Pystyykö City pysäyttämään Unitedin lennon Manchesterin derbyssä?

Faneille.comin #ViikonDerby löytyy tällä kertaa Englannista. Manchesterin 169. derby Unitedin ja Cityn välillä pelataan sunnuntaina Old Traffordilla. Voitot näistä vuodesta 1881 pelatusta derbystä menevät Unitedin nimiin 69-49 – tasan joukkueet ovat pelanneet 50 kertaa. Tämän kauden osalta ottelusta tekee mielenkiintoiseksi se, että kotijoukkue ManU on Valioliigassa sijalla 3. vain yhden pisteen viime aikoina heikosti pelanneen Cityn edellä.

Manchester United löytänyt menestysreseptin

Kauden alkupuoliskon vuoristorataa pelannut ManU on vihdoin löytänyt manageri Louis van Gaalin johdolla pelillisen identiteettinsä ja tämä on tuottanut joukkueelle täyden pistepotin viidessä edellisessä Valioliiga-ottelussa. Joukkue on vahvasti kiinni neljän joukkoon sijoittumisessa ja tätä kautta paluusta Mestarien liigaan. Viimeiseen viiteen voittoon sisältyy voitot päävastustajista Tottenhamista ja Liverpoolista ja tämän ansiosta joukkue on saavuttamassa minimitavoitteensa eli ensi kauden Mestarien liigaan oikeuttavan paikan.

Parantuneiden otteiden takana on van Gaalin vakiintunut peliformaatti, joka on nyt enemmän muotoa 4-1-4-1, ja siihen oikeiden pelaajien löytyminen. Kärjessä epäonnistuneen Robin van Persien loukkaantuminen ja Falcaon penkittäminen vapautti Wayne Rooneyn kärkeen, kun englantilainen hääri alkukaudesta punaisten paholaisten keskikentällä. Tuhnut van Persie ja Falcao eivät onnistuneet viimeistelyssä, kun taas Rooneyn siirto piikkiin on tuonut joukkueelle kaivattuja tehoja. Kaikkien aikojen paras maalintekijä Manchesterin derbyissä, Rooney, on osunut viidessä edellisessä Valioliiga-ottelussa jo neljästi, kun tätä ennen mies oli viettänyt peräti kahdeksan Valioliiga-pelin kuivan kauden.

ManUn espanjalaiset ovat nostaneet joukkueensa pelaamisen tasoa. Kuva: Getty

ManUn espanjalaiset ovat nostaneet joukkueensa pelaamisen tasoa. Kuva: Getty

ManUn nousun taustalla on myös van Gaalin koirankopista irti päästetyn espanjalaisen Juan Matan loistava vire. Mata tuo joukkueen hyökkäykseen tarvittua juonikkuutta ja hän on osoittanut viime peleissä myös viimeistelytaitonsa olevan kohdillaan. Lisäksi Matan maamies Ander Herrera pelaa loistavasti rytmittäen peliä punaisten paholaisten keskikentällä. 25 vuotias Herrera on ollut myös tehokas iskien 12 (7) pelaamaassa Valioliiga-ottelussa tehot 5+4. Espanjalainen on joukkueelleen todella tärkeä palanen myös puolustussuuntaan ja miehen otteita kannattaa seurata isommallakin suurennuslasilla derbyssä, koska vähemmän otsikoissa viihtyvä mies on todella loistava jalkapalloilija. Joukkueesta on nostettava myös kolmas espanjalainen, maalivahti David De Gea, joka on ollut tämän kauden Valioliigan kenties paras maalivahti. De Gea on napannut loistavilla torjunnoillaan monta tärkeää pistettä punaisten paholaisten pussiin.

Manchester Cityllä ei kulje

Cityn peli on takkuillut viime kierroksilla sen verran pahasti, että se on tippunut jo mestaruustaistosta, kun sillä on enää seitsemän Valioliiga-ottelua pelaamatta. Kuukausi sitten joukkue oli vielä ainakin näennäisesti haastamassa sarjan kärkeä Chelseaa, mutta ikävät tappiot Crystal Palacelle ja Burnleylle vesittivät nämä suunnitelmat.

Cityn peli on ollut viime aikoina tuskaista. Kuva: Getty

Cityn peli on ollut viime aikoina tuskaista. (Getty)

Edellisellä kierroksella joukkue koki vierastappion juuri hyvässä vireessä olevalle Crystal Palacelle, vaikka manchesterilaiset hallitsivat ottelussa palloa peräti 69 %. Ongelmat viime aikoina ovat joukkueella olleet kentän jokaisella osa-alueella. Hyökkäyksestä puuttuvat tehot ja mm. Kun Agüero on osunut viimeksi maalipuiden väliin helmikuun puolella. Pienistä kolhuista kärsineeltä argentiinalaiselta voidaan odottaa selkeää tasonnostoa loppukautta kohden.

Cityn puolustus on ollut tällä kaudella ulapalla muihin kärkijengeihin verrattuna. Kapteeni Vincent Kompanyn kausi on ollut todella heikko, varsinkin kun sitä vertaa aiempaan. Lisäksi toisena topparina pelaavat Martin Demichelis tai Eliaquim Mangala ovat olleet myös sanalla sanoen heikkoja. Toppareiden henkilökohtaiset virheet ovat maksaneet liikaa pisteitä Citylle.

Lisäksi joukkueen keskikentällä on ollut ongelmia, kun ainoastaan David Silva ja James Milner ovat pelanneet omalla tasollaan. Yaya Toure paukutti viime ottelussa yhden maalin, mutta hänen otteet ovat entistä verkkaisempia, johtuen osakseen kovasta rasituksesta, kun alla ovat MM-kisat ja Afrikan mestaruuskisat. Keskikentällä Jesus Navakselle, Samir Nasrille, Fernandolle ja Fernandinholle ei ole juurikaan ollut käyttöä tällä kaudella. Manchesterin taivaan sinisellä puolella tuleekin käymään ovet ahkerasti kauden jälkeen.

Miten käy?

City on voittanut kaksikon neljä edellistä keskenäistä ottelua sekä kolme edellistä Old Traffordilla käytyä kamppailua. Silti viime aikaisten otteiden perusteella ManU lähtee otteluun ennakkosuosikkina, vaikka edellisten derbyjen tulokset laskevatkin ennustetta. Silti ManUn vakiintunut avaus ja parantunut pelaaminen kentän jokaisella osa-alueella nostaa punaiset paholaiset ottelun ennakkosuosikiksi.

ManUn ennakkosuosikin asemaa parantaa myös se, että vaikka punaiset ovat pelanneet tällä kaudella ajoittain heikosti, ovat he keränneet koko sarjassa eniten pisteitä kotikentällään. Kun taas City on onnistunut häviämään kolme edellistä vierasottelua.

ManUn kokoonpanosta on varmuudella poissa ainoastaan Johnny Evans, joka kärsii edelleen sylkäisyepisodistaan saamaa pelikieltoaan. Van Persie palasi tällä viikolla harjoituksiin, muttei ole vielä loukkaantumisen jäljiltä 100 % pelikunnossa. Van Gaal pitänee todennäköisesti Falcaon ja Di Marian penkillä, joten Ashley Young ja Juan Mata jatkavat avauksessa. Cityn managerilla Manuel Pellegrinillä on käytössä koko arsenaali, vain Wilfried Bonyn pelaaminen on vielä hieman epävarmaa pienen loukkaantumisen takia.

Vastakkain ovat kaksi todellista huippujoukkuetta ja molemmat tarjoavat varmasti yleisölle viihdyttävää jalkapalloa, joten nauttikaa!

Veikkaus: ManU vie ottelun 2-1

Muista myös:

Fantasiavalioliiga-kimpassamme alkaa muuten loppukiri! Olemme jakaneet jo 31 hengelle täyden palvelun Valioliiga-kokemuksen paikan päällä sumuisilla saarilla. Jos et vielä ole mukana kimpassamme, niin nyt on korkea aika, kun vielä kahdeksan matkaa on jäljellä. Ei haittaa, vaikket ole ollut mukana alusta lähtien, koska jaamme jokaisen kierroksen voittajalle matkan paikan päälle! Tätä linkkaamalla pääset lukemaan lisää

Lisäksi tarjoamme yhteistyökumppaniemme avustuksella parit muutkin ihan ok reissut. Kiinnostaako Susijengin otteet Ranskan EM-kisoissa tai vaikkapa pikku reissu rapakon taaksen katsomaan NHL:n finaaleita? Nyt se on mahdollista myös sinulle!