Näin käy Veikkausliigassa kaudella 2015 – HJK ei yllätä

Kauden 2015 Veikkausliiga pyörähtää käyntiin alkavana viikonloppuna. 12 joukkuetta mittelee paremmuudestaan kolminkertaisessa sarjassa ja mestari on viimeistään selvillä 25.10 pelattavan viimeisen eli 33. pelikierroksen jälkeen. Sarjajärjestelmä sai täksi vuodeksi toivotun uudistuksen, sillä sarjassa toiseksi viimeinen karsii liigapaikasta Ykkösen toiseksi parasta joukkuetta vastaan. Sarjajumbo taas putoaa perinteisesti automaattisesti sarjaporrasta alemmas. Faneille.comin toimitus löi viisaat päänsä yhteen ja ennustaa tulevan kauden liigajoukkueiden sijoitukset.

1) HJK

Helsingin jalkapalloylpeys on voittanut kuusi edellistä Suomen mestaruutta ja seitsemännen mestaruuden valuminen Stadin ulkopuolelle olisi suuremman luokan yllätys. HJK:lla on yksinkertaisesti ylivoimaisesti liigan paras materiaalia, josta Mika Lehkosuo osaa ulosmitata kaiken tarvittavan. HJK:lla on kasassa todennäköisesti koko Veikkausliigan historian kovin ja nimekkäin porukka. Jotain ringin tasosta kertoo se, että faneille.com rankatessa pelipaikkakohtaisesti sarjan 30 parasta kenttäpelaajaa, sai HJK listoille peräti yksitoista pelaajaa. HJK:n materiaalista on vaikea löytää varsinaisia heikkouksia ja materiaalin laajuus takaa sen, ettei Lehkosuon valmentama porukka kaadu edes usean avainpelaajan samanaikaisiin loukkaantumisiin.

Havenaar siirtyi La Ligan Cordobasta HJK:n riveihin (AOP)

Havenaar siirtyi La Ligan Cordobasta HJK:n riveihin (AOP)

Kiinnitä katseesi: Mike Havenaar

Mike Havenaar on todellinen ammattilainen puuhastelijoiden joukossa. Entinen Japanin maajoukkuehyökkääjää kuului vielä vähän aikaa sitten Hollannin Eredivisien kärkijoukkue Vitessen avainpelaajiin, mutta epäonnistunut siirto La Ligan Cordobaan suisti urakehityksen hetkellisesti raiteiltaan. Havenaar on kuitenkin pelaaja parhaassa iässä ja mies on osoittanut heti ensimmäisistä harjoitusotteluista lähtien todellisen tasonsa. Havenaar on ennen kaikkea kliininen viimeistelijä, joka on löytänyt alusta alkaen yhteisen sävelen uusien joukkuetovereidensa kanssa. Mies on vahvin ehdokas maalikuninkaaksi, jos hän vain viihtyy kotimaan kentillä kokonaisen kauden verran.

2) SJK

Viime kauden nousijajoukkue SJK tiedettiin vahvaksi porukaksi, mutta hopeasija debyyttikaudella pääsarjassa oli silti pienoinen yllätys. Päävalmentaja Simo Valakari on sarjan mielenkiintoisin valmentaja ja hän on osoittanut lyhyellä valmennusurallaan olevansa erinomainen pelaajien kehittäjä ja loistava pelitapavalmentaja. SJK:lla on kasassaan vahva materiaali, sillä joukkue on vain vahvistunut entisestään viime kauden päätteeksi. Tuco, Jussi Vasara, Mehmet Hetemaj ja Henri Aalto ovat jokainen erinomaisia pelaajia kotimaan liigaan ja kasassa alkaa olla nimivahva ja riittävän laaja materiaali pahimpienkin otteluruuhkien varalle.

Kiinnitä katseesi: Cedric Gogoua

21-vuotias norsunluurannikkolainen Gogoua oli viime kaudella yksi koko sarjan parhaista pelaajista. Isokokoinen puolustaja on äärimmäisen monipuolinen moderni puolustajatyyppi, joka pärjää niin ilmakamppailuissa kuin myös jalalla. Gogouan jääminen SJK:n riveihin vielä täksi kaudeksi oli pienoinen yllätys, sillä miehen perässä oli myös useita kansainvälisiä seuroja. Miehellä on toisella liigakaudellaan kaikki mahdollisuudet nousta dominoivaksi puolustaksi liigakenttien lisäksi myös europeleissä, joihin SJK osallistuu seurahistoriansa ensimmäistä keraa.

3) FC Lahti

Millaiseen lentoon Korkeakunnas piiskaa FC Lahden tällä kaudella? (AOP)

Millaiseen lentoon Korkeakunnas piiskaa FC Lahden tällä kaudella? (AOP)

Lahden viime kausi sujui tuloksellisesti erinomaisesti, vaikka joukkueen peli ei lähtenytkään missään vaiheessa pelillisesti täysin käyntiin. Tuloksena oli kuitenkin seurahistorian toinen mitalisija ja samalla paikka tämän vuoden Eurooppa Liigan karsintoihin. Lahti koki talvella melko kovia muutoksia ja se menetti vielä aivan kauden alla erinomaisen viime kauden pelanneen Jani Tanskan Ruotsin pääsarjan Assyriskaan. Rajallisella budjetilla ja talouden ehdoilla operoiva Lahti onnistui kuitenkin hankkimaan lähtijöille mitattäyttävät korvaajat ja se tulee tälläkin kaudella kamppailemaan tiukasti HJK:n takana himmeimmistä mitaleista. Lahden talvikausi ei ollut tuloksellisesti tai pelillisesti millään tapaa vahva, mutta päävalmentaja Toni Korkeakunnas tuntuu viimein löytäneen optimiavauksen, jolla joukkue lähtee alkavaan kauteen.

Kiinnitä katseesi: Pekka Lagerblom

Power-Pekka palasi kotiseudulleen yli kymmenen vuotta kestäneen ulkomaan kiertueensa päätteeksi. Lagerblomin urasta kirjoitettaisiin täysin erilaisia tarinoita ilman jatkuvia loukkaantumisia, jotka pilasivat miehen lupaavasti alkaneen uran lähes täysin. Lagerblom oli juhlimassa Bundesliigamestaruutta Werder Bremenin kanssa kauden 2003 päätteeksi ja miehen ura näytti lähtevän räjähdysmäiseen nousuun. Pitkään Saksan kentillä viihtynyt Lagerblom ei kuitenkaan enää kyennyt nousemaan entiselle tasolleen ja miehen viime vuodet ovat olleet erittäin vaikeita. Lagerblomin pelikunto näin liigakauden alla on pienoinen arvoitus, mutta täydessä kunnossa ollessaan hän on yhä yksi pelipaikkansa parhaista pelaajista koko liigassa. Kokenut Lagerblom tuo aimo annoksen johtajuutta ja miehekkyyttä Lahden keskikentälle, jossa hän pystyy tarvittaessa pelaamaan monenlaisessa pelillisessä roolissa.

4) KuPS

KuPS:n viime kausi oli tuskia täynnä. Kovin odotuksin kauteen lähteneen Kupsin otteet Esa Pekosen alaisuudessa olivat kaikkea muuta kuin mainioita ja mies sai lopulta lähteä Marko Rajamäen tieltä kesken kauden. ”Rapan” alaisuudessa Kupion keltamustat paransivat otteitaan, mutta seitsemättä sijaa voidaan kuitenkin pitää pienoisena pettymyksenä. KuPS on ennen alkavaa käyttä todella mielenkiintoinen, joskin hieman haastavasti arvioitava joukkue. Joukkue on vahvistunut talven aikana useammalla kovalla nimellä, mutta talvikauden otteet ovat olleet toistaiseksi melko vaisuja. Kovaakin kritiikkiä saaneen Marko Rajamäen näytöt ja meriitit ovat kiistattomat, mutta miten useat uudet pelaajat sopivat Rapan haasteelliseen pelitapaan? Jos palaset loksahtavat kohdalleen voi KuPs kamppailla tosissaan jopa hopeamitalista. Varsinkin KuPS:n hyökkäyspää on erittäin mielenkiintoisessa tilassa. Uusien hankintojen Irakli Sirbiladzen, Freddy Adun ja Petteri Pennasen johdolla kasassa on yksi sarjan kovimmista hyökkäysmateriaaleista. Varsinkin Adulla on kaikki potentiaali olla tulevan kauden komeetta, joskin miehen pitkä pelaamattomuus asettaa hankinnan ylle pienoisia kysymysmerkkejä.

Kiinnitä katseesi: Freddy Adu

Adulta voi odottaa Kuopiossa mitä tahansa (AOP)

Adulta voi odottaa Kuopiossa mitä tahansa (AOP)

KuPS räjäytti lähes kirjaimellisesti pankin vain pari viikkoa ennen sarjan alkua hommaamalla yhden koko maailman tunnetuimmista jalkapalloilijoista riveihinsä. Adusta on kohuttu kohta kymmenen vuoden aikana, mutta 25-vuotiaan Adun ura ei ole ainakaan toistaiseksi edennyt ihan niillä poluilla, jota vielä muutama vuosi sitten osattiin odottaa. Adun hukatusta potentiaalista on puhuttu jo tarpeeksi, mutta liian pienellä huomiolle on jäänyt se tosiseikka, että mies on pelannut yli sata ottelua kovatasoisessa MLS:ssä ja USA:n maajoukkueessakin mies on esiintynyt 17 kertaa. Harvalla liigapelaajalla on Adun tasoista CV:tä ja miehellä on kaikki mahdollisuudet nousta liigatasolla dominoivan pelaajan rooliin. Adu vaikuttaa motivoituneelta, joten miehen menestyminen ei tule jäämään kiinni ainakaan asenteesta.

5) IFK Marienhamn

Piskuinen Maarianhaminan ylpeys MIFK on vakiinnuttanut viimeisen kymmenen vuoden aikana tasonsa Veikkausliigan ylempään keskikastiin. Mitalisjat ovat vielä toistaiseksi jääneet haaveeksi, mutta joukkue on ollut usein mukana kamppailemassa eurosijoista vielä aivan kauden viime hetkille saakka. Viime kausi ei ollut tässä suhteessa poikkeus, joskaan joukkueen potku ei lopulta riittänyt haastamaan Lahtea ja SJK:ta kamppailussa kärkikolmikkoon oikeuttavista sijoituksista. Marianhamina oli talvella siirtomarkkinoilla melko rauhallinen, joskin Aleksei Kangaskolkan paluu saarille oli joukkueen kannalta loistava uutinen. Valitettavasti Kangaskolkan kausi meni piloille ennen kuin se ehti edes alkaa ja mies on sivussa ikävän polvivamman vuoksi vielä pitkälle syksyyn. Petteri Forsellin ja Dever Orglillin tähdittämä hyökkäys on kuitenkin liigan eliittiä ja Kristian Kojola ja Jani Lyyski muodostavat luotettavan toppariparin joukkueen peräpäässä.

Kiinnitä katseesi: Petteri Forsell

Ovatko kotimaan kentät tarpeeksi Petteri Forsellille? (AOP)

Ovatko kotimaan kentät tarpeeksi Petteri Forsellille? (AOP)

Petteri Forsell on siitä harvinainen kotimainen huippu-urheilija, että mies on todellinen persoona, joka näyttää kentällä avoimesti kaikki tunteensa. Osittain tästä syystä Forsellista on tullut vastustajien kannattajien silmissä merkattu mies, mutta Kokkolan kasvatti tuntuu nauttivan aidosti saamastaan huomiosta. Forsellin lahjakkuutta ei pysty kiistämään kukaan, mutta nuorella miehellä on yhä edelleen suuria ongelmia huippu-urheilijan elämäntapojen noudattamisessa. Forsell omaa erikoisominaisuuksia, joilla voisi dominoida paljon Veikkausliigaa kovempiakin kenttiä, mutta toistaiseksi mies on onnistunut vain omalla mukavuudenalueellaan tutun ja turvallisen Pekka Lyyskin alaisuudessa.

6) FC Inter

Turun kakkosjoukkue Interin viime kausi oli kaikilla mittareilla täydellinen katastrofi. Kovalla ja nimekkäällä materiaalilla operoinut joukkue ei saanut missään vaiheessa peliään kuntoon ja tuloksena oli hajuton ja mauton yhdeksäs sija. Nyt seurassa näyttäisi ainakin pelillisissä asioissa olevan pitkästä aikaa sitä kuuluisaa tekemisen meininkiä. Motivaationsa ja intohimonsa menettänyt päävalmentaja Job Dragtsma on pistänyt työhanskan takaisin käsiinsä ja vienyt Interin peruspelaamista huomattavasti monipuolisempaan suuntaan. Joukkue on myös vahvistunut kovin hankinnoin ja varsinkin kolmikko Vahid Hambo-Eric Matoukou-Jukka Lehtovaara kuuluu sarjan ehdottomaan eliittiin. Mika Ojalan ja Hambon tähdittämä hyökkäys tulee tekemään tuhoisaa jälkeä, mutta suurin kysymysmerkki on joukkueen materiaalin laajuus puolustuspäässä ja keskikentällä. Optimiavaus kestää vertailun pahimpiin kilpailijoihin, mutta vaihtopenkin puolelta ei juuri apuja tule.

Kiinnitä katseesi: Vahid Hambo

Sampdorian akatemiassa parin vuoden ajan viihtynyt Hambo palasi viime kaudeksi Ilveksen riveihin. Talvella mies siirtyi kuitenkin lyhyen testijakson jälkeen Interin riveihin, jossa mies on ollut koko talvikauden kohutuin yksittäinen pelaaja Suomen sarjoissa. Hambo on juuri nyt Suomen versio Valioliigakenttiä ilahduttavasta Harry Kanestä, sillä bosnialaissyntyinen U-21 maajoukkueen hyökkääjä tuntuu onnistuvan juuri nyt kaikessa mitä hän vain yrittää. Hambo on potentiaalinen maalikuningas, jos nuori mies vain saa pidettyä temperamenttinsä kasassa. Talvikauden otteiden perusteella hän tulee viettämään useita sarjaotteluita katsomon puolella pelikieltojen vuoksi, mutta parhaimmillaan yhteispelaaminen Mika Ojalan kanssa on ollut suorastaan orgastisen kaunista.

7) VPS

Nouseeko Korson Raul takaisin parrasvaloihin? (AOP)

Nouseeko Korson Raul takaisin parrasvaloihin? (AOP)

VPS on omalla ihailtavalla tavallaan Veikkausliigan hajuttomin ja tasaisin suorittaja. Vaasassa joukkue kootaan aina ennen kaikkea talous edellä ja moni suomalainen urheiluseura saisi ottaa oppia VPS:n taloudellisesta osaamisesta. Viime vuosina seuran loistavasti hoidetut taustat ovat näkyneet myös pelillisenä menestyksenä, sillä vuoden 2013 yllätyspronssi sai jatkoa komean neljännen sijan myötä. VPS:n pelaaminen ei ole välttämättä sitä kauneinta katsottavaa, mutta kokenut Olli Huttunen osaa ulosmitata käytössä olevasta materiaalista irti kaiken mahdollisen. VPS on perinteisesti yksi koko sarjan parhaiten puolustavista joukkueista, josta pitää huolen joukkueen kokenut ykkösmaalivahti Henri Sillanpää, joka kuului pitkään Mixu Paatelaisen maajoukkuerinkiin. Ykköskärki Morrisseyn jatkuvien loukkaantumisten myötä VPS:n hyökkäyspelaaminen on pienoinen kysymysmerkki, joskin HJK-legendakaksikko Jarno Parikka-Juho Mäkelä pystyy parhaimmillaan pistämään palloa vastustajan maaliin kovalla prosentilla.

Kiinnitä katseesi: Jarno Parikka

Korson Raulin viime vuodet ovat olleet valitettavan hiljaisia jatkuvien loukkaantumisten vuoksi. Parikan uran jatkuminen oli ylipäätään kyseenalaista viime kauden jälkeen, mutta Vaasassa julkaistiin maaliskuun alussa iloisia uutisia Parikan solmittua VPS:n kanssa 1+1 vuotisen pelaajasopimuksen. Parikan pari edellistä kautta ovat menneet piloille polvivamman vuoksi eikä mies ole pelikunnossa vielä kauden alkaessa. Nuorena poikana HJK:n pelaavaan kokoonpanoon nousseesta Parikasta odoteltiin jopa kansainvälisen tason hyökkääjää, mutta miehen kehitys ei ollut aivan odotettua tärkeinä vuosina HJK:ssa kovan kilpailutilanteen vuoksi. Parikka on kuitenkin edelleen erinomainen liigatason pelaaja, joka viihtyy parhaiten vapaassa roolissa kymppipaikalla toisen hyökkääjän takana. Parikalla on erinomainen pelisilmä, jonka lisäksi hän pystyy myös viimeistelemään monipuolisesti läheltä ja kaukaa. VPS:ssä nähtäneen ensi kaudella nostalginen kärkipari Juho Mäkelä-Jarno Parikka, joka saanee ainakin HJK-kannattajille hymyn huulille.

8) RoPS

Napapiirin ylpeyden viime kausi oli ankara pettymys Cup-juhliin päättyneen edelliskauden jälkeen. RoPS lähti kauteen kovin odotuksin nimekkäiden hankintojen avulla, mutta Juha Malisen kuluttava pelitapa ja avainpelaajien ikävät loukkaantumiset tiputtivat joukkueen sarjataulukossa lopulta sijalle kymmenen. Kovat panostukset aiheuttivat myös pahasti tappiollisen tilikauden, josta johtuen RoPS:n joukkueen rakentaminen viivästyi kovasti täksi kaudeksi. Malisella oli vielä tämän vuoden puolella osittain jopa vaikeuksia täyden kokoonpanon kasaamiseen liigacupin otteluihin, mutta viime viikkoina RoPS on vahvistunut kovasti. Ehdottomasti kovin nimi joukkueessa on U-21 joukkueen paras kenttäpelaaja Mostagh Yaghoubi, joka tuli palauttamaan uransa raiteilleen täysin vihkoon menneiden seuravalintojen jälkeen. RoPS:lla on kasassa potentiaalinen ja yllätysvalmis joukkue, mutta Juha Malisen liian ideologinen prässäyspelaaminen tuntuu olevan pelaajamateriaaliin peilaten turhan kuluttava ja joukkue tulee menettämään liikaa turhia pisteitä varsinkin otteluiden loppuhetkillä.

Kiinnitä katseesi: Mostagh Yaghoubi

20-vuotias Yaghoubi nousi Veikkausliigan ystävien tietouteen Mika Lehosuon alaisuudessa Hongassa. Ennakkoluulottomasti pelannut nuori mies nousi liigan eliittipelaajien joukkoon ja komeat otteet veivät miehen Venäjän liigan suurseura Dynamo Moskovan riveihin. ”Mosa” on kuitenkin elävä esimerkki siitä, mikä rooli pelaaja-agenteilla siirroissa on. Yaghoubin agentti päätti kiertää kasvattajakorvaukset kikkailemalla ”Mosan” pelaajaoikeuden Latvian pääsarjajoukkue Spartak Jurmalan kautta. Lopulta Dynamo ei halunnut lunastaa nuorisomaajoukkueiden vakiokasvoa ja mies juuttui yli vuodeksi huumorisarja Latvian keskikastin joukkueeseen. Nyt tuo painajainen on onneksi menneisyyttä ja Yaghoubi pystyy keskittymään siihen, minkä hän parhaiten osaa. Mosalla on kaikki ainekset nousta liigan parhaiden keskikenttäpelaajien joukkoon ja yksivuotinen sopimus takaa sen, että mies päässee yrittämään ulkomaiden valloitusta uudestaan tämän kauden jälkeen.

9) HIFK

Röda nousi viime kaudella takaoven kautta Ykkösen mestariksi ja nousi päätöskierroksen tempullaan mukaan jopa Urheilugaalan Sykähdyttävin urheiluhetki -äänestykseen. HIFK palasi pääsarjajoukkueeksi 42 vuoden korpivaelluksen jälkeen, vaikka joukkue oli Ykkösessä vielä pari viikkoa ennen päätöskierrosta KTP:tä 11 pistettä takana. Joukkue on panostanut ensimmäiseen Veikkausliigakauteensa maltilla, mutta vahvistuksia se on saanut värvättyä silti hyvällä prosentilla. Tähtirintoja ovat saapuneet vahvistamaan niin nuoret tulevaisuuden pelaajat kuten Saku Eriksson, Fredrik Lassas ja Nnaemeka Anyamele ja myös jo Veikkausliigan konkariosastoa edustavat Pekka Sihvola ja Tuomas Aho. Joukkue on sopiva sekoitus nuorta ja vanhaa, ja joukkueen päävalmentaja Jani Honkavaara on saanut koottua tulevan kauden ”oppilaista” itsensä näköisen joukkueen. Vaihtuvuutta viime kauteen on silti paljon, mutta joukkue on jo Cup-otteluissa näyttänyt ettei sitä kannata aliarvioida. Joukkue on pelitavallaan parhainpana altavastaajana, mutta se voi joutua vaikeuksiin varsinkin alas vetäytyviä joukkueita vastaan. Myös pelialusta on kaudelle vaihtunut luonnonnurmesta Sonera Stadiumiin, joten joukkue voi varsinkin alkukaudesta vielä kärsiä kasvukipuja. Seuran tukena ja takana ovat äänekkäät ja intohimoiset fanit, jotka varmasti siivittävät punaiset ylittämään itsensä joka pelissä. Stadin Kingit ovat edesauttamassa omalta osaltaan futiskulttuurin uutta nousua. Toivottavasti kannattajaryhmä pysyy otsikoissa positiivisista asioista. Joukkue on yllätysvalmis ja on ilmoittanut omaksi tavoitteekseen sijoituksen kuuden parhaan joukkoon, mutta ei pysty tällä kaudella taistelemaan kuin alemman keskikastin sijoituksista.

Kiinnitä katseesi: Fredrik Lassas

Veikkausliigan kenties mielenkiintoisin kotimainen jalkapallolupaus alkavalla kaudella. Porvoolaisen FC Futuran kasvatti jätti viime kauden päätteeksi allekirjoittamatta jatkosopimuksen HJK:n kanssa ja siirtyi paikalliskilpailijan HIFK:n riveihin isomman roolin toivossa. 18-vuotias Lassas tunnetaan pelikentillä poikkeuksellisesta rohkeudestaan tehdä erilaisisia, joskus jopa uhkarohkeita ratkaisuja. Alkavalla kaudella Lassaksen odotetaan nousevan HIFK:n pelin rytmittäjäksi keskikentällä. Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkuepelaajassa on uskomaton potentiaali, joka saattaa viedä nuorukaisen tulevaisuudessa aina Euroopan suurkentille asti.

10) Jaro

Suomifutiksen ystävien keskuudessa oli pitkään lentävä lause siitä, että Joensuun Jippo ei tipu koskaan. Jippo vaihtoi kuitenkin vihdoin sarjatasoa pudoten viime kauden päätteeksi Ykkösestä kakkoseen, joten sananlasku pitänee päivittää jatkossa muotoon ”Jaro ei putoa koskaan”. Alexei Eremenko Sr:n valmentama piskuisen Pietarsaaren ylpeys Jaro on eräänlainen luonnonoikku kotimaan korkeimmalla sarjatasolla. Pienet paikkakunnat Valkeakosken ja Myllykosken johdolla ovat pikku hiljaa kadonneet liigakartalta, mutta Jaro pinnistelee pinnalla kaudesta toiseen, vaikka joukkuetta ennustetaan poikkeuksetta kauden ennakkospekulaatioissa putoamiskamppailuun. Rajallisin taloudellisin mahdollisuuksien kanssa kamppaileva Jaro sijoittui viime kaudella liigassa lopulta peräti kuudenneksi, eikä putoamiskamppailu ollut oikeastaan missään vaiheessa edes lähellä. Täksi kaudeksi joukkue on tehnyt useita mielenkiintoisia hankintoja Jani Virtasen johdolla. Eremenon joukkueet pelaavat perinteisesti viihdyttävää hyökkäävää jalkapalloa, mutta joukkueen suurimmat ongelmat ovat puolustuspäässä. Pari kautta sitten ryminällä liigamaalivahtien joukkoon noussut Jesse Öst ei ole vakuuttanut epävarman puolustuslinjan edessä, ja joukkueen kollektiivisen puolustuspelaamisen on parannuttava kautta edeltävistä harjoitusotteluista.

Kiinnitä katseesi: Jani Virtanen

26-vuotias Virtanen kuuluu harvinaislaatuiseen Serie A:ssa esiintyneiden suomalaispelaajien joukkoon. Nuorena poikana Udinesen akatemiaan siirtyneen Virtasen lopullinen läpimurto aikuisten tasolla on kuitenkin antanut odotuttaa, vaikka mies on yksi koko sarjan lahjakkaimmista pelaajista. Virtasen vasen jalka on parhaimmillaan kuin taidetta, mutta miehellä on ollut suuria ongelmia urheulullisuutensa ja motivaationsa kanssa. Nyt TPS:n kasvatilla alkaa olla viimeinen mahdollisuus liigakentillä ja Eremenko Sr on varmasti täydellisesti viime kaudella vaihtelevalla menestyksellä RoPS:ssa pelanneelle Virtaselle sopiva valmentaja. Tarjolla on isoa tonttia ja vastuuta, joten pallo on nyt Virtasella.

11) KTP

Perinteinen jalkapallokaupunki Kotka palasi liigakartalle muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Lopulta nousu tapahtui takaportin kautta ja aikaa liigajoukkueen kokoamiseen oli näin ollen toivottua vähemmän. KTP sai myös yllättäen Kymenlaakson ykkösjoukkueen viitan harteilleen MYPA:n kadottua jalkapallokartalta. Viime kaudella KTP dominoi Ykköstä syyskuun alkuun saakka, jonka jälkeen joukkue romahti ja HIFK kiilasi viimeisellä kierroksella kotkalaisten ohi napaten nousijan paikan itselleen. Sami Ristilän luotsaama joukkue uudistui talven aikana huomattavasti ja esimerkiksi viime kauden topparipari Tuomo Turunen ja Marko Tyyskä eivät enää kuulu kotkalaisten rosteriin. Ristilä sai liigassa kovaksi keitettyjä vahvistuksia, kun Ilari Äijälä saapui Hongasta ja Tamas Gruborovics tekee myös paluun Kotkaan. KTP:n kaudesta tulee vaikea ja joukkue kamppailee loppuun saakka putoamista vastaan. Kotiyleisö tulee olemaan KTP:lle tulevalla kaudella elintärkeä.

Kiinnitä katseesi: Josh Mulvany

Englantilainen ihastutti Ykkösessä ja oli viime kaudella KTP:n parhaimpia pelaajia. Moni maaliin johtanut hyökkäys käynnistyi Mulvanyn loistavista syötöistä. Oikealla laidalla viihtyvä Mulvany jallitteli Liigacup-kohtaamisessa myös HJK:n pelaajia ja taso riittää varmasti myös Veikkausliigassa. Mies on yksi tärkeimpiä palasia kotkalaisten pyrkiessä säilyttämään liigapaikkansa.

12) Ilves

Keken edellisestä pääsarjakaudesta on vierähtänyt jo vuosia. (AOP)

Keken edellisestä pääsarjakaudesta on vierähtänyt jo vuosia. (AOP)

Perinteinen Ilves on tehnyt hitaasti, mutta varmasti nousua takaisin omalle tasolleen hiljaisten vuosien jälkeen. Ilves vakiinnutti parin edellisen kauden aikana tasonsa erinomaiseksi Ykkösen joukkueeksi, mutta viime kauden jälkeisten surullisten tapahtumien jälkeen Ilves nousi lopulta kolmentana Ykkösen joukkueena liigaan täydennysmenettelyjen perusteella. Ilves vaihtoi myös kauden jälkeen päävalmentajaa vetämällä pakasta todellisen villin kortin pitkään valmentamisesta taukoa pitäneen Keke Armstrongin muodossa. Perinteisen brittiläisen jalkapallon nimiin vannovan Armstrongin aikakaudella joukkue on ollut kuitenkin kaikkea muuta kuin vakuuttava. Joukkueen materiaali on periaatteessa varsin nimekäs ja toimiva, mutta puhtaasti puoli-ammattilaisseuran statuksella operoiva Ilves antaa paljon tasoitusta kilpailijoilleen sitoutumisen puolesta. Ilveksen kaudesta on helppo ennustaa vaikeata, sillä Armstrong ei tunnu olevan lainkaan sopiva valmentaja käytössä olevalle materiaalille. Kokeneet pelaajat saattavat hilata Ilveksen kuiville, mutta lähtökohtaisesti Tampereen ylpeys kamppailee KTP:n kanssa putoamisen välttämisestä.

Kiinnitä katseesi: Jonne Hjelm

Legendaarisen Ari”Zico”Hjelmin poika Jonne Hjelm nousi nuorena poikana mukaan Tampere Unitedin kokoonpanoon. Monipuolinen Hjelm esiintyi parhaimmillaan erinomaisesti, mutta tasaisuuden puutteesta johtuen lopullinen läpimurto liigakentille jäi kuitenkin tekemättä. Hjelm siirti Tamun ongelmien myötä Saksan alasarjajoukkue Wehenin riveihin, josta hän palasi kotimaan kentille Hakan riveihin kaudeksi 2012. Seuraavaksi kaudeksi Hjelm palasi kotipaikkakuntansa riveihin ja siitä lähtien mies on kuulunut Ilveksen tärkeimpien pelaajien joukkoon. Hjelmiltä odotetaan tulevalla kaudella kovia maalimääriä ja miehen on onnistuttava paukuttamaan vähintään kaksinumeroiset maalimäärät, jos Ilves meinaa haaveilla liigapaikkansa säilyttämisestä. Hjelmillä on tähän kaikki mahdollisuudet, joskaan Keke Armstrongin ajokoirajalkapallo ei täysin sovellu Hjelmin vahvuuksille.