Viikon Derby: Roma ja Lazio kohtaavat kauden ensimmäisessä Derby Della Capitalessa

Sunnuntaina 11 tammikuuta pelataan mahdollisesti koko kauden odotetuin Serie A -ottelu pääkaupungin kahden kiistakumppanin, AS Roman ja Lazion välillä. Derby Della Capitale on vakiinnuttanut reilussa 85 vuodessa asemansa yhtenä maailman tulisimmista ja kiihkeimmistä paikalliskamppailuista ja tällä kertaa lähtökohdat ovat, jos mahdollista, niin vielä hieman tavallista kutkuttavammat.

Mistä ottelussa on kyse?

Tammikuun 9. päivänä vuonna 1900 perustettu Lazio on yksi Italian vanhimmista yhä aktiivisena toimivista jalkapalloseuroista. Lazio on samalla myös Ikuisen Kaupungin vanhin jalkapalloseura. Nimensä se sai maakunnan mukaan, jonka pääkaupunki Rooma on. Lazio oli myös ainoa roomalainen jalkapalloseura, joka vastusti silloisen fasistijohtajan Italo Foschin haluja yhdistää kaikki Rooman alueen jalkapalloseurat yhdeksi isoksi emoseuraksi, jonka tarkoituksena olisi lopettaa Pohjois-Italian suurseurojen jalkapallohegemonia. Kolmen muun seuran fuusioista syntyi AS Roma ja tästä sai alkunsa tähän päivään kestävä vastakkainasettelu kahden pääkaupungin suurimman jalkapalloseuran välillä.

Roma ja Lazio kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa virallisessa ottelussa 8.12 vuonna 1929. Roma voitti Lazion silloisella kotistadionilla pelatun ottelun 15000 silmäparin edessä lukemin 1-0. Kolmen vuoden päästä koko Serie A:n maalikuninkuuden voittanut Rodolfo Volk jäi ikuisesti italialaisen jalkapallon historiaan kaikkien aikojen ensimmäisen Rooman derbyn maalintekijänä. Jotain Rooman kahden seuran kannattajien väleistä kertoo se, että ensimmäiset raportit katsomohulinoista kirjoitettiin historian kaikkien aikojen kolmannessa derbyssä, jossa kummankin joukkueen kannattajat valtasivat pelikentän ja ottelun jälkeen nähtiin useita verisiä tappeluita eri puolella Roomaa.

Roomassa kannattajien erottelu on ollut perinteisesti helppoa. Nimensä mukaisesti Lazio on nimenomaan koko Rooman maakunnan seura, kun taas Roma on kerännyt kannattajiaan erityisesti kaupungin ydinalueilta. AS Roman kotisijoiksi voidaan paikantaa Testaccion alue Rooman ydinkeskustasta, kun taas Lazion kotina pidetään yleisesti viitisen kilometriä kaupungin keskusta-alueen ulkopuolella sijaitsevaa Flaminon aluetta. Itseasiassa Lazio perustettiin aikoinaan aivan Rooman sydämmessä nykyisen Piazza Della Libertán alueella, mutta taivaansinisten kannattajakunnan nähdään yleisesti nykyään tulevan lähinnä ydinkeskusta-alueen ulkopuolelta. Roman kannattajien keskuudessa Lazion kannattajia kutsutaankin yleisesti maalaisiksi, jolla viitataan juuri kannattajien stereotyyppisiin synnyinseutuihin. Rajat ovat selvät ja pysyvät: tiettyjä kaupunginosia pidetään yleisesti AS Roman alueena ja tiettyjä Lazion alueina. Yhtenä käytännön esimerkkinä voidaan pitää Lazion kahden viime kauden parhaan pelaajan Antonio Candrevan tarinaa. Candreva on syntyperäinen roomalainen, joka vietti lapsuutensa alueella, jota on perinteisesti pidetty vahvana AS Roman hallintoalueena. Candreva siirtyi kuitenkin Lazion riveihin kaudeksi 2012 ja ensimmäisen puolen vuoden ajan hänelle buuattiin kollektiivisesti jokaisessa Lazion kotipelissä. Candreva voitti kuitenkin lopulta periksiantamattomuudellaan kaikkien Lazion kannattajien sydämet puolelleen, mutta hänen alkuaikansa kertoo paljon siitä, miten isoista asioista tässä ottelussa on kyse.

Senad Lulic on ikuisesti Lazion kannattajien sydämissä. (Getty)

Senad Lulic on ikuisesti Lazion kannattajien sydämissä. (Getty)

174 kohtaamista virallisissa otteluissa ovat tarjonneet monia ikimuistoisia hetkiä, mutta myös traagisia uutisia. Vuonna 1979 Lazion kannattajasta Vincenzo Paparellista tuli Italian historian ensimmäinen kuolonuhri stadionväkivallan seurauksena. AS Roman Curvasta ammuttiin raketteja kohti Lazion kannattajapäätyä ja  yksi raketeista osui Paparellia päähän kohtalokkain seurauksin. Vuoden 1979 jälkeen derbyissä on vältytty kuolonuhreilta, kiitos siitä kuuluu sille, että ottelu on yksi koko Italian suurimmista vuosittaisista poliisioperaatioista. Kannattajien väliset yhteenotot ovat kuitenkin arkipäivää, ja otteluita ovat varjostaneet erinäköiset rasistiset solvaukset vastapuolen pelaajille. Varsinkin Lazion äärioikeistolainena pidetty kannattajapääty on kunnostautunut jos jonkinmoisin ylilyönnein, mutta Roman enemmän vasemmistolaisina pidettyä kannattajapäätyä ei voidan myöskään pitää puhtaana pulmusena. Nykyisin kannattajapäätyjen poliittiset rajat ovat väljentyneet, mutta rasismi ja muunlaiset solvaukset eivät ole kadonneet mihinkään.

Lazion ja Roman kamppailu eroaa Italian muista paikalliskamppailuista siinä, että seuran kannattajat ovat pääasiallisesti vain Roomasta tai sen lähikunnista, toisin kuin esim. Juventuksen tai Milanon kahden seuran kannattajat, joita löytyy koko Italian alueella. Kumpikaan joukkue ei myöskään kuulu Italian pääsarjan kestomenestyjiin, sillä Roma on voittanut Scudetton kolmesti ja Lazio kahdesti. Tästä johtuen joukkueiden keskenäisestä kamppailusta on muodostunut seurojen kannattajille ja pelaajille ikäänkuin tärkeään cup-finaaliin verrattavissa oleva tapahtuma, jota pidetään yleisesti koko kauden tärkeimpänä yksittäisenä otteluna.

Joskus ottelu on myös kirjaimellisesti cup-finaali. Viimeksi näin tapahtui kaksi vuotta sitten kauden 2012-2013 päätteeksi, jolloin Lazio ja Roma kohtasivat toisensa Coppa Italian finaalissa Stadio Olimpicolla. Seurojen välillä on käyty useita legendaarisia kamppailuja, mutta monelle Lazion kannattajista nimenomaan tämä voitettu Cup-finaali on se suurin ja rakkain muisto paikalliskamppailuista. Ottelu nousi myyttisiin mittasuhteisiin ja Lazion 1-0 voittomaalin tehnyt Senad Lulic on nauttinut erityistä asemaa Lazion kannattajien keskuudessa siitä lähtien, kun mies iski pallon ottelun 71. minuutilla ohi Roman maalia vartioineen Bogdan Lobontin. Lazion kannattajat kannattajat puhuivat ottelusta ”Roman kuolemana” ja esimerkiksi seuraavana kesänä siirtohuhujen kohteeksi joutunut Roman oma kasvatti Daniele De Rossi totesi haastatteluissa, ettei hän voinut siirtyä pois Romasta pelkästään siitä syystä, ettei hän voinut sietää ajatusta siitä, että hänen viimeinen ottelunsa Roman paidassa olisi hävitty matsi Laziolle. Roma palautti osan kunniastaan seuraavan kauden ensimmäisessä ottelussa, jossa voittomaalin tehnyt Federico Balzaretti juhli maaliaan puhkeamalla kyyneliin Roman kannattajapäädyn edessä.

Roma

Derbyn näennäinen kotijoukkue Roma nappasi edellisellä kierroksella elintärkein 1-0 vierasvoiton Udinesen vieraana Davide Astorin maalilla, joka oltaisiin hyvin myös voitu hylätä. Italiassa ei ole vielä siirrytty maaliviivateknologiaan, jonka vuoksi edes lukuisien hidastuksien perusteella ei voida sanoa varmaksi ylittikö Astorin pusku maaliviivan kokonaan. Maali hylättiin ensiksi, mutta linjatuomarin suositusten jälkeen päätuomari päätti lopulta hyväksyä maalin. Ottelu oli lopulta melko tylsä ja Roma sortui jälleen kerran tälle kaudelle ominaiseen maalipaikkojen tuhailuun. Lopulta Astorin ensimmäisen puoliajan maali riitti voittoon, mutta Roman pitää parantaa peliesitystään huomattavasti pystyääkseen haastamaan kovavireisen Lazion kauden tähänastisessa kohokohdassa sunnuntaina.

Giallorosin paljon parjattu puolustus on pelannut viime aikoina hyvin. Roma ei ole päästänyt maaliakaan kolmessa edellisessä liigaottelussa ja päävalmentaja Rudi Garcia on saanut vihdoin pitkäaikaispotilas Leandro Castania lukuunottamatta kaikki parhaat miehet samaan aikaan kentälle. Cagliarissa Italian maajoukkuerinkiin noussut Davide Astori on ollut tällä kaudella Roman paras ja varmin yksittäinen toppari, vaikka kesän siirtoikkunan loppuhetkillä Kreikan Olympiakosista siirtynyt Kostas Manolas onkin väläytellyt aika-ajoin potentiaaliaan. Garcia on joutunut jatkuvien loukkaantumisten vuoksi vaihtelemaan puolustuslinjan koostumusta ottelusta toiseen, joten Roman kannalta toivottavaa on se, että nykyiset miehet pysyisivät kasassa edes muutaman peräkkäisen ottelun verran.

Keskikenttämies Kevin Strootman on toipunut viime maaliskuun polvivammastaan ja lähestyy täyttä pelikuntoa. Udinesea vastaan mies pelasi ensimmäisen 90 minuuttisen yli yhdeksään kuukauteen ja Garcialla alkaa olla käsissään pienimuotoinen positiivinen ongelma keskikenttäpelaajiensa kanssa. Radja Nainggolan on noussut kuin varkain sarjan parhaiden pelaajien joukkoon ja myös Miralem Pjanic pelaa käytännössä aina kunnossa ollessaan. Daniele De Rossi on seuralegenda, mutta nykyisillä otteillaan hänen ei kuuluisi olla Roman avauskokoonpanossa. Pienin odotuksin kesällä pääkaupunkiin siirtynyt Seydou Keita on ollut mainio ja myös täyteen iskuun piakkoin pääsevä Strootman halajaa varmasti avaukseen. Toistaiseksi Garcia on onnistunut pitämään kaikki joukkueensa pelaajat tyytyväisenä, mutta kevätkaudella mies on pakotettu rotaatioon, jotta kaikki keskiakselin nimekkäät miehet saavat peliaikaa. Keita on kuitenkin Gervinhon kanssa sivussa tästä ottelusta viikon päästä alkavien Afrikan mestaruuskisojen vuoksi.

Kevin Strootman tekee hitaata paluuta täyteen pelikuntoon. (Getty)

Kevin Strootman tekee hitaasti paluuta täyteen pelikuntoon. (Getty)

Romalla on käsissään orastava maalinteko-ongelma. Marraskuun lopun Inter pelin jälkeen punakeltaiset ovat pelanneet viisi ottelua, joissa se on onnistunut maalinteossa viiteen otteeseen. Udinesea vastaan ainoasta maalista vastasi toppari eikä hyökkäyspään pelaajille viime aikoina ole siunaantunut juurikaan onnistumisia. Garcia on viime kuukausina peluuttanut Francesco Tottia 4-3-3 formaation yksinäisenä kärkenä. Il Capitano on edelleen loistava jalkapalloilija, mutta nykyisellään hän ei kykene pelaamaan kärjessä riittävällä tasolla. Totti laskeutuu usein todella alas hakemaan palloa, jonka myötä Romalla ei käytännössä ole lainkaan kohdepelaajaa hyökkäyspäässään. Mattia Destro iski viime kaudella kovia maalimääriä, mutta viime aikoina hän on pudonnut täysin Garcian suunnitelmien ulkopuolelle. Udinesea vastaan viime kesän ökyhankinta Juan Iturbe pelasi kärjessä Tottin vaihdon jälkeen ja vaikutti pitkästä aikaa pirteältä. Iturben alkukausi on ollut vaikea ja mies ei ole näyttänyt Roman lähes 30 miljoonan euron siirtosumman arvoiselta pelaajalta. Iturbe ei kellottanut Udiesea(kaan) vastaan tehoja, mutta oli silti Roman näkyvin yksittäinen hyökkäyspään pelaaja.

Lazio

Rooman taivaansininen puoli on noussut viime viikkojen hyvillä otteilla salakavalasti jo sarjan kolmossijalle. Laziota pidettiin ennen kauden alkua potentiaalisena haastajana, mutta Milanon kummankin joukkueen ja Napolin vaisujen otteiden myötä Lazio taistelee tällä kaudella tosissaan kolmannesta sijasta ja pääsystä ensi vuoden Mestareiden Liigaan. Lazion alkukausi oli tuloksellisesti ja pelillisesti melko vaisu, mutta viime aikoina ensimmäistä kauttaan taivaansinisiä valmentaman Stefano Piolin palaset ovat tuntuneet loksahtaneen paikalleen. Lazio antoi todellisen varoituksen kilpailijoilleen edellisen kierroksen kotiottelussa Sampdoriaa vastaan, joka päättyi täydellisen dominoinnin jälkeen kotijoukkueen 3-0 voittoon.

Lazion ykkösmaalivahti Federico Marchetti on palannut vaikean viime kauden jälkeen omalle vahvalle tasolleen. Syystä tuntemattomasta mies romahti täysin viime kaudella menettäen joukkueen ykkösmaalivahdin paikan Allsvenskanin Kalmarista parhaiten muistettavalla Albanian maajoukkuemaalivahdille Ertit Berishalle. Marchetti teki käsittämättömiä virheitä vielä viime kaudella eikä myöskään tämän kauden alku mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Viime aikoina Lazion peli on parantunut ja samalla myös Marchetti on noussut suosta erinomaiseksi ja luotettavaksi Serie A:n ylemmän keskikastin joukkueen ykkösmaalivahdiksi.

Ennen kauden alkua Lazion suurimpana kysymysmerkkinä pidettiin joukkueen puolustusta. Taivaansiniset hankkivat isolla rahalla Hollannin maajoukkuemiehen Stefan De Vrijn uudeksi ykköstopparikseen, mutta kannattajat odottivat myös toista isoa nimeä puolustuslinjaan. Lopulta Lazion siirroista vastaava urheilutoimenjohtaja Igli Tare päätyi ostamaan tuntemattoman argentiinalaisen Santiago Gentilettin puolustuslinjan toiseksi uudeksi vahvistukseksi. Lazion kannattajat eivät olleet tyytyväisiä, mutta Gentiletti osoitti olevansa erinomainen puolustaja alkukauden aikana. Mies kuitenkin loukkasi polveaan ja joutuu olemaan koko loppukauden sivussa. Hänen paikallaan Sampdoriaa vastaan esiintyi kuumaverinen Lorik Cana, joka saattaa pimahtaa koska tahansa punaisen kortin arvoisesti. Rooman derbyssä tunteet tunnetusti käyvät kuumana, joten Canan pään kestävyys ennen suurta ottelua on suurehko kysymysmerkki.

Lazion tämän kauden suurin vahvuus on ollut joukkueen keskikenttä. Jo mainittu Senad Lulic nauttii ikuista kannattajien suosiota Coppa Italian ratkaisumaalinsa myötä ja luotettava Bosnian maajoukkuemies pelaakin ottelusta toiseen aina kunnossa ollessaan. Viimeisten tietojen perusteella Lulic joutuisi kuitenkin jättämään tulevan derbyn välistä jalkavamman vuoksi. Kyseessä on iso lovi Laziolle, sillä ringistä ei löydy toista saman tasoista kyseisen roolin pelaajaa. Argentiinan maajoukkuemies Lucas Biglia on noussut tällä kaudella aivan uudelle tasolle. Tyylikäs keskikentän pelinrakentaja rakentelee rauhallisesti Lazion peliä ja antaa muiden miesten nousta hyökkäyksien tueksi. Viime aikoina kirkkaiten on loistanut nuori 21-vuotias brasilialainen Felipe Anderson, joka siirtyi Lazioon kovin odotuksin viime kaudeksi. Debyyttikausi Euroopassa oli vaikea ja hätäisimmät ehtivät tuomita miehen täydelliseksi flopiksi. Ujo brasilialainen on kuitenkin tällä kaudella näyttänyt epäilijöilleen pitkää nenää nousemalla sarjan parhaiden pelaajien joukkoon. Viimeisessä viidessä ottelussa mies on tehnyt tehot 5+4 ja hän dominoi kenttää Sampdoriaa vastaan tavalla, joka sai Italolehdet vertaamaan miestä itse Diego Maradonaan. Lazion keskikentän tilanteesta kaiken kertoo se, että joukkueen viime kausien ehdoton ykkösnimi Antonio Candreva ei tällä hetkellä kuulu joukkueensa optimiavauskokoonpanoon, sillä toista yläoksan paikkaa pitää itsellään elävä seuralegenda ja joukkueen kapteeni Stefano Mauri, joka on saanut vihdoin pelata ehjän kauden tyhjästä tempaistujen sopupeliepäilyjen jälkeen. Lulicin loukkaantuminen tarkoittanee kuitenkin sitä, että Mauri siirtyy yläoksalta alaoksalle ja Candreva palaa takaisin avauskokoonpanoon omalle tutulle pelipaikalleen.

Ratkaiseeko Miroslav Klose jälleen yhden ottelun?

Ratkaiseeko Miroslav Klose jälleen yhden ottelun?

On mielenkiintoista nähdä kenet Pioli valitsee derbyssä joukkueen yksinäiseksi kärjeksi. Ilmaissiirrolla kesällä Ranskan divariseura Nantesista siirtynyt isokokoinen Filip Dordevic on yllättänyt kaikki erinomaisilla otteillaan, mutta kokenut legenda Miroslav Klose on osoittanut ennenkin olevansa parhaimmillaan nimenomaan tämän ottelun kaltaisissa isoissa matseissa. Kokenut Klose ei helposta hätkähdä, joten Pioli varmasti tietää mitä saa kokeneelta saksalaiskärjeltä. Klose on ikänsä myötä menettänyt paljon fysiikastaan, mutta maalivainu on ominaisuus, joka pysyy ikuisesti. Klose lienee yhä paikan saadessaan yksi planeetan kliinisimmistä viimeistelijöistä ja tästä syystä ehkä Dordevicia parempi valinta sunnuntain otteluun. Klosella on myös kokemusta Derbyn ratkaisemisesta, sillä miehen lisäajan maali ratkaisi kauden 2011 ensimmäisen paikallisottelun Laziolle. Legendan mukaan seuraavana päivänä postimies polvistui jakaessaan postia Klosen eteen ja suuteli uuden ikoninsa jalkoja kiitokseksi ratkaisumaalista.

Ottelun kulku

Tämän ottelun kaltaisissa isoissa derbyissä on vain yksi sääntö: vältä tappio keinolla millä hyvänsä. Tästä johtuen ottelua ei voi suositella esteettisen jalkapallon ystäville, sillä väsyneen vertauksen mukaan ottelu tulee todennäköisesti muistuttamaan enemmän sotaa kuin jalkapalloa. Lähtökohtaisesti ottelussa tuskin tullaan näkemään montaa maalia, sillä kumpikin joukkue lähtee takuuvarmasti otteluun puolustuksen kautta. Tämän kaltainen ottelu myös vaatii välillä toisentyyppisiä pelaajia kentälle ja tästä johtuen esim. Roman oma kasvatti ja ikitaistelija Alessandro Florenzi lienee todennäköinen avaaja joukkueen oikealle laidalle. Roman oikealla pelaava laitapakki Maicon tarvitsee tukea Lazion vaarallisten laitapelaajien kurissapitämiseen ja loistavalla asenteella 90-minuuttia töitä tekevä Florenzi on oikea mies hänen kaverikseen illan otteluun.

Perinteisen jalkapalloviisauden mukaan ottelut joko voitetaan tai hävitään keskikentällä. Tämä pätee myös tähän otteluun, sillä kummankin joukkueen vahvuudet ovat nimenomaan kyseisellä osastolla. On mielenkiintoista nähdä pysyvätkö tunteet tällä kertaa kurissa vai nähdäänkö ottelussa perinteisiä derby-ylilyöntejä. Varsinkin Roma-kasvatit De Rossi ja Totti ovat olleet yleensä tämänkaltaisissa isoissa otteluissa jopa ylilatautuneita, mikä on purkautunut rajuina taklauksina ja turhina varoituksina. Myös esim. Lazion Loric Cana on potentiaalisia pimahtajia eikä punaisen kortin viuhuminen olisi minkään sortin yllätys.

Rudi Garcian täytyy keksiä jotain uutta Roman hyökkäyspelaamiseen, mikä on ollut viime otteluissa erittäin mielikuvituksetonta. Täysin paitsioon joutunut Mattia Destro saattaisi olla hyvä veto, sillä mies on synnynnäinen viimeistelijä ja Roma tarvitsee tämän kaltaisessa ottelussa selkeän kohdepelaajan, jolle kohdistaa avauksia. Francesco Tottia on kuitenkin vaikea penkittää tällaiseen otteluun, joten Destron avauspaikka vaatisi taktiikan täydellistä uudistusta, mikä lienee epätodennäköistä näinkin tärkeän ottelun alla. Katseet kääntyvätkin lähinnä Roman laitapelaajiin, joiden ruuti on ollut viime viikkoina märkää. Florenzin, Ljajicin ja Iturben on nostettava tasoaan ja osuttava pitkän tauon jälkeen myös maalipuiden väliin. Roman derby on se ottelu, jossa tehdään legendoja ja maali oikeaan paikkaan saisi kaikki unohtamaan viime aikojen heikot otteet.

Vedonlyönti

Jostain minulle tuntemattomasta syystä vedonlyöntiyhtiöt Betsson etunenässä rankkaavat näennäisen kotijoukkueen Roman ottelun selkeäksi ennakkosuosikiksi. Roma on ollut viime aikoina tuloksellisesti hyvässä iskussa, mutta pelillisesti Lazio on ollut viime otteluissa Rooman joukkueista se parempi osapuoli. Lazion suoralle voitolle tarjottava neljän kerroin on omasta mielestäni reilu ylikerroin ja myös x2 lopputulokselle tarjottava 1.80 on ehdottomasti pelattavissa. Odotan ottelusta myös vähämaalista, joten alle 2,5 maalille tarjottava 1.82 kerroin päässee myös omalle vetolapulleni.

Jos et ole vielä Betssonin asiakas niin nappaa taskuusi maistuva ensitalletusbonus. Saat talletuksesi tuplana eli jos talletat 100 euroa, voit aloittaa pelaamisen 200 eurolla.

Joukkueiden todennäköiset avauskokoonpanot

Näyttökuva 2015-01-09 kello 20.20.23

Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä Viasatin XTRA kanavalta klo 15.55 alkaen.