SJK ei kuvia kumartele

Jatkuuko sama murhaava meno myös liigassa? (SJK)

Jatkuuko sama murhaava meno myös liigassa? (SJK)

Ykkösestä jalkapallon Veikkausliigaan kaudeksi 2014 noussut SJK lähtee kauteen kovin tavoittein. Voittamaan tottunut kokoonpano tähtää suoraan mitalitaistoon.

SJK ei hävinnyt otteluakaan kaudella 2011 Kakkosessa. Hurja meno jatkui Ykkösessä. Ensimmäisenä kesänä joukkue jäi vielä RoPSin varjoon, mutta viime kaudella nousu Veikkausliigaan oli jo tosiasia.

SJK:n hyvinvoiva organisaatio on vahvistanut joukkuetta edelleen viime kaudesta. Ainut kokoonpanon jättänyt on viime kauden ehdoton johtaja ja kapteeni Chris Cleaver, joka liittyi Simo Valakarin valmennustiimiin. Tulijapuolella nimiä on listaksi asti.

Suomalaisista kovimmat värväykset ovat Juho Lähde (TPS), Marco Matrone ja Jussi Aalto (Haka) sekä Felipe Aspegren (FC Inter ja U21-maajoukkue). SJK:n menestymisen kannalta olennaisinta on kuitenkin uusimpien ulkomaalaisvahvistusten taidot.

Pohjanmaalaisten viime kauden tärkeimmät pelaajat olivat Pavle Milosavljevic, Richard Dorman, Cleaver, Mihkel Aksalu, Gert Kams, Josu ja Akseli Pelvas. Tälle listalle pitäisi seuran historian ensimmäisellä liigakaudella nousta edellä mainittujen tulokkkaiden lisäksi espanjalaiset Hectór García ja Carlos López sekä serbipuolustaja Zeljko Savic.

Joukkue ei ole virallisesti ilmoittanut tavoitettaan, mutta intohimoiset fanit ja seuraorganisaation pamput tuskin tyytyvät muuhun kuin mitalitaistoon. Siihen tarvitaan muutama todellinen Veikkausliigatähti.

Mutta miten käy jos voittoja ei alakaan heti tulla, kestääkö pohjanmaalaisten kärsivällisyys? Päävalmentaja Simo Valakari on täysammattilainen. Entinen A-maajoukkuepelaaja valmentaa SJK:ssa ensimmäistä kertaa aikuisjoukkuetta, mutta on suoriutunut pestistään mainiosti. Hän tuskin sortuu paniikkinappuloiden paineluun, mutta kestääkö jalkapallotoimenjohtaja Keith Armstrongin kantti ylämäkeä? Vai onko ratkaisuna ilmasillan aukeaminen ja uusien ulkomaalaispelaajien hankinta?

Milosavljevic johtaa puolustusta

Pavle on ottanut Seinäjoen omakseen ja vastaanotti kapteenin nauhan täksi kaudeksi (SJK)

Pavle on ottanut Seinäjoen omakseen ja vastaanotti kapteenin nauhan täksi kaudeksi (SJK)

Viron maajoukkueeseen pitkään kuulunut Mihkel Aksalu on seinäjokelaisten ehdoton ykkösmaalivahti. Hänen edessään peliä johtaa juuri kapteeniksikin valittu Pavle Milosavljevic. Kannattajat valitsivat viime syksynä edellisenä talvena ryhmään liittyneen Milosavljevicin joukkueen kauden parhaaksi.

Muut puolustajat tulevat joukosta Savic, Dorman, Kams, Timo Tahvanainen, Kalle Taimi, Timo Rauhala ja Matti Lähitie.

SJK on monessa yhteydessä korostanut oman pelaajatuotantonsa kehitystä. Tämä ei kuitenkaan vielä edustusjoukkueessa näy. Viime kaudella asiaa puitiin jopa sääntökirjojen kanssa, kun Ykkösen ottelussa AC Kajaania vastaan Valakarin ryhmä ei täyttänyt Palloliiton asettaman kotimaisten pelaajien kiintiötä.

Jussi Aallon uusi tuleminen?

Marco Matrone ja jo kerran voitettu VPS vastassa jälleen viikonloppuna (SJK)

Marco Matrone ja jo kerran voitettu VPS vastassa jälleen viikonloppuna (SJK)

SJK:n keskikentältä ja hyökkäyksestä löytyy monia mielenkiintoisia nimiä. Turun kriisit taakseen jättänyt Lähde oli viime kaudella koko Palloseuran tavoin vaisu. Potentiaalia joka paikan höylässä on kuitenkin vaikka mihin. Miehen asenne on aina kohdillaan, eikä yksikään tilanne mene ohi taistelutta. Turusta kaapattiin myös Felipe Aspegren, joka pelasi yhden kauden FC Interissä jätettyään HJK:n organisaation.

”Felppu” pelasi vielä Klubi04:ssä topparina. Pieni koko ajoi hänet kuitenkin Interissä ja Pikkuhuuhkajissa laidalle. Nyt pelaaja itse tavoittelee varmasti ensisijaisesti paikkaa keskikentältä.

Tänä vuonna 31 vuotta täyttävä Jussi Aalto on pelannut 157 liigaottelua, joissa on syntynyt 28 maalia. Viime kaudella kymppipaikalla parhaiten viihtyvä Aalto haki vauhtia Ykkösestä ja voittikin Hakan paidassa sarjan maalikuninkuuden.

Aalto on parhaimmillaan loistava hyökkäyspään pelaaja. Viime kauden ei kannata kuitenkaan antaa hämätä liikaa. Suuri osa 15 maalista syntyi rangaistuspotkuista. Potentiaalia liigan hyökkääjien eliittiin palaamiseen Aallolla kyllä on. Samaan hengenvetoon on mainittava Pelvas, joka jäi viimeistään viime kaudella HJK:ssa täysin paitsioon. ”Aksu” tekee maaleja kovalla prosentilla ja osui viime syksynä SJK:lle ennen kaikkea silloin kun tarve oli suurin.

Hyökkääjistä huomioon on otettava myös viime kauden joukkueen sisäinen maalikunkku Toni Lehtinen. 30-vuotispäiviään tänä keväänä juhliva konkari on pelannut jo 166 liigaottelua ja tehnyt 58 maalia. Viime vuonna Ykkösessä osumia tuli kymmenen, mutta talvi ei anna viitteitä huippukaudesta. Toki vanha herra voi vertyä ja yllättää.

Kuten aiemmin todettua, tulee ulkomaalaisten rooli olemaan tärkeä SJK:ssa. Milosavljevic on puolustuksen johtaja, mutta myös kentän ylempiin osiin tarvitaan voimaa, mikäli tavoitteeksi halutaan asettaa Veikkausliigamitali.

Esimerkiksi espanjalaiskaksikko García-Lópezin on pystyttävä toimittamaan palloa verkon perukoille tai ainakin luotava hyviä paikkoja muulle viimeisen kolmanneksen miehitykselle.

12. pelaaja kunniaan

SJK:lla on vahva voittamisen kulttuuri päällä ja fanit odottavat lisää (SJK)

SJK:lla on vahva voittamisen kulttuuri päällä ja fanit odottavat lisää (SJK)

SJK:n verkkosivujen pelaajalistan 12. nimi on ”jäädytetty” Klopeille. Seinäjokelaisten kannattajajoukko on äänekäs ja elää vahvasti omiensa rinnalla. SJK:n liigaan nousu varmistui viime syyskuussa kauden toiseksi viimeisellä kierroksella. Ratkaisuottelun Hakaa vastaan näki lähes 5000 katsojaa.

Sijoittui Seinäjoen Jalkapallokerho tulevalla kauden miten tahansa, saa suomalainen pääsarjafutis mielenkiintoisen lisäjäsenen joukkoonsa. SJK:n organisaatio on toimiva, joukkue mielenkiintoinen ja meno katsomossa vauhdikasta.