Paatelaisen Huuhkajat Unkari-peliin – muutama muutos luvassa

Mixu Paatelainen julkistaa perjantaina pelaajaryhmänsä 14.11. pelattavaan Unkari-peliin. Suomi on pelannut EM-karsinnoissa nyt kolme peliä ja pistepussiin on kertynyt neljä pistettä. Ensimmäisessä pelissä kaatui Färsaaret, ja lokakuun alun Kreikka- ja Romania-pelit tuottivat Olympiastadionilla vain yhden pisteen.

Karsinnat ovat vielä alkuvaiheessa, mutta tulevan Unkari-pelin merkitystä ei voi vähätellä. Peliä voi hyvin kutsua vedenjakajapeliksi. Voitolla Suomi taistelee edelleen suorasta kisapaikasta, mutta tappio tekee tavoitteen saavuttamisen erittäin hankalaksi.

Suomen onneksi lohkossa on pelattu paljon ristiin, joten yhden pisteen saaminen lokakuun tuplamaaotteluista ei vielä kaatanut kisahaaveita. Tosin yhtä pistettä isompana ongelmana voi pitää Suomen pelaamista. Kreikka-pelissä oli ajoittain hyviä asioita, mutta Romaniaa vastaan peli ei kulkenut yhtään. Näiden pelien perusteella Suomi ei kisoihin tule pääsemään.

Onneksi yksi peli voi kaiken muuttaa. Hyvä esitys ja kolme pistettä Unkarista kääntävät taas tilanteen positiiviseksi, tai Paatelaisen sanoin fantastiseksi.

Ring ja Joronen sivussa

Paatelainen julkistaa perjantaina pelaajaryhmän elintärkeään Unkari-peliin. Varmuudella ryhmään tulee ainakin kaksi muutosta, sillä Alex Ring ja Jesse Joronen ovat loukkaantumisten takia sivussa. Ring tosin olisi ollut pelistä sivussa myös pelikiellon takia.

Paatelainen valitsee todennäköisesti ryhmään mukaan taas 23 pelaajaa, joka on maksimimäärä pelaajia kokoonpanoon.

Maalivahdit Niki Mäenpää ja Lukas Hradecky saavat nyt seurakseen Jorosen poissaolon takia uuden miehen. Jos Paatelainen noudattaa tuttua kaavaansa, nousee ryhmään mukaan Henri Sillanpää, joka on ollut viimeiset pari vuotta Huuhkajien kolmos- tai nelosveskari, ja tuntee näin maajoukkueen toiminnan ja pelitavan hyvin. Mielenkiintoinen vaihtoehto voisi olla myös Veikkausliigan parhaaksi maalivahdiksi valittu Henrik Moisander.

Toppariosasto on kunnossa Niklas Moisanderin, Joona Toivion ja Juhani Ojalan myötä. Kreikkaa ja Romaniaa vastaan Suomen laitapakit olivat pahoissa vaikeuksissa, eikä ylöspäin pelaaminen sujunut yhtään. Joulukuusitaktiikassa juuri laitapakkien rooli on iso hyökkäyspelin kannalta, joten muutoksia pitäisi tehdä. Ongelma on kuitenkin se, että vaihtoehtoja ei juurikaan ole. Jukka Raitala on jumittunut penkille Hollannissa, joten Kari Arkivuo, Jere Uronen, Jarkko Hurme, Sebastian Sorsa ja Veli Lampi ovat kaikki todennäköisesti mukana joukkueessa, niin kuin lokakuun peleissä.

Keskikentän alempaan linjaan Perparim Hetemaj ja Tim Sparv ovat selkeitä valintoja, mutta nyt Ringin paikalle nousee uusi pelaaja avauskokoonpanoon. Paatelaisen papereissa vahvimmilla on hyvän kauden Malmössä pelannut Markus Halsti, joka jätti Kreikka- ja Romania-pelit väliin vamman takia. Toinen vaihtoehto on pudottaa Roman Eremenko heti alusta lähtien keskikentän pohjalle ja hänen rinnallaan pelaavat Hetemaj ja Sparv. Myös Sakari Mattilan ja Teemu Tainion nimiä Paatelainen varmasti pyörittelee papereissaan.

Maalivahdeista ja puolustajista tulee yhteensä jo 11 pelaajaa. Tähän päälle keskikentän alemman oksan kuusi vaihtoehtoa: Eremenko, Sparv, Hetemaj, Tainio, Mattila, Halsti. Näin ollen keskikentän ylemmän oksan pelaajia ja hyökkääjiä voi ottaa mukaan kuusi.

Heistä Joel Pohjanpalo, Teemu Pukki, Kasper Hämäläinen, Riku Riski ja Eero Markkanen ovat ”varmat valinnat” mukaan. Näin ollen jäljelle jää vielä yksi paikka, kenelle se sitten menee?

Berat Sadikin maalihanat ovat olleet jumissa Sveitsissä, mutta kahdeksan maalia on silti kova saldo. Petteri Forsell voitti Veikkausliigan tehopörssin ja janoaa varmasti näyttöpaikkaa Huuhkajissa. Alexei Eremenko on taas hyvässä kunnossa ja pelannut hyvin Skotlannissa viime viikot. Joni Kauko on pelannut säännöllisesti Saksan 2.Bundesliigassa ja noussut ryminällä mukaan A-maajoukkuerinkiin. Paulus Arajuuri on pelannut hyvin Puolassa ja noussut Lech Poznanin avauskokoonpanoon toppariksi.

Yksi laitapakki sivuun?

Hyviä pelaajia jää siis joka tapauksessa rannalle, mutta yksi lisäpaikka olisi mahdollista saada pudottamalla pois yksi viidestä laitapakista. Tällöin arpa kallistuisi Sorsaan, jolle on vaikea nähdä käyttöä A-maajoukkueessa.

Sadikia Paatelainen tuskin valitsee mukaan, koska ei sitä tehnyt viime peleihinkään. ”Losa” Eremenko ja Forsell ovat molemmat tietyllä tapaa riskivalintoja. Ja kun Paatelainen luottaa – niin kuin pitääkin – omaan taktiikkaansa, jää kaksikko rannalle.

Näin ollen Kauko ja Arajuuri olisivat parhaat valinnat kahteen viimeiseen paikkaan.

Olisiko tässä Huuhkajien ryhmä Unkari-peliin?

Maalivahdit (3):
Niki Mäenpää
Lukas Hradecky
Henri Sillanpää

Topparit (4):
Niklas Moisander
Joona Toivio
Juhani Ojala
Paulus Arajuuri

Laitapakit (4):
Kari Arkivuo
Jere Uronen
Jarkko Hurme
Veli Lampi

Keskikenttä, alempi oksa (7):
Roman Eremenko
Tim Sparv
Perparim Hetemaj
Sakari Mattila
Markus Halsti
Joni Kauko
Teemu Tainio

Keskikenttä, ylempi oksa (3):
Kasper Hämäläinen
Joel Pohjanpalo
Riku Riski

Hyökkääjät (2):
Teemu Pukki
Eero Markkanen