Suomi iskee Kreikan kimppuun – Voitto on otettavissa

Suomi kohtaa myöhään lauantai-iltana EM-karsintojen ensimmäisessä kotiottelussaan Olympiastadionilla lohkon F ennakkosuosikin Kreikan.

Lähtökohdat:

Suomi on yhden pelatun kierroksen jälkeen lohkokärjessä. Huuhkajat kukisti Färsaaret vieraskentällä maalein 3-1 (0-1). Maalintekijöinä toimivat aivan viime hetkillä avaukseen Kasper Hämäläisen loukkaantumisen takia nostettu Riku Riski, joka osui kahdesti sekä Roman Eremenko. Vaikka vastustaja oli varsin heikko, Suomi esiintyi silti mallikkaasti eikä häkeltynyt edes Färsaarten johtomaalista ensimmäisen jakson lopulla.

Kesän MM-kisojen jälkeen uudistunut Kreikka on puolestaan keskellä muutosta. Pari avainpelaajaa lopetti maajoukkueuransa, eikä valmentajaa Fernando Santosista kokeneeseen italialaiseen Claudio Ranieriin vaihtanut joukkue ehtinyt pelata ennen karsintoja yhtään harjoitusottelua. Maa aloitti karsinnat häviämällä kotonaan 0-1 Romanialle. Fanien huonon käytöksen takia suljettujen ovien takana pelatun ottelun jälkeen lehdistö hyökkäsi rajusti uutta päävalmentajaa vastaan ennen kaikkea hänen pelaajavalintojensa takia. Ryhmää nuorentanut Ranieri jätti muun muassa kokeneen 34-vuotiaan maalitykin Theofanis Gekasin kokonaan ulos joukkueesta ja peluutti kärjessä lähes kymmenen vuotta nuorempaa Konstantinos Mitroglouta. Kaikki mitä sinun täytyy tietää Kreikasta ja jopa enemmän toisesta artikkelistamme linkin takaa.

Lauantain ottelu on molemmille maille elintärkeä. Suomen pitää lopputurnaukseen mennäkseen voittaa kotiottelunsa, ja Kreikalle taas karsintojen aloittaminen kahdella häviöllä olisi katastrofi, joka saattaisi tietää jopa valmentaja Ranierille lopputiliä. Nyt jos koskaan Suomella on otollinen hetki kohdata Kreikka.

Ottelun ratkaisu:

Kreikka on perustanut pelinsä vuosikaudet tiukkaan puolustuspelaamiseen ja teräviin vastaiskuihin. Vaikka joukkue onkin nyt uudistusten keskellä, niin pitää muistaa että sen maalivahti ja viisi alinta kenttäpelaajaa vasenta pakkia lukuun ottamatta ovat kaikki kesän MM-kisoissa esiintyneitä kokeneita pelaajia.

Huuhkajien pitää löytää keinot Kreikan puolustuksen murtamiseen. Färsaaret-pelissä joukkue pelasi palloa systemaattisesti Eremenkolle vastustajan linjojen väliin kymppialueelle, josta kapellimestari tarjoili lukuisia maalipaikkoja kanssapelaajilleen. Eremenko jatkanee joulukuusen toiseksi ylimmällä oksalla, mutta kysymys kuuluu, miten linjojen väliin tehdään tilaa, johon Eremenkolle  saadaan pallo positiiviseen peliasentoon. Kreikan ryhmitys pitää saada liikkeeseen niin syvyys- kuin leveyssuunnassakin, jotta tiloja muodostuisi. Tämän kannalta elintärkeässä asemassa ovat Färsaaret-ottelussa niin piikissä pelanneelta Teemu Pukilta, Eremenkon vierellä pelanneelta Riku Riskiltä kuin syvemmältä keskikentältä lähteneeltä Alexander Ringiltäkin nähdyt linjoja repivät pystyjuoksut. Myös laitapakkien Kari Arkivuon ja Jere Urosen merkitys on suuri. Heidän tulee ensinnäkin päästä murtautumaan ja hyviltä sektorilta keskittämään laidalle pystyjuoksujen ansiosta muodostuvista 2v2 tilanteista. Lisäksi pakit ovat tärkeässä roolissa leveyden pitäjinä, kun Kreikan pakkaa pyritään liikuttamaan kentän poikittaissuunnassa.

Puolustuksellisesti Suomen pitää säilyttää koko ajan kenttätasapainonsa, sillä Kreikka on erittäin vaarallinen vastaiskujoukkue. Mitrogloun lisäksi Romaniaa vastaan Kreikan laidoilla pelanneet vastaiskupelaajat Georgios Samaras sekä Dimitris Salpingidis täytyy ottaa kiinni siten, että he eivät pääse vauhdilla kuljettamaan Suomen puolustuslinjaa vastaan. Suomi ei myöskään saa olla yliaggressiivinen Kreikan hyökätessä hitaasti. Huuhkajien puolustuslinja ei pärjää 1v1-tilanteissa, jos puolustettavat alueet ovat isoja, ja näin käy jos puolustetaan korkealla prässitasolla riistoja hakien.

Seuraa heitä:

Suomen hyökkäyspään pelaajat ovat olleet viime aikoina erinomaisessa maalivireessä. Niin maa- kuin seurajoukkueessakin verkkoa ovat heiluttaneet Pukki, Eremenko, Hämäläinen ja Riski.

liputArvio:

Suomi ottaa elintärkeän voiton maalein 2-0.

Jos sinulla ei ole lippua vielä tähän historialliseen #Kaikkienaikojenkarsinnat kotiavaukseen, niin kannattaa tsekkaa kampanjamme, jossa on jaossa 26 lippua lauantaille! Tsekkaa lisätiedot tästä.