Näkökulma: Huuhkajat on jo pohjalla – katseet suunnattava tulevaisuuteen ja nuorille annettava enemmän vastuuta

Huuhkajat kyntää tällä hetkellä syvässä suossa. Vastoinkäymiset seuraavat toisiaan ja karsinnat ovat käytännössä jo ohi, vaikka jäljellä on vielä viisi ottelua. Suomi on saanut toistaiseksi viidestä ottelustaan yhden pisteen, millä irtoaa lohkon viides sija. Neljäntenä olevalla Turkilla on peräti seitsemän pistettä enemmän ja Kroatia on piikkipaikalla 13 pinnan myötä. Huuhkajien tulisikin suunnata katseet jo tulevaan.

Yksi voitto 16 edellisestä ottelusta, vaikka vastassa on ollut muun muassa Liechtenstein ja Kosovo. Tasapelejäkin on kertynyt vain neljä ja 16 ottelun maaliero on yhteensä 7-28.

Paljoa heikommin ei voi enää mennä. Siksi Huuhkajien olisikin syytä suunnata katseita jo tulevaan, jälleen kerran. Kisapaikka vaatisi lähestulkoon voiton jokaisesta jäljellä olevasta karsintaottelusta, minkä lisäksi muiden joukkueiden pitäisi pelata täysin ristiin Huuhkajien kannalta suotuisasti.

Varsinkin harjoitusotteluissa olisi tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeää antaa vastuuta niille pelaajille, jotka tulevat olemaan isoissa rooleissa tulevaisuudessa. Näitä pelaajia Huuhkajilla riittää.

Vai mitä näyttöjä päävalmentaja Markku Kanerva odotti esimerkiksi 33-vuotiailta Kari Arkivuolta tai Markus Halstilta, kun nämä tulivat toisella puoliajalla kentälle Liechtensteinia vastaan?

Sen sijaan esimerkiksi erinomaisen kauden Veikkausliigassa pelannut Juha Pirinen seurasi koko ottelun penkiltä, vaikka häntä olisi voinut testata sunnuntaita silmällä pitäen. Jälkiviisaus on toki helppoa, kun Suomen peli hajosi toisen puoliajan vaihtojen myötä. Liechtenstein on myös sellainen vastustaja, jonka pitäisi kaatua heikommallakin nipulla. Osa kokeneimmista pelaajista ei välttämättä syty yhtä paljoa harjoitusottelusta Liechtensteinia vastaan, kun taas ensimmäisiä maaotteluita pelaava pelaaja.

Palloliitto teki joulukuussa kolmen vuoden sopimuksen Kanervan kanssa. Aikaa oman pelitavan hiomiseen sekä luottopelaajien löytämiseen siis on. Toistaiseksi tulokset sekä esitykset ovat kuitenkin olleet laihoja. Huuhkajat on saanut paljon kritiikkiä pelitavan, tai oikeastaan sen puuttumisen takia.

Voitot olisivat toki tärkeitä Huuhkajien uskottavuuden kannalta. Karsintalohko on kuitenkin sen verran haasteellinen, että pitkiä voittoputkia odotellessa ei kannata pidättää hengitystä.

Nuorille, tuleville avainpelaajille voisikin antaa enemmän vastuuta jo nyt. Näin pelaajia, pelitapaa ja rooleja ei tarvitsisi ajaa enää sisään niissä legendaarisissa seuraavissa karsinnoissa.

Nuori ikä ei saa olla itseisarvo, jonka mukaan pelaajia tulisi peluuttaa. Suomella on kuitenkin iso liuta potentiaalisia ja nuoria pelaajia, jotka tulevat olemaan joukkueen kulmakiviä tulevaisuudessa. Esimerkiksi 24-vuotias Robin Lod on pystynyt nousemaan jo Suomen tärkeimpien palasten joukkoon.

Varsinkin harjoitusotteluissa nuorille pitäisi antaa reilusti vastuuta, mutta myös karsinnoissa olisi mainiosti aikaa ajaa tulevaisuuden runkoa sisään. Tulokset eivät ainakaan voi olla enää huonompia.

Kansikuva: All Over Press