TOP 5: EM-kisojen mieleenpainuvimmat ilmiöt

EM-kisoista on vielä pudotuspelit jäljellä, mutta turnaus on tarjonnut jo monia ikimuistoisia tapahtumia. Tässä lista ilmiöistä, mistä Ranskat kisat tullaan ainakin muistamaan.

5. Ronaldon tuska ja kuitti kriitikoille

Cristiano Ronaldo on ollut luultavasti alkulohkovaiheen puhuttanein pelaaja. Varsinkin kahden ensimmäisen ottelun jälkeen varsin negatiivisessä sävyssä, sillä supertähden kisat alkoivat vaisusti. Ronaldo tuhlaili Islantia sekä Itävaltaa vastaan hurjan määrän paikkoja, vaikka hyökkääjä pääsi jälkimmäisessä ottelussa yrittämään maalia pilkultakin. Myös Ronaldon vähättelevät puheet Ilslannin puolustavasta pelitavasta sekä vastustajien kättelyttä jättäminen aiheutti närää katsomoissa. Ronaldon alkulohkon maalintekoyrityksistä peräti 24 meni joko ohi maalin tai blokattiin, mikä oli ylivoimaisesti suurin lukema. Tilaston toisena oli Zlatan Ibrahimovic 11 maalikehikkojen ulkopuolelle suuntautuneella  yrityksellä

Ronaldon vastaus kritiikkiin oli kuitenkin komea. Vaikka supertähti muun muassa heitti haastattelijan mikrofonin veteen ennen Unkaria vastaan pelattua ottelua, niin Ronaldo oli jälleen tasollaan lohkon päätöskamppailussa. Kaksi komeaa maalia ja hieno syöttö Nanin osumaan vaimensi huutelijat hyvin ronaldomaiseen tyyliin. Ronaldo otti samalla nimiinsä kaksi uutta ennätystä: eniten pelattuja otteluita EM-kisoissa (17) sekä ensimmäinen neljässä EM-turnauksessa osunut pelaaja. Seuraavaksi mies jahtaa yhden osuman päässä olevaa Michel Platinin ennätystä turnauksen kaikkien aikojen parhaana maalintekijänä.

Ronaldon turnaus on toistaiseksi ollut melkoista vuoristorataa. Kuva: Getty

Ronaldon turnaus on toistaiseksi ollut melkoista vuoristorataa. Kuva: Getty

4. Unkarin kuningas

Unkarin joukkue ei ollut varmasti kovin monille entuudestaan kovin tuttu, vaikka maa olikin samassa karsintalohkossa Suomen kanssa. Yksittäisistä pelaajista monille tulee todennäköisesti ensimmäisenä mieleen Gabor Király, ja aivan syystäkin.

Király on legenda jo pelatessaan, lähes pelkästään mainetta niittäneiden collegehousujensa takia. Hän otti heti avauspelissään nimiinsä ennätyksen, sillä Királystä tuli vanhin EM-kisoissa pelannut pelaaja reilun 40 vuoden iässä. Ikä ei ole kuitenkaan näkynyt otteissa, sillä konkarivahti esitti liudan  huipputorjuntoja alkulohkossa ja johdatti Unkarin pudotuspelehin reilun 40 vuoden tauon jälkeen. Király on ihastuttanut katsojia myös omintakeisilla heitoilla ja hämypotkuilla.

Király on ehdottomasti sukunimensä arvoinen pelaaja. Király nimittäin tarkoittaa unkariksi vaatimattomasti kuningasta.

Királyn itseluottamus on kunnossa. Kuva: Getty

Királyn itseluottamus on kunnossa. Kuva: Getty

3. Stand up for the boys in green

Varsinkin kisojen alkuvaiheessa otsikoihin nousi lähinnä jalkapallohuligaanien väliset yhteenotot, kun varsinkin englantilaiset ja venäläiset selvittelivät välejään Marseillen kaduilla sekä osittain katsomoissakin. Suurin osa Ranskaan matkanneista kannattajista ei ole kuitenkaan lähtenyt rähinöihin mukaan ja varsinkin Irlannin fanit ovat osoittaneet poikkeuksellisen hyvää urheiluhenkeä. Irlannin kannattajat ovat muun muassa laulaneet kadulla ABBAa ruotsalaisten kanssa, vaihtaneet paikallisen eläkeläisen autosta puhjenneen renkaan, siivonneet omia pulloja ja roskiaan sekä laulaneet tuutulauluja vauvalle ratikassa. Esimerkillistä menoa irlantilaisilta ja näin sen pitäisikin mennä urheilun juhlissa. Vihreiden kannattajien toiminnasta on Youtube pullollaan videoita, joista tässä on esimerkiksi yksi kooste.

2. Islanti

Islanti on ihastuttanut kotikatsomoita ennakoluulottomilla otteillaan ja varsinkin avausottelun hieno tasapeli Portugalia vastaan lisäsi joukkueen sympatiapisteitä. Ottelun jälkeen Islannin kapteeni Aron Gunnarsson halusi vaihtaa Ronaldon kanssa paitoja, mutta lusitaanien kapteeni ei tähän suostunut. Gunnarsson sai kuitenkin myöhemmin Ronaldon paidan, sillä miehen joukkuetoveri Alfred Finnbohason hankki Gunnarssonille kopion Ronaldon paidasta.

Mikäli kuva ei näy, voit katsoa sen tästä. 

Myös Islannin kannattajat ovat ihastuttaneet katsomoissa. Sinipaidat ovat osoittaneet, että kannatus voi olla mahtavaa ilman pommeja ja soihtujakin. Islantilaisia on paikalla yli 8000, mikä on melkoinen määrä 330 000 asukkaan maasta. Suomesta prosentuaalisesti yhtä suuri määrä vaatisi yli 130 000 kannattajaa.

Todelliseen kulttimaineeseen on kuitenkin noussut islantilaisselostaja Gudmundur Benediktsson, joka eläytyy otteluihin tunteella. Varsinkin miehen voittomaalin selostus Itävaltaa vastaan on loistava esimerkki siitä intohimosta, mikä islantilaisista huokuu. Selostus on kuunneltavissa YLEn sivuilla.

1. Will Grigg’s on fire

Will Grigg on kisojen kohauttanein pelaaja, varsinkin jos huomio suhteutetaan peliaikaan. Pohjois-Irlannin hyökkääjä ei ole pelannut kisoissa toistaiseksi minuttiakaan, mutta hänen kunniaksi tehtyä kannattajalaulua on laulettu yli maarajojen. Seurajoukkuetasolla Wigania Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla edustava 24-vuotias Grigg on noussut seuran kannattajien keskuudessa kulttisuosioon valloittavan persoonansa sekä viime kausien mainioiden otteiden myötä. Eräs Wiganin kannattaja latasi Youtubeen Freed From Desirestä Griggille muovatun version ja loppu on historiaa. Ensin Wiganin kannattajat ottivat laulun omakseen ja myöhemmin koko Eurooppa. Voit lukea Kalle Tammisen kattavan selvityksen ilmiöstä tästä.

Kansikuva: Getty