Mitä Jürgen Klopp tuo Liverpooliin?

Liverpoolin kannattajilla oli vihdoin aihetta riemuun, kun seura julkisti viime viikolla palkanneensa Jürgen Kloppin seuran uudeksi manageriksi. Borussia Dortmundissa kannuksensa hankkinut 48-vuotias luotsi on yksi futismaailman kovimpia managerinimiä ja tuo kateissa ollutta visiota ja voittamisen kulttuuria Anfieldille. Tiedotustilaisuudessa tuore Liverpool manageri toppuutteli kovan maineen mukana tulleita odotuksia nimeämällä itsensä ”The Normal Oneksi”, hieman Jose Mourinholle ivallisesti. Tosiasiassa karismaattinen saksalainen on viimeisen päälle huippuammattilainen, mutta mitä Klopp sitten käytännössä Liverpoolin tuo ja mitä mieheltä voidaan Merseysidella odottaa?

Intohimoinen saksalainen kuuluu eittämättä futismaailman kovimpien valmentajien joukkoon. Tästä kertoo Kloppin saavutukset Saksassa, kun mies johdatti seitsemän kautta kestäneen Borussia Dortmund –pestinsä aikana BVB:n kahdesti Bundesligan mestariksi ja kerran Mestarien liigan finaaliin. Kloppin kenties tärkein meriitti keltapaitojen peräsimessä oli ruhrilaisseuran palauttaminen takaisin saksalaisen jalkapallon huipulle, vuosia kestäneen korpivaelluksen jälkeen. Dortmundin uudessa nousussa kunnioitusta herätti erityisesti tyyli, jolla Klopp palautti Borussian futiskartalle – aktiivisella ja hyökkäävällä jalkapallolla sekä maltilla ja pienellä rahalla kasatulla joukkueella.

Kloppin edeltäjän, Brendan Rodgersin potkut alkoivat syksyn edetessä muuttua lähes väistämättömiksi. Pohjois-Irlantilainen veivasi pelisysteemin kanssa, eikä Liverpool meinannut löytää punaista lankaa sitten millään. Lopulta Rodgersin sopimuksen purkaminen oli Punaisten johdolta ainoa oikea ratkaisu, koska manageri ei osoittanut mitään merkkejä kelkan kääntämisestä. Kloppin edeltäjän osalta täytyy kuitenkin muistaa, että hyvän toissa kauden jälkeen Rodgers joutui hankalaan tilanteeseen, kun Luis Suarez myytiin Barcelonaan ja Daniel Sturridge oli lähes koko kauden sairastuvalla. Kaudella 2013-2014 yli 50 Valioliigamaalia latonut kärkipari oli todella keskeisessä roolissa Redsin hopeakaudella, mistä myös Arsene Wenger muistutti kun Rodgersia lynkattiin potkujen jälkeen. Joka tapauksessa Rodgersin aika Suarezin myynnin jälkeen oli todella sekavaa tarpomista, kun uusia pelaajia tuli sisään jatkuvasti, mutta tasaisuutta, saatikka kollektiivisia onnistumisia ei nähty kuin hetkittäin.

Nuorten kehittäjä

Jürgen Klopp on siinä mielessä fantastinen kiinnitys Poolin peräsimeen, että mies teki Dortmundissa loistavaa työtä nuorten pelaajien kanssa. Saksalaisen alaisuudessa muun muassa Robert Lewandowski, Mario Götze, Mats Hummels sekä Ilkay Gündogan nousivat futismaailman tietoisuuteen. Myös Borussian tämän hetkinen ykköstähti Marco Reus otti isoja kehitysaskeleita Kloppin alaisuudessa, vaikka oli kovan tason Bundesliga-pelaaja jo Dortmundiin palatessaan. Edellä mainitun viisikon ohella listaa voisi jatkaa huomattavasti pidemmälle, huomionarvoista on kuitenkin se, että moni BVB-peluri nousi Kloppin alaisuudessa tuntemattomuudesta huipulle tai ainakin hyvästä pelaajasta huippupelaajaksi. Vaikka Kloppilla oli riveissään lukuisia lahjakkaita pelaajia, ei ole varmastikaan sattumaa, että niin moni pelaaja otti merkittäviä kehitysaskeleita juuri Kloppin Dortmundissa.

of Borussia Dortmund during a training session at the Etihad Stadium on October 2, 2012 in Manchester, England.Götze, Lewandowski ja Reus kaikki nousivat huipulle Kloppin Dortmundissa. Kuva: Getty

Vaikkei Liverpool ole lähellekkään niin heikossa jamassa kuin Dortmund Kloppin astuessa ruoriin, riittää saksalaisella työnsarkaa myös Anfieldilla. Liverpoolissa on monia lahjakkaita nuoria pelaajia, joilla on potentiaalia isoihin kehitysaskeliin, esimerkiksi Joe Gomez, Philippe Coutinho, Danny Ings, Divock Origi, Emre Can tai Jordan Ibe. Niinpä Kloppilla on myös Anfieldilla hyviä työkaluja käytössään, vaikka Punaisten nykymiehistö ei kestä millään vertailua Valioliigan kärkijoukkueisiin. Liverpoolin nykyryhmää voisi kuitenkin kuvailla sanalla potentiaalinen, kun sen riveissä on useita pelaajia, jotka kehittyvät kokoajan. Esimerkiksi edellä mainituista pelaajista välttämättä kukaan ei nouse pelipaikkansa eliittiin maailmassa, mutta Kloppin alaisuudessa tähän tarjoutuu varmasti Rodgersin tivolia parempi mahdollisuus.

Tasapainottaja

Brendan Rodgers piti ostopolitiikallaan huolen siitä, että Liverpoolin riveistä löytyy tällä hetkellä runsaasti eri pelaajatyyppejä, niinpä Klopp voi taivuttaa ryhmityksensä useaan eri muotoon. Todennäköisesti saksalainen kuitenkin luottaa moderniin 4–2–3–1-muotoon, joka totuttiin näkemään Dortmundissa. Toisaalta Liverpoolin riveissä on runsaasti hyviä kärkimiehiä, joten muodostelma saattaa piirtyä myös perinteiseen: 4–4–2-formiin. Joka tapauksessa saksalaisen voi odottaa tuovan Liverpoolin peliin tasapainoisuutta, joka oli Rodgersilla pahasti hukassa viime aikoina. Tasapainon ja sitä kautta tasaisuuden luomisessa keskeistä Liverpoolin kannalta on se, että Klopp ruukkaa joukkueelle selkeän pelityylin, jossa jokainen pelaaja tietää mitä heiltä odotetaan, eikä pelisysteemin ja sen myötä myös ajatus pelin pelaamisesta muutu viikosta toiseen, kuten Rodgersin alaisuudessa.

Dortmund tuli Kloppin aikana tunnetuksi raikkaasta ja hyökkäävästä pelityylistään. BVB ei pyrkinyt Barcelonamaiseen pallonhallintaan, joka tylsistyttäisi vastustajat, vaan joukkue eteni nopeilla ja lyhyillä siirroilla kohti maalintekopaikkoja. Kloppin Dortmundissa keskeisessä asemassa olivat tekniset ja juonikkaat keskikentän ylemmän oksan pelaajat, jotka saivat vapauksia toteuttaa itseään. Näihin rooleihin sopii Liverpoolissa esimerkiksi Coutinho, hieman piristymisen merkkejä osoittanut Adam Lallana sekä The Kopin totaalinen jokerikortti, Roberto Firmino. Kloppin joukkueissa tunnusomaista oli vahvat 6-paikan pelaajat, joista toinen oli selkeästi puolustava ja toinen hyvin peliä rytmittävä sekä alhaalta rakentava pohjapelaaja. Pohjapelaajien suhteen Klopp kaipaa Pool-kippari Jordan Hendersonia, joka on juuri sen kaltainen 6-paikan pallollinen pelaaja, joka saksalaisen filosofiaan sopii. Myös Kloppin maanmiehen, Emre Canin peluutus herättää mielenkiintoa, sillä Rodgers peluutti 21-vuotiasta Bayern-kasvattia yleensä puolustuslinjassa, mutta pelityyliltään ja ominaisuuksiltaan Can sopisi mainiosti puolustavalle pohjapaikalle.

LONDON, ENGLAND - MAY 24: Head Coach Jurgen Klopp looks on during a Borussia Dortmund press conference ahead of the UEFA Champions League final match against FC Bayern Muenchen at Wembley Stadium on May 24, 2013 in London, United Kingdom. (Photo by Handout/UEFA via Getty Images)

Klopp vei Dortmundin Mestarien liigan finaalin. Kuva: Getty

Mitä Kloppilta voi odottaa?

Liverpool on kokenut oikeastaan Suarezin lähdöstä saakka voimakasta turbulenssia, joten helppo palapeli Kloppilla ei ole koottavanaan. Saksalaisen onneksi tarjontaa ja rakennuspalikoita löytyy runsaasti, vaikkakaan maailmanluokan pelaajia Anfieldiltä ei löydy – ainakaan vielä. Käynnissä olevalla kaudella Kloppin tärkeimpänä tehtävänä on rakentaa joukkueelle selkeä identiteetti ja peli-ilme, josta tulevaa menestystä lähdetään rakentamaan. Toisin sanoen Liverpoolissa ei kannata tavoitella pikavoittoja, vaan keskittyä rakentamaan hyvä pohja tulevaisuudelle.

Suarezin myynnin jälkeen Anfieldille lastattiin läjäpäin pelaajia mestaruuden toivossa, mutta punainen lanka oli pahasti hukassa, mikä johti nykyiseen kaaokseen. Tilanne tosin ei ollut uniikki vaan Pool on muutenkin pyrkinyt rakentamaan menestystään liian hätäisillä siirroilla, mistä kertoo useat pahat hudit siirtomarkkinoilla, esimerkiksi Andy Carroll, Stewart Downing tai Alberto Aquilani. Vaikka seurajohto tarjoaa saksalaiselle varmasti reippaan kokoista sotakirstua pelaajahankintoihin, on hyvin mielenkiintoista nähdä minkälaisia liikkeitä Klopp tulee siirtomarkkinoilla tekemään. Ainakin Dortmundissa hankinnat olivat hyvin maltillisia ja osoittautuivat lähes poikkeuksetta onnistuneiksi. Niinpä Kloppin palkkaaminen voi viestittää, että Liverpool on valmis rakentamaan menestystä, vaikka seuran menestyksekäs historia periaatteessa velvoittaa pelaamaan pokaaleista joka kausi.

Kloppin onnistumista Liverpoolin peräsimessä ei siis kannata arvioida tämän kauden perusteella, sijoittuminen neljän joukkoon olisi seuralle käytännön mestaruus. Saksalaisen arvo mitataan toden teolla vasta muutaman vuoden päästä. Klopp on kuitenkin sen kaliiberin manageri, ettei hän ole varmastikaan tullut Anfieldille pelaamaan pelkästään pääsystä neljän joukkoon, vaan tavoite on rakentaa Liverpoolista jälleen menestyvä seura, joka pystyy toden teolla haastamaan Valioliigan tämän hetkiset kärkiseurat. Ratkaiseva kysymys onkin, antavatko fanit ja seurajohto saksalaiselle työrauhan? Jos antavat voi Kloppin johtama Liverpool palata tulevaisuudessa takaisin jalkapallomaailman huipulle. Joka tapauksessa Kloppin pestaaminen palautti uskottavuuden seuraan ja jos mies onnistuu Englannissa samalla lailla kuin Saksassa, voivat Reds-fanit haaveilla huomattavasti nykyistä valoisammasta tulevaisuudesta.