TOP 10: MM-kisojen ilmiöt – näistä vuoden 2018 kisat tullaan muistamaan

Rakenna itse oma MM-vetokohteesi: Voita VIP-reissu ManUn Valioliiga-avaukseen!

Jalkapallon MM-kisat ovat loppusuoralla, kun jäljellä on enää pronssiottelu sekä finaali. Mistä vuoden 2018 turnaus tullaan muistamaan? Tässä kymmenen asiaa, jotka ovat herättäneet laajasti huomiota jo turnauksen aikana. Nykyään varsinkin internetin rooli eri ilmiöiden syntymisen suhteen on merkittävä. 

10. Nigerian pelipaidat

Nigeria nousi otsikoihin jo reilusti ennen MM-kisoja, kun joukkueen kisoissa käytettävä peliasu julkaistiin helmikuussa. Niken räväkkä kuosi keräsi heti valtavasti ihastusta ja varsinkin sosiaalisessa mediassa paitaa on kehuttu kisojen hienoimmaksi. Kotipaidasta tehtiin peräti kolme miljoonaa ennakkotilausta ja se myytiin nopeasti loppuun. Julkaisunsa jälkeen paita ehti olla vain minuutteja myynnissä esimerkiksi Niken kaupassa Lontoossa, kunnes se loppui sieltäkin. Itse turnaus ei mennyt Nigerian kuin muidenkaan Afrikan maiden osalta erityisen hyvin, sillä maanosan kaikki viisi joukkuetta jäivät alkulohkoihinsa. 

9. Siistit japanilaiset

Japani eteni täpärästi H-lohkosta jatkoon, mutta turnaus päättyi raskaaseen pettymykseen puolivälierässä. Joukkue siirtyi Belgiaa vastaan toisen puoliajan alussa kahden maalin johtoon, mutta Belgia kiri rinnalle ja lopulta voittoon Nacer Chadlin viime hetken osuman myötä. Japani lähti kuitenkin turnauksestä tyylillä: joukkue siivosi itse pukukoppinsa ja jätti jälkeensä kiitos-lapun venäjäksi. Myös Japanin kannattajat keräsivät kehuja käytöksestään, sillä he siivosivat paikkojaan stadionilla ottelun päätyttyä. 

8. Pahvi-Javier

MM-kisat kokoavat yhteen kannattajat ympäri maailmaa ja tällä kertaa fanit olivat otsikoissa lähes täysin pelkästään positiivisessa valossa. Varsinkin eräät Meksikon kannattajat herättivät paljon huomiota, sillä he kantoivat mukanaan pahvista versiota ystävästään, jonka tyttöystävä ei ollut päästänyt häntä reissuun mukaan. Runsaasti yhteiskuvissa esiintyneillä kaveruksilla olikin melkoinen reissu, sillä he matkasivat komealla minibussilla Meksikosta aina Venäjälle asti. Javieriksi osoittautunut kaverikin pääsi nauttimaan ikimuistoisesta matkasta pahvisen version kautta.

7. Football is coming home

Tämä lause ei ole mennyt varmasti keneltäkään MM-kisoja seuranneelta henkilöltä ohi. Englannin turnaus on sujunut ennakko-odotuksiin nähden positiivisesti, mikä on nostanut odotuksia saarivaltiossa. Englannin kannattajat alkoivatkin jo hyvissä ajoin puhumaan jalkapallon olevan tulossa kotiin ja ilmiö on saanut bensaa liekkeihin jatkuvasti turnauksen edetessä. Football is coming home on peräisin Three Lionsin vuonna 1996 Englannin EM-kisoja varten levyttämästä kappaleesta. Tämä kappale nousee pinnalle aina arvokisojen aikaan ja nyt se on ottanut erityisesti tuulta alleen, kun Englanti on pärjännyt kisoissa hyvin. Internet on ollut omiaan lisäämään ilmiön suosiota ja varsinkin sosiaalisen median eri kanavat ovat täyttyneet tähän liittyvistä videoista ja kuvista. Tähän ovat osallistuneet Englannin pelaajatkin.

6. Maradona

Diego Maradona päätti maajoukkueuransa jo vuoden 1994 MM-kisoihin, minkä jälkeen hän toimi Argentiinan päävalmentajana Etelä-Afrikan kisoissa kahdeksan vuotta sitten. Venäjän kisoissa hän toimi FIFA:n hyvän tahdon lähettiläänä muhkealla 11 000 euron päiväkorvauksella. Legendan esiintyi tv-kuvissa kuitenkin varsin kyseenalaisessa valossa, koska kamerat bongasivat argentiinalaisen aitiosta lähinnä erittäin sekavana ja toisinaan jopa nukkuessa. Maradona tallennettiin myös näyttämässä kansainvälisiä käsimerkkejä kannattajille ja käytös oli kokonaisuudessaan todella sekavaa. Alkulohkon sekoilujen jälkeen Maradonaa ei enää tv-kuvissa näkynytkään. 

5. Kyseenalaiset tuuletukset

Sveitsin ja Serbian kohtaamisessa alkulohkossa oli paljon jännitteitä. Serbia johti kamppailua avauspuoliajan jälkeen, mutta Sveitsi nousi Granit Xhakan ja Xherdan Shaqirin osumilla todella tärkeään voittoon. Kaksikko tuuletti osumiaan tekemällä käsillään kaksipäiset kotkat, mikä on Albanian kansallinen symboli. Tästä eleestä ei ilahduttu Serbiassa ja tuuletukset keräsivätkin ottelun suurimmat otsikot. Myös Kroatia nousi otsikoihin juhlimisella, kun maa pudotti Venäjän puolivälierissä. Fifa tutki tapausta, kun ottelussa maalin viimeistellyt Domagoj Vida juhli voittoa huutamalla videolla ”kunnia Ukrainalle”. Videolla oli mukana Kroatian valmennusryhmään kuulunut Ognjen Vukojevic,  joka sai tapahtuman jälkeen potkut. Videolla olevaa iskulausetta on kuultu laajalti Ukrainan kriisin yhteydessä. Sekä Vidalla että Vukojevicilla on vahva pelaajatausta ukrainalaisesta Dynamo Kiovasta. 

Granit Xhaka joutui FIFA:n syyniin tuuletuksensa takia. Tuomiona oli 8700 euron sakko. Kuva: Photo by Clive Rose/Getty Images

4. Somettavat pelaajat

Sosiaalinen media on tuonut uuden ulottuvuuden pelien seuraamiseen, kun tapahtumien kommentointi ja mielipiteiden vaihtaminen reaaliajassa on parantunut. Täysin oman mausteensa tuovat tapahtumien keskipisteessä olevat pelaajat, jotka välittävät mietteitään joukkueen sisältä ja värittävät keskustelua. Todella monet pelaajat ovatkin aktiivisia sosiaalisessa mediassa ja huumoria sekä itseironiaa sisältäneet postaukset ovat olleet vahvistamassa monia ilmiöitä kisojen aikana. Tällä saralla on kunnostautunut muun muassa Michy Batshuayi, joka kommentoi ironisesti suoritustaan, kun hän potkaisi maalin jälkeen pallon tolppaan, mistä peliväline kimposi hänen naamaansa. 

Mats Hummels kertoi vastaavasti innostuneensa Toni Kroosin voittomaalista Ruotsin verkkoon poikkeuksellisen paljon.

Englannin Harry Maguire jututti puolivälierävoiton jälkeen tyttöystäväänsä, mikä ei jäänyt kameroilta huomaamatta. Kuva levisi nopeasti ja puolustaja on itse ollut levittämässä meemiksi levinnyttä kuvaa, joka on saanut huomiota myös joukkuekavereilta.

3. VAR

VAR eli video assistant referee kauhistutti katsojia viime kesänä maanosaliittojen turnauksessa, jossa videotarkastukset kestivät toisinaan todella pitkään. Se on ollut käytössä myös muutamissa isommissa sarjoissa, joissa se on saanut katsojien osalta varsin ristiriitaisen vastaanoton. Monet olivatkin hieman kauhuissaan, kun FIFA ilmoitti videotarkastuksen olevan käytössä MM-kisoissa. VAR osoitti kuitenkin voimansa jo alkulohkossa, kun sen avulla moniin tuomioihin saatiin oikea ratkaisu, mikä olisi mennyt tuomarilta muuten väärin. Valtaosa tarkastuksista on saatu suoritettua myös erittäin jouhevasti, joten tämän suhteen on tapahtunut valtavasti kehitystä jo vuodessa. 

2. Saksan kyykkäys

Italia voitti mestaruuden vuonna 2006, mutta jäi neljä vuotta myöhemmin alkulohkoon. Tuolloin mestaruuden voitti Espanja, jonka kohtalona oli jäädä niin ikään alkulohkoon hallitsevana mestarina neljä vuotta myöhemmin, jolloin Saksa kuittasi turnauksen voiton. Kaikki kymmenen otteluaan karsinnoissa voittanut Saksa jatkoi edeltäjiensä linjalla Venäjällä, kun Die Mannschaft jäi alkulohkoon hävittyään päätöskamppailun Etelä-Korealle lukemin 0-2. Saksa on ollut kestomenestyjä MM-kisoissa, sillä joukkue oli selviytynyt neljässä edellisessä turnauksessa mitalipeleihin asti. Kahdeksan parhaan ulkopuolelle Saksa oli jäänyt historiansa aikana vain kertaalleen, kun vuonna 1938 maan turnaus päättyi ensimmäisellä kierroksella. Tuolloin MM-kisoissa ei tosin ollut lohkovaihetta, vaan Sveitsi nappasi jatkopaikan Saksan kustannuksella. Joachim Löwin suojatit eivät tosin olleet ainoita, joiden MM-kisoista ei jäänyt juurikaan jälkipolville kerrottavaa, sillä myös esimerkiksi Espanjan ja Argentiinan turnaukset päättyivät raskaaseen pettymykseen heti neljännesvälierissä.

1. Neymar

Neymar on kuulunut jalkapallomaailman puhuttavimpien pelaajien joukkoon aina siitä lähtien, kun brasilialainen siirtyi Barcelonaan kesällä 2013. Viime kesänä yli 200 miljoonalla eurolla PSG:n paitaan siirtynyt pelaaja on aina jakanut mielipiteitä, sillä taiturimaisten temppujen lisäksi Neymar viihtyy huomion keskipisteenä erinomaisen hyvin. Brasilian harteilla oli kovat odotukset MM-kisoissa, joten joukkueen suurin tähti oli luonnollisesti tarkan suurennuslasin alla. Neymarin turnaus ei tosin mennyt aivan putkeen, sillä vaikka viiden ottelun saldona oli kaksi maalia, niin supertähti herätti huomiota lähinnä kaatuilullaan. Brasililainen oli varmasti kisojen rikotuimpien pelaajien joukossa, mutta kaatuilu ja pyöriminen olivat täysin omalla tasollaan. Internetiltä ei tämä jäänyt huomaamatta, vaan Neymar päätyi lukemattomiin videoihin ja kuviin temppujensa myötä. 

Kansikuva: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images