Roomassa räjähtää lauantaina, kun Roma kohtaa Napolin Derby Del Solessa

Lauantaina klo 16 Ikuisessa Kaupungissa Roomassa pyörähtää käyntiin yksi Italian kuumimmista derbyistä, kun Etelä-Italian kaksi suurinta ja kannatetuinta seuraa Roma ja Napoli iskevät yhteen historian 160. kertaa pelattavasssa Derby Del Solessa. Ottelusta ei juuri panosta puutu, sillä kumpikin joukkue haaveilee vielä Italian mestaruudesta, mutta tappio tappaisi nämä haaveet tylysti.

Katso Derby Del Sol suorana Unibet TV:sta!
1. Avaa tili Unibetille.
2. Tee talletus.
3. Valmista – nyt näet AS Roma–Napoli-ottelun suorana Unibet TV:sta!

Romalla ja Napolilla pitkä viha-rakkaussuhde

Etelä-Italian kaksi merkittävintä kaupunkia Napoli ja Rooma ovat olleet historian valossa paljon tekemisissä toisiensa kanssa jo Antiikin Rooman ajoista lähtien. Rooma on tunnettu historiallisista nähtävyyksistään, mutta myös Napoli on erittäin merkittävä kaupunki, jonka tunnetuin nähtävyys lienee hieman kaupungin rajojen ulkopuolella sijaitseva rauniokaupunki Pompeiji. Napolilaiset ovatkin osittain ansaitusti hieman kateellisia siitä, että Rooma kerää suurimmat turistimassat ja kehut, vaikka Napoli on historiallisesti myös hyvin merkittävä suurkaupunki.

Napoli ja Rooma olivat pitkään myös jalkapallokentillä toistensa ylimpiä ystävyksiä. AC Napoli perustettiin vuonna 1926 ja AS Roma noin vuotta myöhemmin kahden kaupungin sen aikaisen pääsarjaseuran fuusioiduttua yhdeksi suureksi seuraksi fasistisen puolueen toiveista. Ajatuksena oli, että Pohjois-Italian jalkapallohegemonia saisi kovan haastajan Italian hallinnollisesta pääkaupungista.

Historian ensimmäinen liigakamppailu Roman ja Napolin välillä pelattiin jo kaudella 1929-1930. Aina pitkälle 1980-luvulle asti seurojen väliset kamppailut olivat iloisia perhetapahtumia, joissa kannattajat juhlivat yhdessä pelipaikoille laulaen jopa toistensa kannatuslauluja. Roman ja Napolin kannattajat tukivat toisiaan pelatessaan Pohjois-Italian suurseuroja vastaan ja seuran kannattajien välinen ystävyys oli harvinaislaatuisen läheistä ja intensiivistä.

AS Roma voitti seurahistorian ensimmäisen mestaruutensa kaudella 1941-1942. Italian pääkaupungin ylpeys onkin ollut historian valossa huomattavasti se menestyksekkäämpi osapuoli näistä kahdesta suurseurasta. 30.6.1984 kaikki kuitenkin muuttui hetkessä, kun Napoli sykähdytti koko jalkapallomaailmaa hankkimalla legendaarisen Diego Maradonan riveihinsä tuon aikaiselle maailmanennätyssiirtosummalla. Napolista tuli hetkessä vakavasti otettava jalkapalloseura ja Maradonan kolmannella kaudella se voitti historiansa ensimmäisen Italian mestaruuden. Kaiken kukkuraksi taivaansiniset lempinimelläkin tunnettu seura voitti Coppa Italian ja juhli siis samalla melko harvinaista tuplamestaruutta.

Ylimmistä ystävistä tuli toistensa suurimpia vihollisia

Napolin mestaruuskaudella seura hankki ”El Diegon” hyökkäyspariksi Roman rakkaan paikallisvihollisen Lazion paidassa kovaa tahtia maaleja paukuttaneen Bruno Giordanon. Kauden 1986 ottelussa Roman Curva lauloi ottelua ennen Napolin ”bandieraksi”, eli kannattajien suursuosikiksi nousseen Giordanon vastaisia laulua, johon otteluun matkustaneet 10.000 Napolin kannattajaa vastasivat Roman kapteenia ja elävää seuralegendaa Bruno Contia solvaavin lauluin. Napolin ja Roman kannattajien tulevan väkivaltaisen ja vihan sumentaman välirikon ensimmäiset säkeet kirjoitettiinkin juuri kyseisessä ottelussa.

Lopullinen välirikko tapahtui kuitenkin seuraavan kauden Roman kotistadionilla pelatussa ottelussa. Viiksistään muistettu Roman legendaarinen hyökkääjä Roberto Pruzzo vei kotijoukkueen johtoon epäselvältä haiskahtaneen maalin myötä. Johtomaalin jälkeen osa Napolin pelaajista menetti täysin hermonsa ja koko ottelun heikohkosti viheltänyt päätuomari ajoi kaksi vierasjoukkueen pelaajaa pihalle kentällä syntyneen kahakan jälkeen. Kahden miehen alivoimalla pelannut Napoli tuli kuin ihmeen kaupalla tasoihin keskikenttäpelaaja Salvatore Bagnin puskettua kotijoukkueen pelaajien keskeltä pallon verkkoon Maradonan antamasta kulmasta. Napolin paikalle matkustaneet yli 20 000 vieraskannattajaa riehaantuivat ja ottelun jälkeen Bagni juhli tunnekuohuissaan voittoa tekemällä Italiassa erittäin loukkaavana pidetyn ”italialaisen tervehdyksen” Roman kannattajapäädyn edessä. Bagni pahoitteli jälkikäteen tekosiaan, mutta yhteen kädenliikkeeseen loppui kahden seuran pitkä ystävyys ja jatkossa Roman ja Napolin välisiä kamppailuja leimasi väkivalta niin kentällä kuin katsomossa.

Roman ja Napolin välit olivat pitkään melko seesteiset ilmeisestä vihasta huolimatta, mutta kaikki muuttui vuoden 2014 Coppa Italian finaalia edeltäneiden tapahtumien myötä. Napoli voitti tuolloin seurahistorian ensimmäisen pystin Maradonan aikakauden jälkeen, mutta finaali muistetaan lähinnä ottelua edeltävistä mellakoista, missä nuori Napolin kannattaja Ciro Esposito sai surmansa Roman surullisenkuuluisan huligaanin Daniele De Santisin ammuttua hänet stadionin ulkopuolella. Kaikki odottivat, että Roman kannattajat sanoutuisivat irti De Santisin tekosista, mutta Roman Curva asettuikin tukemaan vankilaan tuomittua entistä johtajaansa ja Roma panttasi virallista anteeksipyyntöä ottelua edeltävistä tapahtumista liki kahden vuoden ajan. Napolin kannattajat eivät luonnollisesti olleet asiasta kovin tyytyväisiä ja suoranainen viha Romaa ja sen kannattajiaan kohtaan on ollut jatkuvasti kasvussa pelikentillä jatkuvasti parantaneen Napolin kannattajien keskuudessa.

Radja Nainggolan on ollut yksi koko Serie A-kauden parhaista pelaajista. (Getty/Marco Rosi)

Kovavireinen kotijoukkue derbyn ehdoton suursuosikki

Derbyä isännöivä Roma pääsee lähtemään otteluun varsin hyvistä lähtökohdista, sillä joukkueen peli on viime aikoina loksahtanut kohdilleen ja juuri nyt ”giallorossi” on yksi koko Euroopan kovavireisimmistä joukkueista. Villarrealia vastaan tullut kotitappio jo ensimmäisessä osassa ratkennessa Eurooppa liigan pudotuspelivaiheessa on pieni särö, sillä sudet ovat hävinneet edellisestä 15 pelaamasta ottelusta vain kolme kertaa. Kotikentällään Stadio Olimpicolla Roma on ollut tällä kaudella liigapeleissä lyömätön, sillä kaikki 12 kotiottelua ovat päättyneet Roman voittoihin

Iso kiitos Roman nykyvireestä kuuluu kahdelle miehelle, keskikentän Radja Nainggolanille ja kolossaaliselle kärkimiehelle Edin Dzekolle. Loistavaa kautta pelaava Nainggolan on ollut tällä kaudella mahdollisesti koko Serie A:n paras yksittäinen pelaaja. Loistava esimerkki ”Ninjan” tärkeydestä Romalle nähtiin edellisen kierroksen vierasottelussa Interiä vastaan. Nainggolan teki kaksi huikeaa maalia ja oli tärkein tekijä Roman tärkeälle 3 – 1 vierasvoitolle, jonka myötä pienet haaveet mestaruustaistelusta pysyivät vielä hengissä. Edin Dzeko ei osunut Interiä vastaan, mutta kasassa on jo 30 tehtyä maalia kaikissa kilpailuissa. Dzeko on näyttänyt heikon debyyttikautensa jälkeen miksi Roma hankki hänet kovin odotuksin uudeksi ykköskärjekseen.

Napolin hurja alkuvuoden vire on kääntynyt pieneen laskusuuntaukseen ja alla on kolme peräkkäistä kirvelevää tappiota, joskin 3-1 lukemiin päättynyt Mestareiden Liigan ottelu Real Madridia vastaan jätti vielä toiveet kahdeksan parhaan joukkoon pääsemisestä henkiin. Napoli oli tammi-helmikuussa koko Serie A:n kovavireisin joukkue ja Etelä-Italiassa puhuttiin tosissaan jopa mestaruustaisteluun nousemisesta. Viime kierroksen yllättävä kotitappio kauden yllättäjäjoukkueelle Atalantalle kasvatti piste-eron sarjakärki Juventukseen kuitenkin jo 12 pisteeseen ja Napolin loppukauden tavoitteena onkin varmistaa top-3 sijoitus ja paikka ensi vuoden Mestareiden liigaan. Napoli osoitti kuitenkin vaarallisuutensa tiistaina pelatussa Coppa Italian välierässä Juventusta vastaan, vaikka skandaalimaisten tuomaripäätösten myötä Juventus nousikin tappioasemasta 3-1 kotivoittoon. Napoli oli kuitenkin kentällä parempi joukkue ja omaa vielä mahdollisuudet päästä Roomassa pelattavaan Italian Cupin loppuotteluun.

Napolin tämän kauden parasta antia on ollut hyökkäyspeli ja joukkue onkin tehnyt selkeästi eniten maaleja Serie A:ssa. Erinomaisen alkukauden pelanneen ykköshyökkääjä Arek Milikin ikävän polvivamman piti olla kuolinisku Napolin kaudelle, mutta lähinnä laiturina urallaan pelannut Dries Mertens äityi hurjaan vireeseen päästessään pelaamaan puhtaana hyökkääjänä ja tuskin kukaan ikävöi pikku hiljaa paluuta pelikentälle tekevää Milikiä Napolin kokoonpanoon. Viime viikkoina Mertensin ruuti on kuitenkin ollut hieman märkää, joten Juventusta vastaan avauskokoonpanossa kelvollisesti esiintynyt Milik saattaa olla lauantainakin avauksessa.

Kummatkin joukkueet kovan otteluruuhkan keskellä

Europeleissä ja Italian cupissa mukana olevat Napoli ja Roma ovat kovan otteluruuhkan keskellä ja onkin mielenkiintoista nähdä, minkälaisella kokoonpanolla valmentajat lauantai-illan herkkupalaan oikein lähevät. Kummallakin joukkueella on alla iso peli viikolla ja edessä siintävät tärkeät europelit, sillä Roma kohtaa torstaina Eurooppa liigan neljännesvälierissä Lyonin ja Napoli tiistaina Mestareiden liigan toisessa osaottelussa kotonaan Real Madridin. Kummankaan joukkueen päävalmentajat eivät ole tulleet tunnetuksi kierrätyksen ylimpinä ystävinä ja Maurizio Sarri ja Luciano Spalletti peluuttivatkin Coppa Italian kamppailuissa käytännössä parhaita mahdollisia kokoonpanojaan.

Kummallakaan joukkueella ei käytännössä ole varaa hävitä tätä ottelua, joten suurta rotaatiota tuskin tullaan näkemään. Napoli on auttamatta ulkona mestaruuskamppailusta, mutta kuuden pisteen takaa-ajomatkalla Juventukseen nähden oleva Roma haaveilee kovasti seurahistorian neljännesta Scudettosta. Romalla on vielä tiedossa kotipeli Juventusta vastaan, mutta kovavireinen Vanha Rouva tuskin tulee juurikaan tiputtelemaan pisteitä loppukaudella, joten mestaruus vaatisi Romalta käytännössä virheetöntä loppukautta.

Viime vuosina Roma on ollut otteluparissa vahvempi osapuoli, sillä Napolin edellinen voitto on liki kolmen vuoden takaa ja kauden ensimmäinen ottelu lokakuussa päättyi vierasjoukkue Roman riemuikkaisiin juhliin 3-1 tuloksen myötä. Paremmassa vireessä oleva Roma lähtee tälläkin kertaa otteluun ennakkosuosikkina, mutta Napoli on todistanut voivansa voittaa minkä tahansa joukkueen ja Romalla ei ole mahdollisuutta minkäänlaiseen ylimielisyyteen. Roma on perinteisesti sulanut aina panosten koventuessa, joten ottelulla on kotijoukkueelle iso merkitys, erityisesti henkisellä puolella. Kotivoitto pistäisi paineita Juventukselle kun taas tasapeli tai Napolin voitto lopettaisi käytännössä Serie A:n mestaruusspekulaatiot kokonaan. Tärkeä ottelu on myös herättänyt Roman kannattajien kiinnostuksen ja Stadio Olimpico tuleekin olemaan lauantaina likipitäen loppuunmyyty. Valitettavasti vieraskannattajia ei turvallisuussyistä stadionille päästetä, mutta tunnelman pitäisi silti olla kohdillaan, kuten tämänkaltaisen derbyn arvolle sopiikin.

Kansikuva: Paolo Rattini/Getty Images