Näkökulma: Real Madrid tuhosi Espanjan menestysmahdollisuudet

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa

Draama jalkapallon MM-kisojen ympärillä sen kun kasvaa, vaikka kisojen avausottelu potkaistaan käyntiin vasta huomenna. Vajaa tunti sitten koko jalkapallomaailma kohahti, kun Espanjan jalkapalloliitto tiedoitti antaneensa potkut maan suvereenisti MM-lopputurnaukseen vieneelle Julen Lopeteguille. Taustalla on miehen siirtyminen kisojen jälkeen Real Madridin päävalmentajaksi, sillä Espanjan jalkapalloliitto veti herneet nenään Madridin päätöksestä julkaista valmentajasopimus juuri ennen kisojen alkamista.

Lopeteguin suurimmat meriitit ovat junnuvalmennuspuolella

51-vuotias baskimaasta kotoisin oleva Julen Lopetegui on vielä suhteellisen kokematon valmentaja. Komean pelaajauran pelannut ex-maalivahtii pelasi aikoinaan jopa yhden maaottelun Espanjan paidassa ja toimi maansa kolmosmaalivahtina vuoden 1994 MM-kisoissa. Pelaajaura tuli päätökseensä vuonna 2002 ja edessä oli nopea siirtyminen valmennuspuolelle. Lopeteguista tuli Espanjan alle 17-vuotiaden maajoukkueen apuvalmentaja ja hänen toistaiseksi parhaat meriittinsä ovatkin juuri junioripuolella. Hän luotsasi pitkään Espanjan eri ikäkausi maajoukkueita varsin menestyksekkäästi. Erityisesti U-21 joukkueen kanssa menestys oli päätä huimaavaa. Lopeteguin kahden valmennusvuoden aikana Espanja ei hävinnyt otteluakaan ja aikakausi sai komean kruunun vuonna 2013, kun Alvaro Moratan, David de Gean ja Koken tähdittämä joukkue marssi suvereeniin Euroopan mestaruuteen.

Pitkän maajoukkuevalmennuksen jälkeen oli oiva aika koittaa siipien kestävyyttä seurajoukkuepuolella. Vuonna 2014 Lopetegui siirtyi kovin odotuksin Portugalin suurseura Porton uudeksi päävalmentajaksi. Oivan pelaajakehittäjän maineessa olleen valmentajan oli tarkoitus nostaa nuori ja potentiaalinen joukkue kestomenestyjäksi Euroopassa, mutta lopulta kahden vuoden pesti Portossa päättyi potkuihin. Lopeteguin aikakaudella Porto ei voittanut yhtään pokaalia, mikä on suoranainen katastrofi menestykseen tottuneelle seuralle.

Espanjan nyky-kriisissä ei ole voittajia

Vuoden 2016 EM-kisat olivat toinen peräkkäinen katastrofi Espanjan maajoukkueella ja näytti siltä, että sympaattisen valmentajavelhon Vicente del Bosquen eväät olivat täysin syödyt. Espanja kaipasi uutta verta valmennuspuolelleen ja valinta kohdistui ilman sopimusta olleeseen Lopeteguihin. Lopeteguin alaisuudessa Espanja pelasi erinomaista jalkapalloa ja selvitti vakuuttavasti MM-karsinnat ilman suurempia ongelmia. Maa oli takaisin huipulla ja matkalla kohti kisoja yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista. Nyt, kaksi päivää ennen kisojen alkamista kukaan ei tunnu tietävän, kuka Espanjaa kisoissa luotsaa.

Koko Lopeteguin, Real Madridin ja Espanjan palloliiton välinen välirikko tuntuu ulkopuolisen silmään täysin käsittämättömältä. Ensimmäisen virheen teki Real Madrid, joka julkaisi uuden valmentajansa nimen täysin väärässä ajankohdassa. Eikö seura olisi voinut odotella pari viikkoa, jolloin Lopetegui olisi voinut kertoa rehdisti muuttuneesta tilanteesta Espanjan jalkapalloliiton päättäjille? Nyt tilanne näyttää siltä, että Espanjan palloliitto oli täysin tietämätön Lopeteguin ja Real Madridin välisistä neuvotteluista ja veti perustellusti herneen nenään taustalla käydystä juonittelusta. Asian tekee entistä oudommaksi se, että espanjalaismedian raporttien mukaan kaikki maajoukkueen pelaajat olivat Lopeteguin jatkon puolella. Oliko kyse lopulta valtataistelusta, jonka Espanjan liitto hävisi?

Nyt koko kohun ympäriltä on vaikea löytää voittajia. Lopetegui varsin sympaattiseen maineeseen tuli iso ja vaikeasti puhdistettava tahra, joka vainoaa häntä vielä vuosien ajan. Oliko Real Madridin tarjoama jättipalkka muka riittävä syy vetää vessanpöntöstä alas kaikki se kahden vuoden ajan tehty mainio työ maajoukkueen mukana? Real Madrid taas näyttäytyy suurena pahiksena, joka vähät välittää maailman suurimpaan urheilutapahtumaan valmistautuvan Espanjan maajoukkueen tilanteesta. Suurin häviäjä on kuitenkin Espanjan maajoukkueen pelaajat. Jalkapallo on pelaajien peli, mutta menestyminen vaatii myös huippuvalmennusta. Espanjan tulevan valmentajan mahdollisuudet menestykselle ovat minimaaliset, sillä koko joukkue on koottu ja valmistettu kisoihin ex-päävalmentaja Lopeteguin ajatusten pohjalta. Lopulta draaman suurimmat voittajat ovat kaikki kisojen muut joukkueet, jotka varmasti katsovat hymyssä suin Espanjan itseaiheutettua kriisiä.

Kansikuva: Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images