelona pelaa vaisumpaa syksyä, Bayern ei ole kunnolla löytänyt itseään Carlo Ancelottin alaisuudessa, Gareth Balen loukkaantuminen syö pahasti Realin iskukykyä, Atlético on hyytynyt vahvan alkusyksyn jälkeen, Juventus kärsii puolustuspään loukkaantumisista ja Pep Guardiolan City ei tiedä miten sen pitäisi pelata. Mestarin veikkaaminen tuntuu tässä vaiheessa äärimmäisen haastavalta, mutta sanotaan silti: Real Madrid. Vaikka Los Blancos hukkasi lohkovoiton, on valkoinen baletti ollut alkukauden tasaisin joukkue.

JK: Pistetään isompi seula. Veikkaan mestariksi Dortmundia, Realia, Atléticoa, Barcaa, Bayernia tai Juventusta. Tuskinpa tuolta ulkopuolelta kukaan mestariksi itseään taistelee. Vaikea sanoa kuka näistä kuudesta olisi kaikkein suurin suosikki.

Kansikuva: Getty

Mestarien liiga palaa ruutuihin helmikuussa ja kaikki pelit ovat nähtävissä Viasatin kanavilla sekä ViaPlay-palvelussa.