Japanin Shinji Kagawa on voittanut mestaruuksia seurajoukkueissaan – maajoukkuekonkari on avainasemassa myös Sinisten samuraiden riveissä Venäjällä

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa

Shinji Kagawa lähti Venäjän MM-kisoihin kantaen edelleen selässään tietynlaista todistustaakkaa. 93 maaottelullaan hän kuuluu maansa kokeneimpiin maajoukkuepelaajiin ja on myös yksi Japanin suosituimmista jalkapalloilijoista, joista yhtenä osoituksena yli 1, 5 miljoonaa Twitter-seuraajaa.

Japanilaistähdelle Venäjän kisat ovat nyt kolmannet maailmanmestaruuskilpailut, mutta ennen avausottelua 29-vuotiaalla pelaajalla oli yhä ensimmäinen MM-kisamaalinsa tekemättä. Tiistain avausottelu Kolumbiaa vastaan ei ehtinyt vanheta edes kuudennelle peliminuutilleen, kun mies iski pallon verkkoon, lyöden samalla alkutahdit Japanin sensaatiomaiselle avausvoitolle, joka avasi Sinisille samuraille kaikki eväät jatkopeleihin kiharaiseksi muuttuneessa H-lohkossa.

Kolumbian Carlos Sanchezin kädellä torjuma laukaus johti punaiseen korttiin ja rangaistuspotkuun, josta Borussia Dortmundin keskikenttämies sai yrittää ensimmäistä osumaansa. Ulosajoa seurannut minuuttien mittainen kalapaliikki ja ylimääräinen odottelu olisi saattanut kangistaa monen laukojan, mutta Kagawa pysyi tyynenä. Kylmänrauhallisesti pallon pilkulle asetellut pelaaja odotti rauhassa tuomarin lupaa, ennen kuin sijoitti pallon varmaakin varmemmin verkon perukoille.

 

Shinji Kagawa tuulettaa Kolumbian verkkoon tekemäänsä ensimmäistä MM-kisamaaliaan. (Carl Court/Getty Images)

Japanista Dortmundiin

Vuosien aikana on ehtinyt tapahtua paljon. Ei voi pitää ihmeenä, jos jotkut olivat ehtineet jo unohtaa Kagawan olleen vielä vuonna 2012 yksi Euroopan kiehtovimmista jalkapalloilijoista. Tuolloin, paria vuotta aiemmin Dortmundiin saapunut pelaaja oli pystynyt muovaamaan itsestään modernin kymppipaikan pelaajan, jolle riitti kysyntää.

Nopea, taitava ja määrätietoinen pallon kanssa. Siinä adjektiiveja, jotka Kagawaan liitettiin. Maalin- ja pelintekijä samassa paketissa, jolla riitti juoksuvoimaa toteuttaa Jürgen Kloppin vaalimaa korkeaa prässipeliin perustuvaa pelitapaa. Työteliäs Kagawa juoksi säännöllisesti yli 12 kilometriä ottelua kohden.

Kagawa siirtyi kesällä 2010 Japanin J-liigasta Bundesliigaan ja omaksui saksalaiset tavat ja kulttuurin vaivattomasti. ”Kloppon” lisäksi myös Dortmundin fanit rakastuivat energiseen japanilaiseen nopeasti, hänen tykitettyään kaksi maalia paikallisvastustaja Schalken verkkoon ensimmäisessä Ruhrin derbyssä.

Ensimmäinen kausi Saksassa päättyi riemukkaisiin mestaruusjuhliin ja toinen kausi oli jopa debyyttisesonkia menestyksekkäämpi, Kagawan ollessa kaudella 2011-2012 keltamustien toiseksi paras maalintekijä. Hänen 13 maaliaan olivat elintärkeitä Dortmundin mestaruuskamppailussa kestomenestyjä Bayern Münchenia vastaan. Suurin osa Kagawan liigamaaleista syntyi kotikentällä, joka oli omiaan kasvattamaan hänen mainettaan kannattajien keskuudessa. Yhdeksän maalisyöttöä olivat oiva osoitus kyvystä luoda maalipaikkoja myös muille.

Kuin kirsikkana kakun päälle Kagawa teki Saksan cup-finaalissa Bayernia vastaan avausmaalin ja syötti pelin kannalta ratkaisevan kolmannen osuman, jonka turvin Dortmundin onnistui nuijia baijerilaisjätti 5-2 lukemin. Tuo kausi oli Dortmundin historian ainoa, jolloin se ylsi tuplamestaruuteen kotimaassaan.

Siirto Valioliigaan ja Manchester Unitediin

Nappikauden jälkeen kiinnostus ulkopuolelta kasvoi entisestään ja Valioliigan houkutus osoittautui ylivoimaiseksi. Kagawa siirtyi kesällä 2012 Manchester Unitedin riveihin noin 16 miljoonan euron siirtosummalla. Manchesterissa oltiin erittäin innoissaan paitsi hänen lahjakkuudestaan – myös siitä tosiasiasta, että japanilainen supertähti avaisi huimasti uusia mahdollisuuksia markkinoinnin suhteen.

Aika Englannissa osoittautui kuviteltua haasteellisemmaksi, mutta Kobessa syntynyt pelaaja oli silti mukana voittamassa Sir Alex Fergusonille vielä yhden Valioliigan mestaruuden, ennen legendaarisen managerin syrjään vetäytymistä. Henkilökohtainen huippuhetki oli hänen hattutemppusa Norwichin verkkoon maaliskuussa 2013. Kagawan saldoksi ensimmäisellä Valioliiga-kaudella jäi kuusi maalia 20 pelissä Unitedissa, mutta peliaika väheni merkittävästi seuraavalla kaudella Fergusonin jäätyä eläkkeelle ja David Moyesin astuttua puikkoihin.

Paluu Bundesliigaan

Vastuun pienentyminen söi itseluottamusta ja motivaatiota, jonka vuoksi yllätyksellinen keskikenttäpelaaja alkoi pikkuhiljaa suunnitella paluuta Saksaan. Lopulta kahden Valioliiga-kauden jälkeen – siirtoikkunan viimeisenä päivänä elokuussa 2014 – julkistettiin hänen siirtonsa takaisin Dortmundiin. Kagawa oli tyytyväinen, että oli saanut toteutettua unelmansa Valioliigassa pelaamisesta, mutta samalla onnellinen, että pääsi takaisin Dortmundiin, josta oli tullut hänelle todella tärkeä paikka.

Kagawa on suosittu pelaaja kannattajien keskuudessa. (Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)

Paluunsa jälkeen elämä Bundesliigassa on jatkunut melkoisena vuoristoratana. Ensin Kagawan suosikkikoutsi Klopp jätti seuran vuonna 2015 ja loukkaantumisten vuoksi Kagawa ei onnistunut täysin tekemään vaikutusta Signal Iduna Parkille vetovastuuseen tulleeseen Thomas Tucheliin. Tuchelia seurannut hollantilaisvalmentaja Peter Bosz luotti myös ensisijaisesti muihin vaihtoehtoihin keskikentällä. Boszin aikaiset potkut olivat Kagawalle onni onnettomuudessa. Kölnistä Dortmundiin joulukuussa 2017 tullut väliaikaisvalmentaja Peter Stöger nosti japanilaisen jälleen aloituskokoonpanoon ja Kagawa kiitti luottamuksesta, tekemällä kolme maalia kahdeksaan peliin, ennen kuin nilkkavamma päätti hänen kautensa jo helmikuussa.

Myös Japanista löytyy maajoukkuetta seuraavia ihmisiä, jotka ovat kyseenalaistaneet Kagawan kykyjä ja epäilleet hänen olevan kovaa vauhtia matkalla kohti auringonlaskua. 31 maajoukkuemaalia 93 maaottelussa on keskikenttämiehelle kova saavutus, mutta sekä hän että maajoukkuelegenda Keisuke Honda eivät ole pystyneet muodostamaan aivan toivotunlaista hyökkäyspään tandemia. Kumpainenkin pudotettiin vaihtopenkille viime marraskuun ystävyysotteluissa Brasiliaa ja Belgiaa vastaan ja tuo päätös sinetöi bosnialaisvalmentaja Vahid Halilhodzicin kohtalon.

Nykyinen luotsi Akira Nishino on antanut Kagawalle isompaa roolia luovana pelaajana hyökkäyspäässä. Pääkäskijä teki heti valmennusvastuun otettuaan selväksi, että luottaa maajoukkueensa kokeneeseen kaartiin. Jos Kagawa pystyy jatkamaan Kolumbia-pelin kaltaisia vakuuttavia otteitaan ja johdattamaan joukkueensa jatkoon H-lohkosta, viimeistelisi Dortmund-pelaaja kauniilla tavalla oman maajoukkueelle jättämän perintönsä.

Artikkelikuva: Getty Images