Perjantain päänavaus: Barcelonan kannattaisi luopua Messistä

Tee 10 € talletus Unibetille ja voita matka Teemu Packalénin UFC-otteluun Lontooseen! 

Tahdotonta puolustamista, pakonomaista puskemista, mielikuvituksetonta kikkailua ja aina hyökkäyksen pysähtymistä pelivälineen saatuaan. Näistä ominaisuuksista on itseensä ja joukkueeseensa tyytymättömän pelaajan suoritukset tehty.

Tällä kertaa poikkeuksellisesti lauantaina julkaistavassa Perjantain päänavauksessa keskitytään ehkäpä kaikkien aikojen parhaaseen jalkapalloilijaan Lionel Messiin. Aihe herätti jo toimittajakunnassa niin paljon parran pärinää, että julkaisupäivä viivästyi. Hyvä niin, sillä kuningaspelin kruunaamattoman kuninkaan arvostelun tuleekin herättää tunteita.

Katselin monen muun tavoin tiistaina Mestareiden Liigaa ja vanha mielipiteeni vahvistui ennestään. Lionel Messin motivaatio on viimein ehtymässä. Laiskahan Messi on ollut puolustuspäähän jo muutaman vuoden ajan, mutta haluttomuus ylipäänsä on täysin uusi ilmiö. Ei pidä käsittää väärin, Messi on edelleen absoluuttisella huipulla ja kykenee ratkaisemaan ottelun kuin ottelun maagisella kosketuksellaan, mutta kehon kieli kertoo, että kaikki ei ole kohdallaan. Se pirskahteleva ilo, joka parhaimpina vuosina Messistä loisti on muuttunut pakonomaiseksi yliyrittämiseksi. Ja pakonomainen yliyrittäminen johtaa harvoin jatkuviin huippusuorituksiin.

Tilastot kertovat omaa kieltään Messistä. Tälläkin kaudella jälki on ollut murhaavaa ja tekopaikkoja myös muille on siunaantunut kiitettävällä tahdilla. 32 maalia 33 peliin on tahtina käsittämätön, unohtamatta 12 maaliin johtanutta syöttöä. Jokin kuitenkin hiertää. Ilmeet Messillä ovat muuttuneet vakavammiksi, puolustustyöskentely epämiellyttävemmäksi ja koko Messin ruumiinkieli on sanalla sanoen tahdoton.

Barcan kausi on ollut muutenkin alavireinen. Oikeastaan Pariisissa tapahtuneen nöyryytyksen jälkeen ainoa kannu, josta kannattaa realistisesti unelmoida on Copa Del Rey. Mahdollisuudet La Ligassa ovat käytännössä menneet ja vain ihme voi pelastaa joukkueen Camp Noulla jatkoon herkkusieniliigassa. Tätä voi pitää maailman parhaan hyökkäyskolmikon kanssa operoivalle joukkueelle katastrofaalisena suorituksena.

Tiedän, että saan monien vihat niskaani, kun sanon tämän, mutta onko jo tullut aika luopua Messistä? Pitäisikö Barcelonan presidentin Josep Maria Bartomeun luopua fetissistään pitää seuraikoni seurassa kynsin ja hampain ja ottaa rohkeasti satojen miljoonien fanien vihat niskoilleen ja laittaa Messi teuraaksi. Nyt jos koskaan olisi sen aika. 29-vuotiaan Messin huippulentoa on jäljellä enää maksimissaan kolme vuotta, jonka jälkeen mahtisummista on turha unelmoida.

Saavutetulla rahamäärällä voitaisiin helposti korjata puutteet puolustuksessa ja hoitaa leveyttä keskikentän pohjalle. Pariisin tiistai-illassa korostui mielestäni Javier Mascheranon poissaolo. Ainakin hän tarvitsisi mielestäni pätevän paikkaajan. Näyttää myös siltä, että Gerard Piquen parhaat ajat ovat takana, joten keskuspuolustuskin tarvitsee uusia tuulia.

Tämän lisäksi Messistä luopuminen vapauttaisi joukkueen hyökkäyspeliä. Luis Suarezin ja Messin paikan fanien suosikkina perivän Neymarin hengitystila kasvaisi. Ainakin itseäni kiinnostaisi kovastikin nähdä, mitä he saisivat kahdestaan tai vaikkapa yhdessä koodinimi ”Agüeron” kanssa aikaan hyökkäyspäässä. Kaksikon juonikkuus riittäisi aivan varmasti puhkomaan puolustuksen kuin puolustuksen ja kun oman arvonsa tunteva kulttipelaaja on poissa, niin luultavasti tilan käyttö ja ratkaisut monipuolistuisivat.

Messistä on kasvanut Barcelonalle todellinen ongelma. Hän on omalla tavallaan noussut seuran yläpuolelle. Tällainen puolijumalasema ei tee hyvää joukkuehengelle eikä otteiden perusteella myöskään Messille. Barcelona kieltämättä menettäisi Messin lähtiessä jättimäisen syömähampaan ja runsaasti maaleja, mutta spekulatiivinen voitto näyttää ainakin omaan silmääni paljon herkullisemmalta. Uhkapeliähän Messistä luopuminen olisi, mutta panoksen ja tuotoksen suhde näyttää toimivalta.

Itse en myöskään epäile hetkeäkään etteikö Messi löytäisi vanhaa itseään uusien haasteiden edessä. Barcelonassa liiaksikin mukavoitunut elämä vain uusiksi ja kohti uusia haasteita.

Kuuluisa Messin arvostelijoiden keskellä pyörinyt fraasi ”but can he do it on a cold rainy night in Stoke” ansaitsee viimeinkin tulla vastatuksi. Sumujen saarelta löytyy taatusti Messille ottajia. Olisikin mukavaa huomata uusien haasteiden edessä uudistunut tai pikemminkin takaisin iloiseksi itsekseen palannut Messi.

Haluaisin nähdä ikuisten arvostelijoiden ilmeiden muuttumiset, kun peli-ilon löytänyt kirppu pyörittää totuttuun tyylin valioliigan pelaajia ja tekee paluun maailman parhaaksi pelaajaksi. Barcelonassa jatkaminen johtaa omissa silmissäni lähes varmaan taantumukseen.

Jalkapallo olisi suurin voittaja Messin siirtymisessä uusiin haasteisiin.

Kuva: David Ramos / Getty Images