Päänavaus: Kun jalkapallo itsestään narrin teki

Faneille.com LogoFaneille.com - Urheilumedian Zlatan

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa

Nyt ne sitten alkoivat. Fasistisen maan kilven kiillotus kilpailut, joiden yksi tehtävä on tukea valtaapitävää establishmentia. Ja kyllä itänaapurimme on ennenkin osannut ottaa propagandallaan kaiken mahdollisen irti tällaisista tapahtumista positiivisessa mielessä.

Kun MM-kilpailut aikoinaan Venäjälle annettiin olin varovaisen toiveikas. Tämän jälkeen tilanne on muuttunut, sillä maa käy sotaa Itä-Ukrainassa.  Kieltäytymällä ottamasta kisoja pois ja väittämällä keskustelua politisoituneeksi FIFA on omissa silmissäni ajautunut syvälle suohon. Tällä hetkellä Vladimir Putin on edelleen vallassa ja Ukrainassa soditaan yhä. Paitsi, että virallisen venäläisen kertomuksen mukaan siellä ei ole Venäjän asevoimien joukkoja, vain joitain kymmeniä vapaaehtoisia, jotka vain haluavat ajaa pseudovaltion, Novorussian, asemaa.

Vapaaehtoisuudesta sen sijaan ei voi puhua siirtotyöläisten kohdalla, jotka kuolemaa uhmaten tekevät ympäripyöreitä työpäiviä mahdollisimman surkeissa oloissa Qatarissa. Jalkapallostadiontyömaiden kuolonuhrien määrä on suorastaan järkyttävä. Kisat myönnettiin Qatarille vuonna 2010 ja vuoteen 2017 mennessä kuolemia oli tapahtunut jo noin 1200. Onkin helppoa sanoa, että kansainvälinen jalkapalloliitto on välillisesti vastuussa sadoista kuolonuhreista niin Itä-Ukrainan taistelukentillä kuin Qatarin työmailla.  Tämä asia ei kuitenkaan tunnu kiinnostavan ketään. Jalkapallohuuma on ajanut ohi kriittisten äänenpainojen ja kaikki tuntuu olevan päällisin puolin kunnossa.

Valintojen jälkeen kyteneet boikottipuheet ja mielenilmaisut loistavatkin tällä hetkellä vain poissaolollaan. Venäjällä pelataan tällä hetkellä futista eikä kukaan edes tunnu muistavan keskustelua, jota käytiin ennen kisoja, sillä eihän politiikka kuulu urheiluun, vaan asiat pitää erottaa toisistaan. Itsehän näen asian kuitenkin niin. että politiikasta vaikeneminen on pahinta politisointia. Sillä hyväksytään homofobisen ja autoritäärisen valtajärjestelmän kansalaisia alistava ohjelma. Antamalla kilpailut Venäjälle FIFA tuli samalla hyväksyneeksi, ainakin hiljaisesti, Venäjän fasistisen valtajärjestelmän. Antamalla kilpailut Qatarille FIFA tuli puolestaan sallineeksi modernin orjatyövoiman ja siirtotyöläisten verrattain erittäin surkean kohtelun.

Koko tästä saagasta on mieleeni tullut vain ja ainoastaan yksi ajatus. Minulla on ikävä toissa vuonna menehtynyttä jalkapallolegendaa Johan Cruyffia. Hänellä oli aikoinaan tarpeeksi selkärankaisuutta vastustaa Argentiinan junttaa boikotoimalla vuoden 1978 maailmanmestaruuskisoja. Cruyff oli myös muuten aktiivinen ja suoraselkäinen eettisyyden puolestapuhuja. Hänen edustaessaan FC Barcelonaa oli Francon aika pahimmillaan. Franco halusi espanjalaistaa koko maan ja oli muun muassa kieltänyt katalonialaisten nimien käytön vastasyntyneille. Alankomaalainen Cruyff sai pojan, jonka hän kävi Amsterdamissa nimeämässä Jordiksi.

Nykyaikana Cruyffin kaltaiset kentän ulkopuolellakin esimerkillään johtavat pelaajat puuttuvat tyystin. Ja se on vain ja ainoastaan huono asia. Jalkapallo on kuitenkin maailman tärkein turha asia, joten jalkapalloilijoilla riittäisi muskelia ottaa kantaa myös yhteiskunnallisiin aiheisiin. Mielestäni olisikin ideaalista, jos kentällä nähtäisiin FIFA:n idiotismin takia kiellettyjä poliittisia mielenilmauksia. Niiden aika olisi nyt eikä myöhemmin.

Kansikuva: Getty Images