Top 10: Valioliigan parhaat laiturit

Seuraavana Faneille.comin parrasvaloihin astuu Valioliigan parhaat laiturit. Moni listauksen pelaajista pelaa toki ajoittain muissakin rooleissa hyökkäyspäässä, mutta se ominaisin paikka löytyy laiturin tontilta.

10. Erik Lamela, Tottenham

Erik Lamela siirtyi AS Romasta Tottenhamiin noin 30 miljoonalla eurolla. Argentiinalaisen maalitahti ei ole ollut Valioliigassa yhtä hurjaa kuin Italiassa, kun Lamela viimeisteli Romalle päätöskaudellaan peräti 15 osumaa, vaikka oli kauden aikana loukkaantuneenakin. Laiturin alku Englannissa oli hankala, mutta Mauricio Pochettinon alaisuudessa Lamela on löytänyt uuden vaihteen ja vakiinnuttanut mainioilla otteillaan paikan avauskokoonpanosta. Argentiinalainen teki Tottenhamin tämän kauden avausmaalin Evertonin verkkoon.

9. Leroy Sané, Manchester City

Manchester City maksoi Leroy Sanésta lähes 50 miljoonaa euroa, mikä teki saksalaisesta Cityn kesän toiseksi isoimman hankinnan. Vasta 20-vuotias laituri pelasi erinomaisen kauden Schalken paidassa, mikä palkittiin maajoukkuedebyytillä Ranskaa vastaan. Sanella on vielä heikkouksia, kuten ajoittaiset heikot ratkaisut sekä kaksinkamppailut, mikä voi näkyä varsinkin avauskaudella fyysisessä Valioliigassa. Nuorukainen omaa kuitenkin valtavasti potentiaalia, mistä on osoituksena muun muassa kahdeksan maalia viime kauden Bundesliigasta. Sane on nopea pelaaja, joka tykkää haastaa puolustajia ja useimmiten hyvällä lopputuloksella. Kyseessä on Pep Guardiolan hankinta, joten vastuuta on varmasti luvassa.

8. Marko Arnautovic, Stoke

Marko Arnautovic on Stoken hyökkäyspelin tärkein palanen. Itävaltalainen joko viimeisteli tai syötti lähes puolet joukkueensa viime kauden maaleista.Kyseessä oli todellinen läpimurtokausi, sillä Arnautovic teki 11 maalia ja laituri on yltänyt kovempaan maalimäärään vain Twentessä kaudella 2008-09. Kookas itävaltalainen pystyy pelaamaan monipuolisissa rooleissa hyökkäyspäässä, mutta viihtyy parhaiten vasemmalla laidalla.

7. Henrikh Mkhitaryan, Manchester United

Manchester Unitedin uuden hankinnan ympärillä on riittänyt alkukaudella kysymysmerkkejä, sillä Henrikh Mkhitaryan on pelannut kahdessa ensimmäisessä ottelussa yhteensä vain puoli tuntia. Todennäköisesti armenialainen ei ole vain tarpeeksi kovassa fyysisessä kunnossa, sillä kyseessä on José Mourinhon oma hankinta, joten laiturille on varmasti kaavailtu paikka avauskokoonpanosta. Mkhitaryan teki viime kaudella 11 maalia sekä syötti peräti 15, ja mies äänestettiinkin Bundesliigan kauden parhaaksi pelaajaksi.

6. Willian, Chelsea

Willian on sementoinut kolmessa vuodessa paikkansa Chelsean oikealta laidalta. 28-vuotias brasilialainen on varsin pienikokoinen, mutta kompensoi tätä loistavalla tekniikalla. Willian haastaa aktiivisesti puolustajia ja jakaa mainioita keskityksiä laidaltaan. Viime kaudella brasilialainen sai myös vastuuta erikoistilanteissa ja viimeistelikin pari komeaa osumaa vapaapotkuista. Willian oli yksi harvoista Chelsean pelaajista, joka säilytti aiemmilta kausilta tutun tasonsa muun joukkueen kyntäessä.

Willian valittiin viime kauden päätteeksi Chelsean vuoden pelaajaksi. Kuva: Getty

Willian valittiin viime kauden päätteeksi Chelsean vuoden pelaajaksi. Kuva: Getty

5. Sadio Mané, Liverpool

Southamptonin historiallisen hyvän kauden avainpelaajiin lukeutunut Sadio Mané siirtyi kesällä Liverpooliin noin 40 miljoonalla eurolla. Senegalilainen viimeistelikin heti debyyttiottelussaan Liverpoolin paidassa avausmaalinsa uudelle seuralleen Arsenalia vastaan. Mané teki kahden kauden aikana Southamptonissa yhteensä 21 osumaa ja on jo osoittanut tasonsa Valioliigassa. 24-vuotias laituri oli Liverpoolilta todellinen täsmähankinta ja miehestä tulee olemaan vielä paljon iloa Redsin kannattajille.

4. Anthony Martial, Manchester United

Vasta 20-vuotiaan Anthony Martialin parhaat vuodet ovat varmasti vasta tulossa, mutta ranskalaisen debyytikausi Manchester Unitedissa oli vakuuttava. Vuosi sitten reilulla 40 miljoonalla Monacosta hankittu ranskalainen viimeisteli avauskaudellaan 11 täysosumaa ollen Unitedin paras maalintekijä ja sementoi paikkansa avauskokoonpanon vasemmalla laidalla. Tuulennopea ranskalainen haastaa erinomaisesti puolustajia ja haistaa maalipaikat hyvin. Martialin ensimmäinen kosketus on loistava, mutta toisinaan hän aikailee liikaa ratkaisujensa kanssa.

3. Riyad Mahrez, Leicester

Riyad Mahrez oli yksi Leicesterin viime kauden sensaation suurimmista hahmoista. Mahrez oli aikasemmin urallaan tehnyt yli neljä maalia kaudessa vain Ranskan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla, mutta viime kaudella ranskalainen paukutti peräti 17 täysosumaa Valioliigassa. Tämän lisäksi Mahrez antoi peräti 11 maaliin johtanutta syöttöä. Algerialainen on kokonaisvaltainen paketti vailla suurempia heikkouksia ja on aina vaarallinen saadessaan pallon. Mahrezia huhuiltiin kesän aikana moniin suurseuroihin, mutta hallitseva mestari onnistui kuin ihmeen kaupalla pitämään tähtipelaajan riveissään.

2. Eden Hazard, Chelsea

Chelsean viime kauden konttaaminen tiivistyy oikeastaan Eden Hazardiin. Kaudella 2014-15 Valioliigan parhaaksi pelaajaksi valittu belgialainen pelasi viime kaudella 30 ottelua putkeen ilman maaleja. Lumipallo lähti vyörymään väärään suuntaan heti kauden alusta ja sen pysäyttäminen muodostui lähes mahdottomaksi jopa Hazardille, eikä laituri pystynyt kuin ajoittain väläyttelemään todellista tasoaan. Tällä kaudella kentällä on nähty vanha tuttu Hazard ja belgialainen viimeisteli Chelsean kauden avausmaalinkin. Parhaimmillaan Hazard on yksi maailman parhaimpia laitureita, ja kuluva kausi onkin todella tärkeässä asemassa. Viime kauden kaltaiseen farssiin ei olisi oikein varaa, niin Chelsealla kuin Hazardillakaan.

1. Alexis Sanchez, Arsenal

Alexis Sanchez on osoittautunut loistavaksi hankinnaksi Arsenalille ja chileläinen on viimeistellyt kahdessa kaudessa 29 maalia tykkimiehille, vaikka varsinkin viime kauden murheena oli pienet loukkaantumiset. Arsenal on kärsinyt kunnon ykköskärjen puutteesta jo vuosia, mikä on lisännyt Sanchezin vastuuta maalinteon suhteen. 27-vuotias laituri on lontoolaisten hyökkäyksen kenties tärkein palanen ja pystyy pelaamaan monissa eri rooleissa, mutta on omimmillaan nimenomaan laidalla.

Valioliigan toinen kierros käynnistyy jatkuu tänään kahdella kamppailulla. Koko Valioliiga-kausi on katsottavissa Viasatin kanavilta sekä Viaplay -palvelusta.

Kansikuva: Getty