Näkökulma: Juventus on Italian parhaiten hoidettu seura ja Cristiano Ronaldo on paras mahdollinen palkinto seuran loistavasta työstä

Rakenna itse oma MM-vetokohteesi: Voita VIP-reissu ManUn Valioliiga-avaukseen!

Jalkapallomaailma pidätti hengitystään, kun huhut Cristiano Ronaldon siirrosta Juventukseen levisivät kesken Venäjän MM-kisojen. Siirron varmistuttua Ronaldosta tulee Serie A:n historian ylivoimaisesti kovapalkkaisin pelaaja ja samalla Juventuksen pitkän historian suurin taloudellinen satsaus. Juventus saa nyt parhaan mahdollisen palkinnon pitkäkestoisesta ja järkevästä seuran kehittämisestä.

Italia on pudonnut modernin jalkapallon kehityksestä

Serie A ei ole enää entisensä, se on karu fakta, jonka jokainen italialaista jalkapalloa seuraava joutuu kynsin ja hampain myöntämään. Vielä kymmenen vuotta sitten italialaiset seurat pystyivät houkuttelemaan maailman parhaita pelaajia riveihinsä ja maksamaan heille kilpailukykyisiä palkkoja. Jalkapallon kehitys viime vuosina on ollut hurjaa ja Italiassa ei ole pystytty vastaamaan Valioliigan jatkuvasti kasvaneisiin rahamääriin. Parhaat seurat pystyvät toki yhä maksamaan hyviä palkkoja huippupelaajilleen, mutta taloudellisesti Italia on pudonnut jalkapallohierarkiassa Englannin ja Espanjan taakse.

Yksi yleinen ja tunnustettu ongelma Italiassa on vanha ja huono infrastruktuuri. Englannissa, Espanjasssa ja Saksassa valtaosa seuroista omistaa omat stadioninsa, mutta Italiassa tilanne on toinen. Vuoden 1990 MM-kisoihin valmistui tukku uusia stadioneita, mutta näistä jokainen on paikallisen kaupungin omistama. Tällä hetkellä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta italialaisseurat ovat vuokralaisina omilla stadioneillaan, mikä vaikuttaa auttamatta rajusti mm. ottelupäivän tuottoihin. Samalla stadionien remontointi ja modernisointi on jäänyt tekemättä, koska talousvaikeuksissa painivat kaupungit eivät halua panostaa isoja summia omalla tavallaan toimivien stadionien remontoimiseen. Vanhojen ja rämistyneiden stadionien myötä italialaisen jalkapallon seuraamisessa on oma romantiikkansa, mutta ultramodernien stadionien tuomat luksukset ja bisnesmahdollisuudet loistavat poissaolollaan

Juventus on monella tapaa poikkeuksellinen italialainen seura

Juventus on monella tapaa poikkeuksellinen seura Italiassa. Calciopoli-skandaali ravisteli Juventusta pitkään ja seuralla kesti vuosia toipua visiitistä Italian toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Muutos parempaan tapahtui vuonna 2010, kun Andrea Agnellista tuli Juventuksen uusi toimitusjohtaja. Nimitys oli monella tapaa paluu historiaan, sillä Juventus on aina liitetty vahvasti Agnellien legendaariseen liikemiessukuun. Erityisen legendaarinen hahmo on vuonna 2003 menehtynyt Gianni Agnelli, joka tunnetaan myös lempinimellä Italian Kuningas. Tyylikäs liikemies uudisti Juventuksen brändin täysin ja hänen kehittelemänsä Stile Juventus on yhä vahvasti seuran DNA:ssa.

Nuorin Agnellin suvun jäsen tuli Juventukseen seuran ollessa vahvassa turbulenssissa, mutta hänen kahdeksanvuotisen hallintajaksonsa aikana Torinon Vanha Rouva on noussut takaisin omalle paikalleen Italian mahtiseuraksi numero yhdeksi. Tärkein yksittäinen asia Juventuksen uudelle nousulle on uuden stadionin rakentaminen. Vuonna 2011 valmistuneen Juventus Stadiumin myötä vanhasta rouvasta tuli Italian ensimmäinen jalkapalloseura, joka omistaa sataprosenttisesti oman kotiluolansa. Juventus ei tyytynyt pelkästään uuteen stadioniin, vaan seura rakensi kotiluolansa ympärille kauppakeskuksia ja liikehuoneistoja, joiden tuoman rahamäärän myötä torinolaiset ovat tällä hetkellä taloudellisesti täysin ylivoimainen seura Italiassa. Andrea Agnelli on saanut tekemästään työstä paljon ylistystä, eikä suotta. Nousu kymmenessä vuodessa Serie B:stä yhdeksi maailman rikkaimmista seuroista ilman ulkopuolista rahoittajaa on hurjan kova temppu.

Cristiano Ronaldon myötä Juventus on mahtinimi myös Euroopassa

Maailman parhaan ja puhutuimman jalkapalloilijan siirtyminen Juventukseen on loistava palkinto seuran pitkäjänteisestä työstä viime vuosien aikana. Huhuttu liki sadan miljoonan euron siirtosumma ja Ronaldon jättipalkka ovat isoja taloudellisia satsauksia, mutta kauaskantoisen taloussuunnittelun vuoksi Juventuksella on nyt varaa tehdä tämän kaltaisia taloudellisia satsauksia. Ronaldosta suunnitellaan uuden Juventuksen brändiä ja samalla Juventus pyrkii saamaan entistä vahvemmin jalansijaa Aasian jatkuvasti kasvaville jalkapallomarkkinoille.

Ronaldon hankinta on samalla kova hauiksen näyttö Juventukselta ja nyt seura on lopullisesti palannut vanhalle asemapaikalleen Euroopan mahtiseuraksi. Juventuksessa on läpi sen historian pelannut hyökkäyspään supertähtiä ja Ronaldo on luonnollista jatkumoa Michel Platinille, Roberto Baggiolle, Zinedine Zidanelle ja Pavel Nedvedille. Ronaldon hankinna myötä Juventus viestii sitä, että aika voittaa on nyt, ei tulevaisuudessa. Juventus on juhlinut pitkään Italiassa, mutta sen edellinen europokaali on vuodelta 1996. Torinossa on haaveiltu jo pitkään UCL-pystistä ja Ronaldon hankinnan myötä pitkän kuivan putken päättyminen on astetta lähempänä.

Kansikuva: David Ramos/Getty Images