Näin Veikkausliigasta Norjan pääsarjaan lähtenyt suomalaispelaaja vertailee sarjatasoja

Veikkausliigaa FC Hongassa viime kaudet pelannut Lum Rexhepi pelaa tulevalla kaudella Norjan Tippeliigassa Lilleströmin joukkueessa.

Lum Rexhepi ehti pelata FC Hongassa 48 veikkausliigaottelua kausilla 2011-14. Tulevaksi kaudeksi keskuspuolustaja halusi kuitenkin haasteita uralleen ja päätti tehdä sopimuksen Norjan pääsarjajoukkueen Lilleströmin kanssa kaudesta 2015.

Rexhepi liittyi Lilleströmin joukkueeseen tammi-helmikuun vaihteessa. Joukkue on harjoituskauden aikana pelannut keskimäärin yhden harjoitusottelun viikossa, pääasiassa Tippeliigan ja Norjan ykköstason joukkueita vastaan.

Vaikka Rexhepi, 22, ei olekaan kohdannut Norjan pääsarjajoukkueita vielä turhan paljon, hän kykenee antamaan arvionsa sarjan eroavuudesta Suomen pääsarjaan, Veikkausliigaan.

– Kyllä sen eron huomaa. Yksinkertaisesti tuntuu siltä, että joka pelipaikalla on ihan pikkuisen parempi pelaaja, vähän vahvempi ja vähän nopeampi. Ei se tasoero kuitenkaan mikään suunnaton ole, Rexhepi sanoo.

Rexhepi sai Lilleströmin päävalmentajalta Runar Kristinssonilta kehut osaamisestaan tammikuun loppupuolella, kun sopimus seuraan syntyi. Vielä pelaaja ei osaa kuitenkaan sanoa, mikä hänen roolinsa joukkueessa on huhtikuussa, kun Tippeliiga alkaa.

– En ole ainakaan itse erottanut päävalmentajan ykköskokoonpanoa. Aika paljon hän testailee ja peluuttaa ristiin rastiin kaikkia. Tosi vaikea sanoa ketkä olisivat ne topparit, jotka pelaavat. Kaikki ovat melkein pelanneet yhtä paljon (harjoituspeleissä), Rexhepi kertoo.

– Luulen, että nyt kun olemme harjoitteleet taktisia asioita hiukan, ykkösnyrkki alkaa pikkuhiljaa hahmottua. Hän on itsekin uusi valmentaja ja tuli tähän mukaan tänä vuonna. Hän varmasti katselee eikä tiedä kaikista kaikkea vielä.

Lilleströmiä käskyttävä Kristinsson nauttii Rexhepin kertoman mukaan suurta luottamusta seurassa. Islantilaisluotsi edusti pelaajaurallaan seuraa vuosina 1997-2000.

– Se näkyy hänen valmentamisessaan. Hän on todella itsevarma ja sellainen rento. Se tarttuu pelaajiin. Siitä olen nauttinut tosi paljon. Treenaamme tosi lujaa, mutta samalla meillä on sellainen rento ilmapiiri. Todella sosiaalinen valmentaja, mihin en ole Suomessa tottunut niin paljon, Rexhepi sanoo.

Tippeliiga käynnistyy Lilleströmin osalta 7. päivä huhtikuuta, kun se kohtaa kotonaan Startin.