Serie A:n supersunnuntai: Roma-Inter klo 21.45

Serie A:n kauden kolmastoista kierros tarjoaa italialaisen jalkapallon ystäville paljon ilon aiheita, sillä viikonlopun aikana nähdään peräti kolme huippuottelua sarjan kärkijoukkueiden mitellessä paremmuudestaan.

Torinon derby sekä Roma-Inter aloittavat iloittelun sunnuntaina ja Napolin sekä kauden yllättäjä Sampdorian ottelu maanantaina kruunaa mielenkiintoisen kierroksen.

AS Roma-Internazionale

Vuoden 2006 Calciopoliskandaalin jälkimainingeissa Roma ja Inter hallitsivat usean vuoden ajan Serie A:ta. Inter voitti neljä peräkkäistä Scudettoa Roman sijoittuessa yhtä monta kertaa toiseksi. Kahden suurseuran kamppailuista tuli klassikoita ja samalla hetkellisesti koko Italian tärkein yksittäinen ottelupari. Nyt voimasuhteet ovat normalisoituneet, mutta Roman ja Interin välinen kilpailutilanne ei ole muuttunut miksikään. Kyseessä on monella tapaa erittäin tärkeä ottelu, sillä kumpikin joukkue tarvitsee kipeästi pisteitä kauden tavoitteidensa saavuttamiseksi. Inter haaveilee yhä UCL-paikoille oikeuttavista sijoista kun taas Roma tarvitsee kaikki mahdolliset pisteet haastaakseen tosissaan Juventuksen kauden mestaruuskamppailussa.

AS Roma

Ottelun kotijoukkue Roma aloitti kautensa erittäin vahvasti pelaten Rudi Garcian alaisuudesta tuttua erittäin viihdyttävää ja hyökkäävää jalkapalloa. Viime aikoina Garcian paratiisissa on kuitenkin alkanut näkyä ensimmäisiä halkeilun merkkejä, sillä Roman pelillinen vire on kaartunut rajuhkoon laskuun. Bayern Munchenille koetun murskatappion jälkeen ”giallorossi” ei ole ollut entisensä, vaikka joukkueen tuloksellinen vire onkin säilynyt vähintäänkin kelvollisena. Roma on kärsinyt osittain samoista ongelmista kuin Torino, sillä lukuisten loukkaantumisten myötä Garcia on joutunut operoimaan erittäin kapealla materiaalilla ja varsinkin puolustuspäässä ja keskikentällä tietyt pelaajat ovat joutuneet pelaamaan aivan liian paljon. Romalla on edelleen useampi avainmies sivussa, mutta pahin loukkaantumissuma tuntuu olevan jo takana päin.

Roma kärsii orastavasta maalivahtikriisistä, jonka ennusmerkit olivat ilmoilla jo loistavasti menneellä viime kaudella. Morgan De Sanctis pelasi erinomaisen kauden, mutta hänen selkeät heikkoutensa olivat nähtävissä jo tuolloin. De Sanctis on varmasti huippujoukkueiden maalivahdeista selkeästi heikoin pelaamaan jalalla ja vastustajat tietävät tämän hyvin. Roma pyrkii avaamaan peliä lyhellä syötöllä puolustajien tasolle laskeentuvalle Daniele De Rossille, mutta tällä kaudella vastustajat ovat ottaneet entistä paremmin De Rossin pois pelistä. Lisäksi lähes jokainen vastustaja prässää Romaa vastaan todella korkealta ja tämä on aiheuttanut lähes jokaisessa ottelussa pahoja sydämentykytyksiä De Sanctisin tykitellessä tuurilla ja taidolla palloja vähän sinne sun tänne. Romaan huhutaan puolia planeetan tarjolla olevista maalivahdeista eikä olisi minkäänlainen ihme, jos pääkaupungin ylpeys hankkisi jo heti siirtoikkunan auetessa itselleen uuden selkeän ykkösmaalivahdin.

Kevin Strootman is back!(Getty)

Kevin Strootman is back!(Getty)

Myöskään Roman puolustuspeli ei ole vakuuttanut, vaikka omiin on sarjassa mennyt vain seitsemän takaiskumaalia. Bayerniin siirtoikkunan loppupuolella siirtyneen Mehdi Benatian korvaajaksi hankittu Kostas Manolas aloitti kauden suorastaan dominoivasti, mutta hänen kuherruskuukautensa on saanut karun päätöksen muutamassa viime pelissä. Manolas on laskeutunut tavallisten kuolevaisten pariin ja alkukauden itsevarmuus ja virheettömyys on ollut pelkkä kaunis muisto vain. Asiaa ei ole helpottanut se, että Garcia ei ole loukkaantumisista johtuen löytänyt Manolasille vakioparia puolustukseen. Brasilialaisen Leandro Castanin piti olla Roman kauden ykköstoppari, mutta mystinen virustauti ja sitä seurannut pieni aivo-operaatio ovat pitäneet miehen poissa koko kauden ajan. Davide Astori on pelannut hyviä otteluita, mutta hänen tasonsa on heitellyt alkukauden aikana liikaa. Roman puolustuksen sekasortoa lisää entisestään se, että joukkueella ei ole käytössään edes lähellä maailman huipputasoa olevia laitapakkeja. Oikean laidan Maicon on kärsinyt loukkaantumisista ja vasemmalle laidalle kovin odotuksin hankittu kokenut Ashley Cole on flopannut pahemman kerran. Paljon kertoo se, että viime tiistain UCL-ottelussa CSKA Moskovaa vastaan laitapakkina esiintyi hyökkäävän keskikenttäpelaajan koulutuksen saanut Alessandro Florenzi ja mies oli heti koko joukkueen paras laitapakki itselleen täysin vieraalla pelipaikalla.

Keskikenttä on Roman nimivahvin osa-alue juuri tällä hetkellä. Roman keskikentän hyvyydestä kertoo kaiken se, että Italian maajoukkueen monivuotinen vakiopelaaja Daniele De Rossi on ollut melko selvästi koko Roman keskikenttäkolmikon heikoin pelaaja alkukauden aikana. De Rossi on kuitenkin Francesco Tottin jälkeen nyky-Roman suurin ikoni ja hän esiintyy käytännössä aina kunnossa ollessaan kentällä. De Rossin vieressä on pääsääntöisesti nähty kaksi pelaajaa kolmikosta Radja Nainggolan, Miralem Pjanic, Seydou Keita. Garcian ja Roman onneksi myös huikaisevan viime kauden pelannut Manchester Unitedin tavoittelema Kevin Strootman on palannut pelikentille, mutta mies on vielä pitkän poissaolon johdosta kaukana omasta huippukunnostaan. Interiä vastaan Garcia avannee kolmikolla De Rossi-Nainggolan-Pjanic, joka on tottunut tällä kaudella pelaamaan yhdessä.

Hyökkäyspäässä Roma on ollut tällä kaudella melko tehokas, mutta auttamatta liian yksipuolinen. Roman ongelmat ovat hyvin samankaltaisia Mixu Paatelaisen huuhkajien kanssa, sillä joukkue hyökkää pääsääntöisesti hitailla hyökkäyksillä, vaikka käytössä olevat pelaajat sopisivat paljon paremmin nopeisiin ja kovatempoisiin hyökkäyksiin. CSKA:ta vastaan Roman parhaat paikat tulivat pallonriiston jälkeisistä nopeista hyökkäyksistä, joissa yhä edelleen satumaisen hyvä Il Capitano Totti toimitti palloa linjan taakse juosseille laitureille. Interiä vastaan varma avaaja on Garcian luottopelaaja Gervinho, joka on viime aikoina keskittynyt lähinnä maalipaikkojen tuhlailuun. Gervinho on kuitenkin nopeudellaan ja arvaamattomuudellaan niin vaarallinen pelaaja, että pienestä tehottomuudestaan huolimatta hän ansaitsee avauspaikkansa. Suurempi ongelma on toinen avaava laituri, eli Juan Iturbe, joka siirtyi yli 20 miljoonan euron siirtosummalla täksi kaudeksi Romaan. Iturbe on ollut kaukana viime kauden vireestään ja hänen huonot otteensa ovat huolestuttaneet kovasti Romaa seuraavia ihmisiä. Iturbe on kuitenkin nuori pelaaja, jolle on annettava aikaa sopeutumiselle. Otteiden on parannuttava, mutta vielä ei ole oikea aika tuomita miestä flopiksi.

Inter:

Roberto Mancini palasi rikospaikalle Interiin, jossa mies edellisellä visiitillään voitti kaiken mahdollisen useampaan otteeseen kotimaan kentillä. Mancinin paluu Interissä oli käytännössä vaikein mahdollinen, sillä mies luotsasi ensimmäisessä ottelussaan sinimustat kentälle Milanon derbyyn kaupungin toista jättiläistä vastaan. Madonnina päättyi 1-1, mutta Inter oli ottelussa positiivinen ja Mancinin teesit olivat uponneet joukkueeseen yllättävän nopeasti. Torstain euroliigan ottelussa Inter voitti tuurin ja taidon sekamelskalla Dnipron joutuen pelaamaan koko toisen puoliajan miehen alivoimalla kapteeni Andrea Ranocchian otettua punaisen kortin aivan ottelun toisen puoliajan alussa. Voitto katkaisi samalla Interin viiden ottelun voitottoman putken, joten joukkue pääsee lähtemään henkisesti positiivisista lähtökohdista sunnuntai-illan superkamppailuun.

Dniproa vastaan Freddy Guarinin typerä rike aiheutti myös rangaistuspotkun, jonka maailman tämän hetken kiistatta paras pilkkutorjuja Samir Handanovic torjui. Pilkku oli samalla Slovenian maajoukkuemaalivahdin kuudes peräkkäinen torjuttu pelitilannerankkari, joka on varmasti lähellä jonkinsortin ennätystä. Handanovic onkin ollut sekavan Interin alkukauden selkeästi paras yksittäinen pelaaja. Miehen sopimusta on tällä hetkellä jäljellä enää puolitoista vuotta ja Interillä on kiire uuden sopimuksen sorvaamisessa. Handanovicin jatkuvat hyvät otteet eivät varmasti ole jääneet huomaamatta muualla ja miehen perässä on varmasti moni Euroopan suurseuroista.

Walter Mazzarrin aikana Inter pelasi pääsääntöisesti kolmen topparin puolustuslinjalla, mutta Mancinin kahdessa ensimmäisessä ottelussa Inter on esiintynyt 4-3-1-2 formaatiolla. Mancinin aikana heikon alkukauden pelannut Nemanja Vidic on pudonnut kylmästi penkille, ja miestä tuskin nähdään aloituskokoonpanossa myöskään Romaa vastaan. Andrea Ranocchia jatkoi sekavia otteitaan ottamalla punaisen, mutta Interin kapteeniksi valittu toppari tuntuu nauttivan myös Mancinin suurta luottamusta ja jatkanee avauksessa tulevassa kamppailussa. Toppariparikseen hän saanee erinomaisesti viime aikoine esiintyneen nuoren brassitopparin Juan Jesusin. Interin oikealla laidalla on normaalisti esiintynyt luotettava Japanin maajoukkuemies Yuto Nagatomo, joka kuitenkin missaa tämän ottelun loukkaantumisen vuoksi. Hänen paikallaan nähtäneen hyvin Dniproa vastaan pelannut kokenut argentiinalainen Hugo Campagnaro, jonka kovin haastaja avauspaikasta on loukkaantumisestaan toipunut Italian maajoukkuerinkiin kuuluva Danilo D´Ambrosio.

Interin neljän miehen keskikentällä on kolme varmahkoa avaajaa, Dniproa vastaan pilkun aiheuttanut ja muutenkin huonosti esiintynyt Freddy Guarin, keskikentän terrieri ja korttikuningas Gary Medel sekä hyökkääväksi keskikenttäpelaajaksi siirtynyt nuori superlupaus Mateo Kovacic. Neljännessä paikassa on ennakkotietojen mukaan vahvimmin kiinni Dniproa vastaan komean maalin tehnyt Zdvarko Kuzmanovic, jonka vastuu viime aikoina on jäänyt melko pieneksi. Interin nimekkään keskikentän suurin ongelma on Kovacicin pelipaikka, joka aiheuttaa Mancinille samanlaisia huolia kun Roman Eremenkon paikka huuhkajaryhmässä. Kovacic elää pallosta, mutta kahdessa edellisessä ottelussa mies on jäänyt liikaa pelin ulkopuolelle pelatessaan kymppipaikalla. Nuori Kovacic ei vielä pärjää fysiikassa puolustajille ja ei ole mitenkään erikoisen hyvä kaksinkamppailija tai pelaamaan selkä vastustajan maalia päin. Toisaalta myöskään miehen puolustustyöskentely ei ole sanalla sanoen parasta mahdollista, joten miehen peluuttaminen keskikentän alaoksalla olisi Mancinilta pienoinen riski ja uhraus puolustuspelille.

Mateo Kovacic loistaa Interissä ja maajoukkueessa. (Getty)

Mateo Kovacic loistaa Interissä ja maajoukkueessa. (Getty)

Interin hyökkäyksessä varma avaaja on hyvää kautta pelaava Mauro Icardi, joka saa vierelleen joko Rodrigo Palacion tai loukkaantumisestaan toipuneen Pablo Osvaldon. Osvaldo pelasi erinomaisesti Dniproa vastaan ja teki komean maalin. Palacio on ollut tällä kaudella todella heikko ja varsinkin miehen viimeistely on jättänyt paljon toivomisen varaa. Omissa papereissani Osvaldo on oikeastaan jokaisella osa-alueella Palaciota parempi pelaaja, mutta raportit Italiasta puoltavat Palacion avauspaikkaa. Ottelu on joka tapauksessa erityinen Osvaldolle, joka palaa vanhalle kotiareenalleen. Osvaldo siirtyi kaksi vuotta sitten pois Romasta vahvasti siitä syystä, että miehen välit Roman Curvan kanssa menivät täysin poikki. Osvaldo oli pitkään yksi Roma-kannattajien suurimmista suosikeista, mutta miehen diivailu ja päätös lähteä Roman derbyn aikaan shoppailemaan Lontooseen pelikieltonsa tuhosivat miehen maineen pääkaupungissa. Lopulta välit olivat niin tulehtuneet, että Osvaldon piti vaihtaa maisemaa jo oman turvallisuutensa vuoksi. Osvaldo pelasi viime vuonna Juventuksen riveissä Romaa vastaan Olimpicolla, tuolloin hän ratkaisi voiton tekemällä ottelun ainoaksi maaliksi jääneen Juventuksen 1-0 maalin aivan ottelun varsinaisen puoliajan viimeisillä sekunneilla.

Ottelun kulku:

Roberto Mancini on tunnettu pallonhallintaan pohjaavasta jalkapallostaan, mutta Romaa vastaan joukkue tyytynee puolustamaan tiiviinä ryhmänä ja estämään Roman juoksuvoimaisten laiturien juoksut puolustuksen selustaan. Ottelun mielenkiintoisin taistelu tullaan käymään keskikentällä, jossa vastakkain iskevät Interin tulisieluinen Gary Medel ja Roman terrierikaksikko De Rossi-Nainggolan. Ottelussa tuskin vältytään korteilta ja jonkun edellämainitun ulosajokaan ei olisi minkään valtakunnan yllätys.

Roma on puolustanut viime peleissä kollektiivisesti huonosti ja CSKA puhkoi tiistain UCL-kamppailussa Roman linjan liian helposti useaan otteeseen. Toisaalta Roma ei ole päästänyt maaliakaan kuuteen edelliseen Serie A:n kotikamppailuun, joten pelilliset epävarmuudet eivät ole ainakaan vielä heijastuneet joukkueen tulokselliseen kuntoon. Roman hyökkäys on ollut tehokas, vaikka joukkueelta puuttuu selkeä paikoista kliinisesti maalin tekevä ykköskärki. Roma on Rudi Garcian aikana ollut erityisen aktiivinen ottelun alkuhetkillä ja pyrkii varmasti sunnuntainakin aktiivisella prässillä panemaan vierasjoukkueen ahtaalle heti alkuhetkistä lähtien.

Vedonlyöntimielessä ottelusta on odotettavissa maalirikas kamppailu joukkueiden pelilliset vahvuudet ja heikkoudet huomioonottaen. Yli 2,5 maalin lopputuloksesta saa Betssonilta kahden kertoimen mikä on pelattavan rajamailla. Myös Roman puoliaikajohdosta saatava 2,5 lähentelevä kerroin on ehdottomasti pelattavissa. Tästä saat Betssonin Serie A -kohteet auki.

Juventus-Torino ottelun ennakkoon pääset tästä.