Myös Italia julkaisi alustavan kisajoukkueensa

Italia haluaa unohtaa EM-finaalipettymyksen tuttujen nimien johdolla. (Getty)

Italia haluaa unohtaa EM-finaalipettymyksen tuttujen nimien johdolla. (Getty)

Puolustava Maailman- ja Euroopanmestari Espanja julkaisi alustavan kisamiehistönsä aikaisemmin tänään ja nyt saman teki  viime EM-finaalin hävinnyt osapuoli Italia. Cesare Prandellin nimeämä 30 pelaajan alustava kisajoukkue ei tulvi Espanjan tapaan suuria supertähtiä, mutta loistavasti valmennettu ja roolitettu joukkue on jälleen kerran valmis menemään kisoissa aina päätyyn saakka.

Legendaarinen Buffon ykkösmaalivahtina

US Sassuolo Calcio v Juventus - Serie A

Italian maajoukkueen kapteeni ja ykkösmaalivahti on itseoikeutetusti Gianluigi Buffon. (Getty)

Kuten monen muunkin maan kohdalla, myöskään Italiasta puhuttaessa ykkösmaalivahdista ei ole minkäänlaista epäselvyyttä. Legendaarinen Gianluigi Buffon on ollut viimeisen 15 vuoden ajan mahdollisesti koko maailman paras maalivahti ja 36-vuoden ikä ei ole miehen peliesityksissä näkynyt. Italian kaikkien aikojen eniten maaotteluita pelannut pelaaja tulee pelaamaan kisoissa kaikki ottelut ja hänen mukanaan Italia tulee joko voittamaan tai häviämään otteluita. Buffon on pelannut Juventuksen kanssa loistavan kauden ollen joukkueensa paras ja tärkein pelaaja erityisesti kevättalvella, jolloin joukkueen peliesitykset eivät häikäisseet. Aisaparikseen Buffon saa vastikään Ranskan liigan parhaaksi maalivahdiksi valitun Salvatore Sirigun. Sirigu on ehdoton huippumaalivahti, joten Buffonin loukkaantuminenkaan ei olisi Italialle suuri katastrofi. Maan kolmas maalivahti kisajoukkueessa on nuori Genoan Mattia Perin, joka on 21-vuoden iästään huolimatta esiintynyt tällä kaudella seurajoukkueessan kun mikäkin veteraani. Perin on tulevaisuuden nimi maajoukkueessa ja pääsee tulevissa kisoissa imemään oppeja kahdelta huippuvahdilta tulevaisuutta varten.

Lopulliseen kisajoukkueeseen seitsemän puolustajaa

Italian lopullisen kisajoukkueen spekulointia helpottaa Prandellin haastattelussa julkistama fakta siitä, että lopulliseen kisajoukkueeseen pääsee seitsemän puolustajaa, kahdeksan keskikenttäpelaajaa ja viisi hyökkääjää. Puolustuspäässä joukkueen runko lienee menneiden otteluiden perusteella selvillä. Varmoja kisoihin lähtijöitä ovet Juventuksen topparikolmikko Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini ja Leonardo Bonucci. Neljännen topparin paikassa on vahvmmin kiinni Parmassa hienon kauden pelannut Gabriel Paletta, joka pystyy tarvittaessa paikkaamaan myös laitapakkiosastolla. Laitapakit ovatkin Italian suurin yksittäinen heikkous, sillä kansainväliset mitat täyttäviä miehiä on vähän. Milanin nuorta Mattia De Scigliota on kutsuttu uudeksi Paolo Maldiniksi eikä suotta. Superlupaus on esittänyt seurajoukkueessaan vahvoja otteita, mutta hänen takanaan laitapakkien taso tippuu dramaattisesti.  De Sciglio pystyy pelaamaan kummallakin laidalla, mutta maajoukkueessa paikaksi vakiintunee nimenomaan puolustuksen vasen laita, riippuen toki siitä millä pelipaikalla Chiellini kisoissa pelaa. Oikeaksi laitapakiksi on tyrkyllä varsin keskinkertainen kaksikko Ignazio AbateChristian Maggio, joista kumpainenkin löytyy todennäköisestä kisajoukkueesta lähinnä siksi, ettei Italialla ole heittää kyseiselle pelipaikalle parempiakaan pelaajia. Maggio ja Abate ovat kumpainenkin lähinnä oikean puolen pelaajia, joten Fiorentinan luotettava kapteeni ja vasen pakki Manuel Pasqual saattaa syrjäyttää jomman kumman kaksikosta lopullisesta kisajoukkueesta.

Keskikenttä Italian ehdoton vahvuus

Italy v Brazil - International Friendly

Suurimmat otsikot kerää Andrea Pirlo, mutta Italia elää ja kuolee Daniele De Rossin mukana. (Getty)

Keskikentällä suurimmat otsikot kerää itseoikeutetusti Suomessakin legendan asemaan noussut Andrea Pirlo. Pirlon lisäksi varmoja kisamiehiä ovat Daniele De Rossi, Riccardo Montolivo, Claudio Marchisio ja loistokauden Laziossa pelannut monipuolinen Antonio Candreva. Prandelli on viime aikoina kehunut haastatteluissa erityisesti Hellas Veronassa pelaavaa Rômuloa, joka keskikentän lisäksi pystyy tarvittaessa tuuraamaan myös puolustuksessa käytännössä jokaisessa roolissa. PSG:ssä avainpelaajana mestaruuden voittanut Thiago Motta on esiintynyt aina maajoukkueessa mainiosti, joten hän on myös todennäköinen kisoihin lähtijä. Kahdeksannesta keskikenttäpelaajien kisapaikasta kovaa kisaa käyvät niinikään PSG:ssä pelaava uudeksi Pirloksi Italomediassa nimitetty Marco Verratti sekä Parman loistokauden yksi takuumiehistä Marco Parolo. Prandelli on korostanut haastatteluissa ajattelevansa valintaprosessin aikana myös tulevaisuutta, joten 21-vuotias Verratti lienee tästä kaksikosta se todennäköisempi vaihtoehto lopulliseen kisajoukkueeseen.

Balotellin harteilla suuret paineet

Raikulipoika Balotellin kausi Milanissa oli vaikea, mutta maajoukkueessa miehelle on tarjolla isoa roolia. (Getty)

Raikulipoika Balotellin kausi Milanissa oli vaikea, mutta maajoukkueessa miehelle on tarjolla isoa roolia. (Getty)

Jos Espanjan kohdalla oli vaikea pohtia kisajoukkueen lopullista muotoa hyökkäysosastolle, samaa voi sanoa Italian tilanteesta. Varmoina niminä voidaan pitää viime EM-kisoissa Saksaa pilkkanaan pitäneitä Mario Balotellia ja Antonio Cassanoa. Giuseppe Rossi oli vielä Tammikuussa selkeä valinta kisakoneeseen, mutta mies loukkasi jälleen kerran polveaan ja palasi kentälle vasta pari viikkoa sitten pelatussa Coppa Italian finaalissa. Rossi on osunut kertaalleen maalipuiden väliin paluunsa jälkeen, mutta on vielä kovasti puolikuntoinen. Kisoihin on kuitenkin vielä noin kuukausi aikaa ja Rossi on parhaimmillaan selkeä avauskokoonpanon pelaaja, joten Prandelli ottanee hänen kohdallaan pienen riskin ja nimeää miehen mukaan kisajoukkueeseen. Kahteen viimeiseen paikkaan on vahvimmin tyrkyllä Torinossa liigan parhaan tutkaparin muodostaneet Ciro Immobile ja Alessio Cerci. Immobile on kovasti matkalla Serie A:n tämän kauden maalikuninkaaksi ja Cerci on ollut tärkein yksittäinen tekijä Torinon yllätyskaudelle, joka saattaa huipentua paikalla ensi vuoden Eurooppa Liigaan. Varsinkin monipuolinen Cerci, joka pystyy pelaamaan hyökkäyksessä monta erilaista roolia, on osoittanut olevansa Prandellin luottopelaaja, joten uskallan jo tässä vaiheessa lyödä miehen kisapassin Brasiliaan varmaksi. Immobilen pahin kilpailija on Roman Mattia Destro, mutta Immobile on kaksikosta tasaisempi ja osoittanut osuvansa myös isoissa peleissä, joten Destro jäänee vielä tällä kertaa nuolemaan näppejään kisajoukkueen ulkopuolella.

Italia on taktisesti monipuolinen ja vaikeasti ennakoitava joukkue

Italia on monella tapaa mielenkiintoinen joukkue, eikä vähiten siksi, että sen pelaajat ovat todella monipuolisia ja pystyvät pelaamaan monella eri pelipaikalla. Prandelli onkin kokeillut erilaisia formaatioita viimeisissä harjoitusotteluissa ja joukkue pystyy tarvittaessa muuttamaan formaatiotaan myös pelin sisällä ilman suurempia ongelmia. Puolustuksessa Juventuksen Chiellini pystyy pelaamaan myös vasempana laitapakkina ja Italian surkean laitapakkitilanteen huomioiden tämä voi olla jopa todennäköistä kisojen startatessa. Chiellinin pelatessa vasempana laitapakkina siirtyy De Sciglio oikeaksi laitapakiksi. De Sciglio tulee pelaamaan kaikki ottelut, jos vain pysyy kunnossa,  kuten myös Juventuksen topparikolmikon täydentävät Bonucci ja Barzagli. Keskikentällä Pirlo kerää suurimmat otsikot, mutta Roman varakapteeni ja seuraikoni De Rossi on joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja. De Rossi oli poissa Italian edellisessä ottelussa Espanjaa vastaan, jolloin miehen tärkeys tuli todella esille.  De Rossi on tullut tunnetuksi kuumaverisenä kaverina, jolla varsinkin isoissa otteluissa lataus menee helposti yli. Italian kannalta olisi toivottavaa, että De Rossi pitäisi tällä kertaa päänsä kylmänä ja välttäisi typerät varoitukset ja pelikiellot.  Muista keskikentän avauksen paikoista on etukäteen paha mennä sanomaan juuri mitään, sillä lopullinen avaus määriytyy pitkälti Prandellin tekemien taktisten päätösten perusteella. Jos Italia avaa neljällä puolustajalla, lienee Thiago Motta lähtökohtaisesti avauksessa. Jos Italia taas EM-kisojen tapaan pelaa kolmella topparilla, on Juventuksen Claudio Marchiso todennäköinen avauskokoonpanon pelaaja. Italia pelaa vielä ennen kisojen alkua muutaman harjoitusottelun, joiden perusteella mahdollista ykköskokoonpanoa on huomattavasti helpompi spekuloida.

Italian alustava kisajoukkue:

Maalivahdit: Gianluigi Buffon(Juventus), Salvatore Sirigu(PSG), Mattia Perin(Genoa)

Puolustajat: Ignazio Abate(AC Milan), Andrea Barzagli(Juventus), Leonardo Bonucci(Juventus), Giorgio Chiellini(Juventus), Matteo Darmian(Torino), Mattia De Sciglio(AC Milan), Christian Maggio(Napoli), Gabriel Paletta(Parma), Manuel Pasqual(Fiorentina), Andrea Ranocchia(Internazionale)

Keskikenttäpelaajat: Alberto Aquilani(Fiorentina), Antonio Candreva(Lazio), Daniele De Rossi(AS Roma), Claudio Marchisio(Juventus), Riccardo Montolivo(AC Milan), Marco Parolo(Parma), Andrea Pirlo(Juventus), Thiago Motta(PSG), Romulo(Hellas Verona), Marco Verratti(PSG)

Hyökkääjät: Mario Balotelli(AC Milan), Antonio Cassano(Parma), Alessio Cerci(Torino), Mattia Destro(AS Roma), Ciro Immobile(Torino), Lorenzo Insigne(Napoli), Giuseppe Rossi(Fiorentina)