Naisten MM-karsinnat: Ranska ja Itävalta ratkaisevat

Naisten maajoukkue Göteborgissa 2013 (All over press)

Naisten maajoukkue Göteborgissa 2013 (All over press)

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue on voittanut kaikki neljä pelaamaansa MM-karsintaottelua. Seuraava haaste on Unkari Helsingissä torstaina.

Suomi avasi Kanadan MM-kisoihin vuonna 2015 tähtäävät karsinnat viime syksynä kolmella voitolla. Kevät potkaistiin käyntiin viime lauantaina 4-0-vierasvoitolla Unkarista. Unkari kohdataan nyt saman tien uudestaan torstaina.

– Fiilis on totta kai hyvä kun olemme voittaneet kaikki pelit. Syksy oli vaikea, mutta se ei ollut ihme kun kaikki olivat niin puhki kauden jälkeen. Kevät on lähtenyt hyvin käyntiin ja leirit ovat olleet positiivisia. Eiköhän se takapakki jossain vaiheessa tule, mutta toivottavasti ei liian syvä, joukkueen runkopelaaja Annika Kukkonen toteaa.

Suomen joukkue nuortui huomattavasti vuonna 2010 monen runkopelaajan päätettyä uransa ja ruotsalaisen Andrée Jeglertzin otettua päävalmentajan vastuun. Nyt on menossa neljän vuoden sisään jo toinen ”nuorennusleikkaus”, sillä viime kesän EM-kisojen jälkeen joukkue on jälleen kokenut muutoksia.

Vuodesta 2010 joukkueen runkopelaajiin kuulunut 24-vuotias Kukkonen kehuu ryhmän uusimpia tulokkaita, joihin kuuluvat muun muassa lupaava hyökkääjäkaksikko Adelina EngmanJuliette Kemppi sekä toppari Katariina Naumanen.

– Huomaa, että juniorimaajoukkueista ei ole enää suuri hyppäys tulla A-maajoukkueeseen. He ovat pelanneet yhdessä ja se auttaa varmasti heitä myös sopeutumisessa.

– Joukkue on vaihtunut aika paljon ja mukana on nyt paljon uusia pelaajia. Se näkyi Kyproksella. Saimme siellä kuitenkin monta peliä ja kaikki saivat kokeilla. Olemme keskittyneet hyökkäyspeliin ja nyt näyttäisi, että se alkaa vihdoin toimia, ”Anki” selventää.

Suomi kilpailee paikasta MM-kisoihin Ranskan, Kazakstanin, Itävallan, Unkarin ja Bulgarian kanssa. Ensin mainittu on hoitanut viisi ensimmäistä peliään puhtaasti maalierolla 38 tehtyä ja vain yksi päästetty osuma. Lohkon ennakkosuosikista ei siis ole epäselvyyttä.

– Ranskan täytyy pelata huonosti ja meidän todella, todella, todella hyvin ennen kuin saamme heiltä pisteitä. Mutta kaikki on mahdollista. 90 minuuttia täytyy pelata ennen kuin pisteitä jaetaan. Se on kuitenkin todella kova haaste. Meidän pitää olla huippukunnossa, eikä saa tulla loukkaantumisia. Varsinkin toisen maalivahdin täytyy olla ehjänä.

Suomella on torstain toisen Unkari-kohtaamisen jälkeen edessä vielä kaksi taistoa sekä Ranskaa että Bulgariaa vastaan. Itävallan joukkue voitti Turussa 2-1 ja luvassa on vielä matka vierasotteluun.

– Muut ovat voitettavissa. Itävalta on pelannut hyvin ja on hyvä joukkue. Näimme sen syksyllä. He pyörittelivät meitä, vaikka saimmekin pisteet. Ranska ja Itävalta ratkaisevat karsinnat kohdaltamme, Kukkonen linjaa.

Näytön paikka myös seurajoukkuetasolla

Annika Kukkonen taistelee Ranskan Camille Abilya vastaan (All over press)

Annika Kukkonen taistelee Ranskan Camille Abilya vastaan (All over press)

Annika Kukkonen on kuulunut Jeglertzin avainpelaajiin jo hyvän tovin. Seurajoukkuetasolla keskikenttäpelaaja siirtyi Ruotsin pääsarjaan vuonna 2011. Hänen kaksi edellistä seuraansa, eli Djurgården IF ja Sunnanå IK tippuivat Damallsvenskanista. Ensi viikonloppuna alkavan kauden Kukkonen pelaa KIF Örebrossa, jota edustaa suomalaisista myös Sanna Talonen ja Susanna Lehtinen.

– Olemme treenanneet kovaa. Valmentaja on vaativa ja hyvä. Kilpailu tulee olemaan tiukkaa. Viime kauden keskikentällä meni hyvin. Minun täytyy tehdä kaikkeni ja pelata hyvin, että pääsen pelaamaan, Kukkonen toteaa.

Kukkonen on viime vuodet pelannut lähes poikkeuksetta avauskokoonpanossa. Nyt peliajan eteen pitää siis tehdä vielä enemmän töitä. Damallsvenskan käynnistyy Örebron kohdalta jo maanantaina, eli vain kolme päivää Suomen MM-karsintaottelun jälkeen.

– Emme ehdi olla mukana kuin yhdet treenit ennen maanantain peliä. On outoa, että viimeinen viikko menee maajoukkueen mukana. Ruotsilla oli vain yksi karsintapeli, eli he ehtivät olla viikon seuroissa ennen kauden alkua, suomalainen harmittelee.

Suomi kohtaa Unkarin torstaina 10.4. Helsingin Sonera stadiumilla klo 18.